Ανισορροπία της ωμοπλάτης: Πώς εντοπίζεται;

Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Η ανισορροπία της ωμοπλάτης (γνωστή και ως σύνδρομο SICK scapula) είναι μια ανισορροπία που υπάρχει στη θέση της ωμοπλάτης, είτε αυτή κινείται είτε βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Η ανισορροπία της ωμοπλάτης πρόκειται για μία αντισταθμιστική κίνηση, η οποία οφείλεται στη μυϊκή ανισορροπία που υπάρχει γύρω από την ωμοπλάτη και η οποία αναγκάζει το οστό της ωμοπλάτης να επανατοποθετηθεί. Αυτή όμως η επανατοποθέτηση της ωμοπλάτης, θέτει σε κίνδυνο τη βιομηχανική ακεραιότητα του ώμου, επηρεάζοντας τη σωστή λειτουργία των θωρακικών μυών και του άνω τραπέζιου μυ, οι οποίοι προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την ωμοπλάτη σε κάθε της κίνηση.

Συνδέεται όμως αυτή η ανισορροπία της ωμοπλάτης με τον πόνο;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Orthopedic and Sports Medicine, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων με ανισορροπία στην ωμοπλάτη τα οποία εμφανίζουν το αίσθημα του πόνου, από εκείνα τα άτομα τα οποία εμφανίζουν ανισορροπία στην ωμοπλάτη χωρίς πόνο. Αυτό σημαίνει ότι η ανισορροπία στην ωμοπλάτη, αποτελεί μία κινητική δυσλειτουργία, η οποία δεν προκαλεί απαραίτητα πόνο.

Εφόσον η ανισορροπία της ωμοπλάτης δεν σχετίζεται με τον πόνο, η κινητική αξιολόγηση την οποία εφαρμόζουμε στο functional movement by Nikolaos Pagounis, είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος, στο να εντοπίσουμε αρχικά τη συγκεκριμένη ανισορροπία παρατηρώντας την τοποθέτηση της ωμοπλάτης κατά την εκτέλεση διάφορων κινήσεων και στη συνέχεια να τη διορθώσουμε δυναμώνοντας τους κατάλληλους μύες (μύες του αυχένα, του ώμου, τους θωρακικούς μύες, και τους μύες της πλάτης) οι οποίοι αποτελούν τους σταθεροποιητές μύες της ωμοπλάτης.

Τελειώνοντας αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι, ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε προγραμματισμένοι να κινούμαστε όλοι το ίδιο και σωστά, γι΄αυτό το λόγο η εξέταση της κινητικής αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική για το λόγο ότι εντοπίζει τις μυϊκές ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια με ένα εξατομικευμένο και στοχευόμενο ασκησιολόγιο τις διορθώνει, αποκαθιστώντας τη σταθερότητα, το συντονισμό και την ισορροπία στην ανθρώπινη κίνηση.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Δυσαρεστημένος ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης εξαιτίας του πρόσφατου ανασχηματισμού της κυβέρνησης: «Μάλλον έχουν ξεχάσει ότι η Δυτική Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα, ή εσφαλμένα πιστεύουν ότι δεν έχουμε άξιους πολιτικούς»

Δυσαρεστημένος ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης εξαιτίας του πρόσφατου ανασχηματισμού της…

Σύλληψη 26χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας

Σύλληψη 26χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης…

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος PALSO Καστοριάς για τους μαθητές

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο…

Ἁγιασμός ὀχημάτων Ταξί – Ἁγιασμός κτιρίου Εἰδικοῦ Γυμνασίου-Λυκείου Καστοριᾶς

Ἁγιασμός ὀχημάτων Ταξί – Ἁγιασμός κτιρίου Εἰδικοῦ Γυμνασίου-Λυκείου Καστοριᾶς

Το σχόλιο της Μαρίας Αντωνίου για την παρουσία της στους Αγιασμούς

“Ανέφερα και στο μήνυμά μου, το πρωί, ότι το σχολείο, ως αναπόσπαστο…

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 1η του Έτους 2019 στην Π.Ε. Καστοριάς

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 1η του Έτους 2019 στην Π.Ε. Καστοριάς

Θεσσαλονίκη: Πώς θα είναι το Παιδιατρικό – «στολίδι» του Νιάρχος (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Πώς θα είναι το Παιδιατρικό – «στολίδι» του Νιάρχος (ΦΩΤΟ)

Ευχαριστήριο του Δήμου Νεστορίου στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  

Ευχαριστήριο του Δήμου Νεστορίου στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus»

Από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας».