Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.digitalkastoria.gr η οποία ενημερώνει τους χρήστες της  για τις θρησκευτικές διαδρομές της Π.Ε. Καστοριάς και στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαραλάμπρος Καραταγλίδης και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, προκειμένου να ενημερώσουν  για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.digitalkastoria.gr, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην Π.Ε. Καστοριάς.

 

Ο κ. Ζυμπίδης θέλοντας να παραθέσει ένα σύντομο ιστορικό για την πορεία της υλοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  ανέφερε πως το 2017 το Δ.Σ. της Εταιρίας Τουρισμού, πήρε την απόφαση αλλαγής του καταστατικού, εμπλουτίζοντάς το με νέες δράσεις και έχοντας ως στόχο τη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στο κομμάτι του τουρισμού έτσι ώστε να έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην επισκεψιμότητα.

Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ του Μητροπολίτη Καστοριάς, του Προέδρου του Ε.Β.Ε. και του Προέδρου της Εταιρίας Τουρισμού προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην Καστοριά και για το πώς μπορούν να γίνουν γνωστά τα μνημεία της περιοχής σε όλη την υφήλιο «Πιστεύουμε πως ο θρησκευτικός τουρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή της Καστοριάς. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συγκεκριμένη δράση με περεταίρω ενέργειες, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και καλύτερη προώθησή της», ήταν τα λόγια του κ. Ζυμπίδη.

Ο κ. Καραταγλίδης δήλωσε πως η εξαγγελία της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αποτελεί μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της θητείας του ως Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. «Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο πιστέψαμε. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι πως είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε με την Μητρόπολη Καστοριάς.  Ουσιαστικά γίνεται για πρώτη φορά εμπράκτως μια “σύμπραξη” της επιχειρηματικότητας με την Ι.Μ. με σκοπό την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου».

Μέχρι αυτή τη στιγμή στο έργο περιλαμβάνονται τρεις περιπατητικές διαδρομές για τις περιοχές Ομόνοια, Ντολτσό και Απόζαρι και περιγράφεται  το ιστορικό τους πλαίσιο. Ο ενδιαφερόμενος χρήστης  μπορεί να τις αξιοποιήσει είτε κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά, είτε προς ενημέρωση πριν την επισκεφτεί. Εν ευθέτω χρόνο θα προστεθούν και άλλες διαδρομές, όπως επίσης θα πραγματοποιηθεί η μετάφραση της ιστοσελίδας σε δύο γλώσσες (Αγγλική και Ρωσική).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε. καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση της δράσης έπαιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος από την πρώτη στιγμή  αγκάλιασε  την όλη προσπάθεια «Θεωρώ ότι τέτοιου είδους συνεργασίες αναβαθμίζουν τις ενέργειες προώθησης της περιοχής  μας και συμβάλλουν στο να πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Από τη μεριά του Μητροπολίτης θέλησε να πει πως «Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω πολλές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τους κυρίους Καραταγλίδη και Ζυμπίδη, για τη δουλειά την οποία πραγματοποιήσανε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να ετοιμάσουν το ψηφιακό υλικό, αναφορικά με τα μνημεία της Καστοριάς και την παρουσία του θρησκευτικού τουρισμού που –δυστυχώς- στην πόλη μας δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε μέχρι και σήμερα, παρά τον εξαιρετικό πλούτο που διαθέτουμε σε μνημεία και παραδόσεις».