Τους στόλισαν…  αλλά μόνο με υποσχέσεις: «Το απίστευτο ποσό των 0,00 ευρώ έδωσε ο Δήμος Καστοριάς για το στολισμό της Βόρειας Παραλίας!»

Για ακόμα μια χρονιά οι επιχειρηματίες της Βόρειας Παραλίας Καστοριάς, αποφάσισαν να στολίσουν μόνοι τους την περιοχή, καθώς δεν υπήρχε η πρόβλεψη από μεριάς του Δήμου να σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ  για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή  της!

Της Χρύσας Κοσμίδου      

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Βόρειας Παραλίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ζωντανή την περιοχή.

Ο κ. Χρήστος Νικολάου εργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε καφετέρια της Β.Π. και εκ μέρους των συναδέλφων του θέλησε να δώσει μια εικόνα για τα όσα συμβαίνουν σε μια από τις πιο αγαπημένες  γειτονιές της Καστοριάς. Βέβαια, αυτό το οποίο δεν συμβαίνει πουθενά στην Ελλάδα και δει σε πρωτεύουσα Νομού, είναι οι καταστηματάρχες να στολίζουν μόνοι τους τον δρόμο και την παράλια «Γενικότερα φροντίζουμε μόνοι μας την περιοχή μας. Οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι σχεδόν ανύπαρκτες».

Οι  επιχειρηματίες της περιοχής δεν θέλησαν να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και έτσι με δικές τους πρωτοβουλίες, χρόνο με το χρόνο, την αναβαθμίζουν «Ευτυχώς που έχουμε και τη φυσική ομορφιά, γιατί εδώ και δεκαετίες μας έχουν ξεχασμένους»  είπε ο  κ. Νικολάου και συνέχισε  «Πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Διορθώνουμε μόνοι μας τα πλακόστρωτα –και το κάνουμε επειδή θέλουμε, καθώς εμείς τα χρησιμοποιούμε, εμείς πρέπει να τα προσέχουμε-, περιποιούμαστε την περιοχή και φροντίζουμε να την κρατάμε καθαρή».

Ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε επίσης, πως ουδεμία σημασία έχει το ποσό που θα μπορούσε να δαπανήσει η Δημοτική Αρχή, για τον στολισμό της Β. Π., αλλά η όλη αντιμετώπιση του θέματος «Μας κακοφάνηκε όταν τους ρωτήσαμε εάν θα στολίσουν και τη γειτονιά μας, και μας είπαν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά ούτε ότι τους φτάνουν τα χρήματα.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι έβαλαν διάσπαρτα κάποια αγγελάκια στην πόλη -χαλώντας την παρέα τους,  γιατί είναι ένα εδώ, ένα εκεί, ένα παραπέρα-, και μπορείς να το πεις  όλο αυτό και στολισμό μιας τουριστικής πόλης!».

Συνεπώς, με βάση όλα όσα εξέφρασε ο κ. Νικολάου η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση δεν αποτελεί την ουσία του προβλήματος που επικρατεί στην περιοχή.  Τουναντίον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ελάχιστο σε σχέση με όλα τα άλλα θέματα που υπάρχουν στην Β. Π.  και αυτό διότι  τα καταστήματα πληρώνουν εδώ και χρόνια δημοτικά τέλη, τα οποία υποτίθεται πως είναι ανταποδοτικά. Παρόλα αυτά, εδώ και δεκαετίες δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για οποιοδήποτε λόγο στη συγκεκριμένη περιοχή.  «Το κύριο θέμα μας  λοιπόν είναι πως μας έχουν παρατήσει εντελώς. Βάσει των όσων ξέρω, υπάρχουν πλάνα για την αναβάθμιση τής παραλίας, τα οποία έχουν περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μένουν έτσι. Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στη Δημοτική Αρχή, να χτυπάμε την πόρτα και να ζητάμε το αυτονόητο. Είμαστε εδώ, υπάρχουμε, γνωρίζουν τις ανάγκες μας. Με το πρόσχημα όμως της οικονομικής κρίσης, μένουν όλα στάσιμα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πλέον δεν υπάρχει το περιθώριο να φύγει ούτε ένας πολίτης από την Καστοριά. Εάν συνεχιστεί αυτή η φυγή θα καταρρεύσει η πόλη σε όλα της τα επίπεδα».

Μέρες που έρχονται οι επιχειρηματίες είπαν να αφήσουν πίσω τα κακώς κείμενα και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους συμπολίτες τους ό,τι καλύτερο μπορούν. Έτσι λοιπόν, μιας και στόλισαν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να πορεύονται και μόνοι τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με διάφορες εκδηλώσεις στα καταστήματά τους.

Δείτε ολόκληρη τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην ιστοσελίδα: www.orizontespress.gr