Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η οποία ανακηρύχτηκε από τον Ο.Η.Ε. να τιμάται κάθε χρόνο  στις 25 Νοεμβρίου, η εφημερίδα “Ορίζοντες” επισκέφτηκε τα γραφεία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_0ZD0djM5Mo” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe]

Φυσικά, η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα πολύ  μεγάλο και βαθύ το οποίο το συναντάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για τη σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία με την οποία έρχονται καθημερινά χιλιάδες γυναίκες μας μίλησε ο  ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Βασίλειος Κιόσσες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2013. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 170 γυναίκες και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1.700 ατομικές συνεδρίες «Προσωπικά αισθάνομαι πως είναι ένα ταξίδι όλα όσα πραγματοποιούμε στο Κ.Σ.Γ. Το αντιλαμβάνομαι με έναν γονεϊκό τρόπο, όπως όταν προσέχεις ένα παιδί και το βλέπεις σιγά-σιγά να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Πλέον το νιώθω ότι έχουμε ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία», ήταν τα λόγια του κ. Κιοσσέ.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός…

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι γυναίκες αισθάνονται ντροπή και δισταγμό, να ομολογήσουν σε κάποιον –ακόμα και εάν είναι ειδικός επί του θέματος- ότι είναι  θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Με σταθερά και δυνατά βήματα, το Κ.Σ.Γ. κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων αυτών των γυναικών, καθώς υπήρξε η σωστή ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς είναι η δομή και τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει «Η ντροπή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στην κακοποίηση, για μια γυναίκα που υφίσταται οποιοδήποτε είδος βίας. Νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά με την ίδια, ότι δεν τα έχει καταφέρει και αναλογιζόμενη όλα αυτά δεν ζητάει βοήθεια»,  εξήγησε ο κ. Κιοσσές και τόνισε πως η γυναίκα η οποία δέχεται τη βία πιστεύει –εσφαλμένα φυσικά- πως κατά κάποιον τρόπο την έχει ενεργοποιήσει η ίδια «Σκέφτεται πως η ίδια έχει κινητοποιήσει τον σύζυγο  ή τον σύντροφό της να την κακοποιεί και -πάλι εσφαλμένα- πιστεύει ότι μπορεί να απενεργοποιήσει όλη αυτή την κατάσταση. Και αυτή είναι η μεγάλη τρικλοποδιά, καθώς η βία δεν εξαρτάται από τη μεριά της γυναίκας, αλλά ο άνθρωπος που είναι βίαιος το κουβαλάει μέσα του και αντιδρά στο οποιοδήποτε ερέθισμα».

Ο Ψυχολόγος του Κ.Σ.Γ. επεσήμανε πως ένας βίαιος άνθρωπος εάν έχει τη θέληση μπορεί να αλλάξει «Δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αλλιώς δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά. Παράλληλα θεωρώ πως μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιστέκεται απέναντι στη βία. Ενδεχομένως να μην μπορεί να αλλάξει το βίαιο άνθρωπο, αλλά εάν αλλάξει τη στάση της, ίσως να καταφέρει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται και εκδηλώνεται η βία».

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια,  δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες στο να εκδηλωθεί ακόμα περισσότερο η ενδοοικογενειακή βία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μετατρέψει έναν μη-βίαιο άνθρωπο σε βίαιο.  Η συμπεριφορά του  κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται από τον οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό του περιβάλλον, όπου διάφορα κομβικά γεγονότα μπορούν να εξελίξουν θετικά ή αρνητικά κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

Η ισότητα των δυο φύλων έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της

Για τα στερεότυπα μεταξύ των δύο φύλων έκανε λόγο ο κ. Κιοσσές επισημαίνοντας πως η ουσιαστική ισότητα μεταξύ τους, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η ισότητα», δήλωσε και αιτιολόγησε ως εξής «Είναι τόσο βαθιά ριζωμένες διάφορες αντιλήψεις, οι οποίες είναι δύσκολο να εξελιχθούν. Στόχος μας να  δεν είναι αλλάξουμε ξαφνικά την κοινωνία, αλλά ο καθένας από εμάς να δει το πώς στέκεται σε αυτά τα στερεότυπα. Δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να πούμε ότι η Καστοριά έχει εξαλείψει τα στερεότυπα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το πώς συμπεριφερόμαστε εμείς οι ίδιοι. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, εάν ο Νόμος δεν επέβαλε ένα κατ’ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής υποψηφίων γυναικών στις εκλογές, πόσες γυναίκες θα συμμετείχαν στον εκλογικό στίβο;».

