Με μεγάλη επιτυχία έληξε η Καλοκαιρινή  Εκστρατεία  Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας στην Καστοριά

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, έληξε η Καλοκαιρινή  Εκστρατεία  Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, με θέμα «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο», που σχεδίασε και οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Για τρεις μήνες, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώθηκαν με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και προσέφεραν 2.751 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών.

Το ταξίδι στον κόσμο των δεδομένων έληξε και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς παιδιά, και εθελοντές.

Με αφετηρία τη Βιβλιοθήκη, καινούργια και παλιά βιβλία και με έμφαση στους αριθμούς, τα παιδιά-ερευνητές παρατήρησαν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στον κόσμο των μελισσών.

Δεδομένα ακόμη, μέσα στους ανθρώπους της πόλης μας, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ έμαθαν πώς να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Τα δεδομένα αυτά, τα παιδιά τα ανέλυαν, τα ερμήνευαν και τα αξιολογούσαν.

Στη φετινή 7η καλοκαιρινή εκστρατεία, που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς πραγματοποίησε από 20 Ιουνίου  έως 7 Σεπτεμβρίου 2018, 18 δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 300 παιδιά 4-13 ετών, υλοποιημένες από 12 εθελόντριες.

Ευχαριστούμε τις εθελόντριες: Ανδρομάχη Τζήμα, Έλενα Μιχούλα, Χαρά Σαριγιαννίδου, Κόλκα Αλεξία, Ρουσούλη Ιφιγένεια, Εφη Τσανούσα, Ελένη Γερακιώτη, Μαρία Δούκα, Στάμου Χρυσούλα, Αργυρώ Μουρατίδου, Βάλια Λαφαζάνη και Πολυξένη Λιάνου.

Κατά διάρκεια της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας, οι Βιβλιοθήκες αξιοποίησαν εποικοδομητικά την προτεινόμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη βιβλιογραφία 200 τίτλων παιδικών βιβλίων. Οι δράσεις ενέπνευσαν χιλιάδες παιδιά και οι Βιβλιοθήκες μεταμορφώθηκαν σε εργοστάσια δεδομένων, παρατήρησης του κόσμου και αλληλεπίδρασης.

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη ενδυναμώνει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και σχεδιάζει πρωτότυπες πανελλήνιες δράσεις για τη νέα σχολική χρονιά.