Η εκδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου « Η Ορεστίς» Αργους Ορεστικού στη Σικελία- Μεγάλη Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στην στη Σικελία- Μεγάλη Ελλάδα, πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι της “Ορεστίδος”  από την Τρίτη 10 Απριλίου έως και την Κυριακή 15 Απριλίου 2018.

Επισκέφθηκαν όλες τις αξιόλογες πόλεις της Σικελίας, Κατάνια, Ταορμίνα, Συρακούσες, Ορτύγια, Παλέρμο, Κεφαλού, οι οποίες ήταν παράλληλα και αποικίες αρχαίων ελληνικών πόλεων, αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους με έντονη την ελληνική παρουσία, όπως το αρχαίο ελληνικό θέατρο στης Συρακούσες , την κοιλάδα των ναών στον Ακράγαντα, το αρχαιολογικό μουσείο στο Ρήγειο, όπου εκτίθενται τα αριστουργήματα της κλασικής ελληνικής τέχνης , οι πολεμιστές του Ριάτσε, έργα του μέγιστου γλύπτη της αρχαιότητας Φειδία.

Επισκέφθηκαν επίσης όλους τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς και ιστορικής συνέχεια της Σικελίας, από την αρχαία Ελλάδα, στην Ρωμαιοκρατία και ακολούθως στους Βυζαντινούς, κατόπιν στους Νορμανδούς , στους Αραγώνες και Βουρβώνους κατακτητές του πανέμορφου αυτού νησιού.

Η επίσκεψη επίσης στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επιφύλαξε αρκετές εκπλήξεις. Μετά το Ρήγειο, επισκέφθηκαν τον Τάραντα, αποικία των αρχαίων Σπαρτιατών, και στη συνέχεια το Λέτσε, με την εκπληκτικό παλιό ιστορικό Κέντρο του.

Η επίσκεψη στην Στερνατία- Χώρα των ελληνοφώνων του Λέτσε και η συνάντηση με τον τοπικό σύλλογο υπήρξε άκρως συγκινητική.

Ο Τζόρτζιο Φιλιέρι ψυχή του συλλόγου και ο Αντόνιο μας απήγγειλαν « γκραικάνικα» ποιήματα και τραγούδια της περιοχής αυτής και ενημέρωσαν για τη διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στα χώρια της περιοχής και την τεράστιο προσπάθεια τους να μην χαθεί η «γραικάνικη» γλώσσα και οι παραδόσεις τους.
Τελευταία επίσκεψη στο ονειρικό παραδοσιακό χωριό Αλμπερομπέλο, με τα πέτρινα σπιτάκια και τους κωνικούς τρούλους τους.

Παρά τη μεγάλη κούραση οι εικόνες , οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες από το υπέροχο αυτό ταξίδι στην ιστορία , στον τόπο και το χρόνο της Μεγάλης Ελλάδας, ήταν ανεπανάληπτες!

 

Comments are closed.

You May Also Like

Ευχαριστίες από το 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καστοριάς προς το βιβλιοπωλείο ΑΛ ΠΑ

Ευχαριστίες από το 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καστοριάς προς το βιβλιοπωλείο ΑΛ ΠΑ

Σύλλογος Ζουζουλιωτών: Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς

Μεγάλη και συγκινητική η ανταπόκριση

1η εκτός έδρας ήττα για την ανδρική ομάδα-Αποτελέσματα αγώνων Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ_Άροσις (04-05/11)

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ_Άροσις για το Σαββατοκύριακο 4-5 Νοεμβρίου 2023

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Πρακτική Άσκηση Νέων Ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Πρακτική Άσκηση Νέων Ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Δύο ακριτικοί Δήμοι υπέγραψαν την Αδελφοποίησή τους

Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο-Σύμφωνο των Δήμων Καστοριάς και Χάλκης; 

Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ της χώρας! – Αποδυναμώνεται η Πολυτεχνική Σχολή, υποβιβάζεται το Τμήμα Ψυχολογίας της Φλώρινας

Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ…

Ἡ φιλανθρωπία τοῦ ἁγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Ἐδέσσης

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου

Στην 22η πανελλήνια λαμπαδηδρομία που διοργάνωσε ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Μεσοποταμίας.

”Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.”

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 3ο κύκλο δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 3ο κύκλο δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και…