Το 33,3% αγγίζει  η βία κατά των γυναικών και το 10% κατά των ανδρών

Βέβαια, από υπάρχει και η βία κατά των ανδρών, ωστόσο τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά. Μια στις τρεις γυναίκες θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της κάποιο είδος βίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες είναι ένας στους δέκα. Ο κ. Κιοσσές διευκρίνισε επίσης ότι η βία κατά των ανδρών έχει διαφορετική μορφή καθώς δεν είναι τόσο έντονη η σωματική, αλλά εστιάζεται στη συναισθηματική και στη ψυχολογική «Επειδή υπάρχει το στερεότυπο ότι ο άνδρας είναι ο πιο ισχυρός, ο πιο δυνατός, υπάρχει η παγίδα της μη παραδοχής της βίας που δέχεται,  καθώς η κοινωνία τον έχει κάνει να μην μπορεί να εκφράσει την αδυναμία του».

Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγες δομές που μπορούν να διαχειριστούν τη βία κατά των ανδρών και βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

 

Οι “δικαστές” του διαδικτύου ασκούν ψυχολογική βία

Πρόσφατα συνέβησαν δύο χυδαία περιστατικά εναντίον δύο νεαρών γυναικών. Ειδικότερα μια ανήλικη έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και μια φοιτήτρια δολοφονήθηκε άγρια.

Οι “δικαστές” του ιντερνέτ, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τις υποθέσεις, χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια, έσπευσαν να κατηγορήσουν τις δύο νεαρές αναρτώντας χυδαία, υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη σεβόμενοι τις δραματικές αυτές καταστάσεις.  «Ως παρατηρητές των φαινομένων και πίσω από την οθόνη, είναι ζήτημα πεποιθήσεων το πώς σε περιπτώσεις εγκλημάτων ενοχοποιούν το θύμα, εν προκειμένω αυτές τις γυναίκες», είπε ο κ. Κιοσσές «Είναι αδιανόητο  σε περιπτώσεις βιασμού, να αναρωτιέται ο κόσμος τι φορούσε η κοπέλα και εάν εκείνη προκάλεσε τον άνδρα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, στον βιασμό φταίει ένας, αυτός που τον ασκεί. Όπως συμβαίνει και με τη ληστεία, ο ληστής φταίει. Όλη αυτή η συμπεριφορά που βλέπουμε στα social media αναδεικνύουν με το πιο προφανή τρόπο, το πόσο εύκολα γίνεται η προσπάθεια απενοχοποίησης του δράστη  και ενοχοποίησης του θύματος. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και το συναντάμε και σε άλλες περιπτώσεις κακοποίησης».

 Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που αναζητούν βοήθεια για το οτιδήποτε. Η λειτουργία του είναι καθημερινή (Δευτέρα με Παρασκευή), ώρες γραφείου 07:00 π.μ. με 03:00 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 24670 22122.

Επιπλέον το Κ.Σ.Γ. είναι μέλος του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και η κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε ανάγκη  μπορεί να αναζητήσει βοήθεια 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14900.

Comments are closed.

You May Also Like

Τέλος για το River Party όπως το ξέρουμε!!!

Εταιρία People:《Όλως περιέργως, πληροφορηθήκαμε πως το φετινό « River Party» πρόκειται να…

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη» στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη» στον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

Σύσκεψη του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Καστοριάς

  Σύσκεψη του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο…

Επίσκεψη του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Αυγούστου…

Το σήκωσε η Αστραπή Μεσοποταμίας σε έναν συναρπαστικό τελικό!

Η Αστραπή Μεσοποταμίας είναι η κυπελλούχος ΕΠΣ Καστοριάς για την φετινή σεζόν!

Συνάντηση Υφυπουργού ΑΑ&Τ Ολυμπίας Τελιογιορίδου με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας

  Συνεργασία με την  Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας είχε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου…

Τρίτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στα Τρίκαλα η Μαρία Σιούτκα

Νέα διάκριση για την Καστοριανή αθλήτρια Μαρία Σιούτκα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου

ΕΠΣ Καστοριάς: Οι βασικές αλλαγές στον ΚΑΠ 2017-2018

Βασικές αλλαγές Κανονισμών που εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. για…