Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων πραγματοποίησε ο Δήμος Καστοριάς χθες, το απόγευμα, στην αίθουσα του Ενυδρείου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το παρόν έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θεόδωρος Λιάμης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Πασχάλης Μάσας, οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες του Δήμου να ανακυκλώνουν όσο περισσότερο μπορούν.
Την εισήγηση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι περιβαλλοντολόγοι Στέργιος Γαργάλας και Κατερίνα Γιαννακούλα.
Τι είναι τα βιοαπόβλητα;
Τα βιοαπόβλητα βρίσκονται στην κουζίνα μας. Είναι τα υπολείμματα τροφίμων μας όπως φλούδες, αποφάγια ακόμη και υπολείμματα του καφέ. Καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών απορριμμάτων μας, όπως επισημαίνει η κ. Γιαννακούλα, περίπου το 40%.
Σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οφείλουμε να εκτρέψουμε τα βιοαπόβλητα από το έως τώρα ρεύμα των σύμμμεικτων αποβλήτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πετάμε τα βιοαπόβλητά μας στους πράσινους κάδους αλλά στους ειδικούς, καφέ κάδους και να τα προωθούμε στη συνέχεια προς διαχείριση, κομποστοποίηση.
Πού βρίσκουμε καφέ κάδους στην πόλη;
Ο Δήμος Καστοριάς συμμετείχε σε ένα πιλοτικό, διασυνοριακό πρόγραμμα το Interreg Ελλάδα-Αλβανία και είχε προμηθευτεί έναν περιορισμένο αριθμό καφέ κάδων και κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Η τοποθέτησή τους έγινε επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας , στην Καλλιθέα, για παράδειγμα, και το Μανιάκοι.
Τώρα συνεχίζει με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του οποίου η Καστοριά θα αποκτήσει έναν μεγαλύτερο αριθμό κάδων βιοαποβλήτων και κομποστοποίησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης.
«Στόχος είναι να έχουμε αναπτύξει πλήρως το σύστημα διαχείρισης έως το 2025», δήλωσε η κ. Γιαννακούλα.
Η διαδικασία διαχείρισης των βιοαποβλήτων περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Βήμα 1: Πετάμε ό,τι απέμεινε από το οικογενειακό μας γεύμα στον καφέ κάδο της γειτονιάς μας.
Βήμα 2: Ο Δήμος συλλέγει τα απόβλητα και τα μεταφέρει στην Κεντρική Μονάδα της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας).
Βήμα 3: Τα υπολείμματα τροφίμων μας, και τα βιοαπόβλητα γενικότερα, διαχειρίζονται από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Βήμα 4: Τα βιοαπόβλητα κομποστοποιούνται.
Βήμα 5: Το κομπόστ που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ως π.χ. λίπασμα κήπου.
Ποια τα οφέλη;
Η σημασία της σωστής διαχείρισης των βιοαποβλήτων σχετίζεται, σύμφωνα με τον κ. Γαργάλα, με τρεις παράγοντες, δύο περιβαλλοντικούς και έναν οικονομικό.
Περιβαλλοντικοί λόγοι
1)Όταν τα βιοαπόβλητα θάβονται, διατηρούν υγρασία η οποία διαρρέει προς το υπέδαφος και μπορεί να μολύνει το νερό. Έτσι, το νερό της ευρύτερης περιοχής καθίσταται μη ασφαλές προς κατανάλωση και χρήση.
2)Στις ίδιες συνθήκες, η ζύμωση των βιοαποβλήτων, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεθάνιο. Πρόκειται για ένα αέριο που εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε βαθμό που ξεπερνά ακόμα και το διοξείδιο του άνθρακα.
Ο τρίτος λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Όπως προείπαμε, τα βιοαπόβλητα αποτελούν, περίπου, το 40% των συνολικών μας απορριμμάτων. Εκτρέποντας από την ταφή ένα τόσο μεγάλο κομμάτι σε βάρος από τα απόβλητά μας, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προς νέα χρήση.
Εφόσον τα απόβλητα αυτά δεν διαχειρίζονται πλέον ως αστικά απόβλητα, αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε λιγότερα.
Λιγότερα έξοδα για τον Δήμο αλλά και για τον δημότη.
Με αυτόν τον τρόπο, ο δημότης θα πληρώσει λιγότερα αποδοτικά τέλη για την διαχείριση των αποβλήτων του.
Τι πρέπει να προσέξουμε;
Τα βιοαπόβλητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία συγκριτικά με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά όπως το πλαστικό. Τα πλαστικά μπορούν να αποθηκευτούν σε μία σακούλα και να πεταχτούν ανά πάσα στιγμή. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο και με τα βιοαπόβλητα. Είναι υλικά τα οποία, εάν αφεθούν για καιρό είτε μέσα στο σπίτι είτε στους αντίστοιχους κάδους, αποκτούν μία δυσάρεστη οσμή.
«Για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση τους και από την πλευρά μας αλλά και από την πλευρά των πολιτών», επισημαίνει η κ. Γιαννακούλα.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;
Σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία, θάβεται μόλις το 10% των απορριμμάτων. Το υπόλοιπο 90% αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους: ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ενεργειακή ανάκτηση.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, καταλήγει σε ταφή το 80-90% των αποβλήτων, όπως αναφέρει ο κ. Γαργάλας.
Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί, ότι η Δυτική Μακεδονία θεωρείται πρωτοπόρος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας, σε σημείο, μάλιστα, που δέχεται εισαγωγές και από άλλες Περιφέρειες, π.χ. Κατερίνη.
Αυτό φυσικά δεν πρέπει να εφησυχάζει τους πολίτες της περιοχής. Η ανακύκλωση των απορριμμάτων παραμένει ζωτικής σημασίας για εμάς και για τον πλανήτη μας.
Κι αν οι οικολογικοί λόγοι δεν μας αρκούν, μπορούμε ενναλακτικά, να σκεφτούμε το οικονομικό όφελος.
Αν εκτρέψουμε το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο και τα βιοαπόβλητα μας, αν δηλαδή ανακυκλώνουμε σωστά, μας απομένει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 10% απορριμμάτων για τους κλασικούς, πράσινους κάδους.
«Μπορούμε έτσι να μειώσουμε τα δημοτικά μας τέλη σχεδόν στο 10%», καταλήγει η κ. Γιαννακούλα.
Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Καραμάνου
*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γαργάλα και την κ. Γιαννακούλα για την πολύτιμη, επιστημονική μεν κατανοητή δε, καθοδήγησή τους.