Η Καλλιστώ  «επικοινωνεί» με αρκούδες του Αμυνταίου!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στη δασική  περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στο πλαίσιο του  προγράμματος LIFE ΑΜΥΒΕΑR. Τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 25 Απριλίου-18 Μαΐου 2018. Οι τέσσερις αρκούδες «επικοινωνούν» μέσω δορυφόρου και κινητής τηλεφωνίας  τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητά τους και τις συνήθειές τους.

Ο «Λιάκος»,  ο «Μουσάτος»,  ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν  μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά!

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του έργου LIFE AMYBEAR: Η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου-Φλώρινας  (4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα μέσα σε 9 μήνες2).

Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με  στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και το ποια σημεία προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση μέτρων πρόληψης ζημιών, που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR  (ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδα, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.ά.), μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

 

You May Also Like

411 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

411 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής…

Τι ώρα θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή 18/01 τα σχολεία στο Δήμο Άργους Ορεστικού;

Τι ώρα θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή 18/01 τα σχολεία στο Δήμο Άργους…

Κατάσχεση 15 δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή της Φλώρινας

Την Δευτέρα (16-05-2016) στον Φιλώτα Φλώρινας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, κατόπιν…

Μέριμνα από το Δήμο Καστοριάς για τους επαγγελματίες αγρότες και καθημερινή φροντίδα για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας

Μέριμνα από το Δήμο Καστοριάς για τους επαγγελματίες αγρότες και καθημερινή φροντίδα…

Η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας από τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών Καστοριάς.

”Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε καθώς η χοροεσπερίδα που ακολούθησε ήταν μεγαλειώδης.”

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε περιοχή της Φλώρινας για κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου

Το Σάββατο (25-06-2016) το μεσημέρι σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς της…

Στην τελική ευθεία για την Αποκριά

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού, Επιχειρηματικότητας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Λάζαρος Ζήσης θέλησε να…

Ο τριτογενής τομέας του Γιώργου Πετκανά, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Καστοριάς

Ο τριτογενής τομέας του Γιώργου Πετκανά, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Καστοριάς

ΣΕΓ: Οι φιναλίστ του Διαγωνισμού Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών FEA 2018

ΣΕΓ: Οι φιναλίστ του Διαγωνισμού Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών FEA 2018