Με το “ευχαριστώ” να είναι αποτυπωμένο στην καρδιά και τη ψυχή τους για τα όσα τους προσέφερε η Κοζάνη κατά το διάστημα της παραμονής τους στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, οι πρόσφυγες αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ( 2/3 ) με 4 λεωφορεία από την Κοζάνη.

Σύριοι και Ιρανοί πρόσφυγες θα μεταβούν τελικά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με στόχο την Ειδομένη , ώστε να περάσουν τα σύνορα, ενώ οι Αφγανοί θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σχιστό. Στο σύνολο από το κλειστό της Λευκόβρυσης αναχωρούν 208 πρόσφυγες που βρισκόταν Κοζάνη αυτό το διάστημα και 26 που ήταν στη Δεσκάτη.
Οικογένειες με παιδιά, γυναίκες, άνδρες κάθε ηλικίας, στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, αποχαιρετούν στην Κοζάνη με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Οι εθελοντές που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο Κλειστό της Λευκόβρυσης παρέμειναν και την Τετάρτη στο χώρο συντονίζοντας την ομαλή αποχώρησή τους, μαζί με στελέχη του Δήμου Κοζάνης. Στο χώρο βρέθηκε και αστυνομική δύναμη, αλλά και άνδρες της ΟΠΚΕ, μέχρι να γίνει ομαλή η αναχώρησή τους.
Στον Πρωινό Λόγο μίλησε ο γιατρός Καχλάν Συριανός, Σύριος στην καταγωγή, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συμπατριώτες του, βοηθώντας τους στο μετάφραση, αλλά κυρίως προσπαθώντας να τους εξηγήσει γιατί χρειάστηκε να σταματήσουν στην Κοζάνη. Ο ίδιος μίλησε με λόγια συγκίνησης για τα όσα πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε να τους πείσει να μην ξεκινήσουν πεζοί για την Ειδομένη.

“Καλύτερο από αυτό το χωριό δεν θα βρούμε”
“Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί τους σταματάτε. Τους εξηγήσαμε τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα σύνορα. Φεύγουν με ανησυχία για το που πάνε και ποιο θα είναι το μέλλον τους, το αύριο. Με ρωτάνε ποιες θα είναι οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν τα σύνορα και τους διαβεβαιώνω ότι έλληνες εθελοντές θα βρεθούν στο πλευρό τους, όπως στην Κοζάνη έτσι και εκεί. Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Κάποιοι λένε, καλύτερο από αυτό το χωριό (σ.σ. την Κοζάνη) δεν θα βρούμε!”, είπε με λόγια που συγκλονίζουν ο Καχλάν Συριανός, προσθέτοντας την μαρτυρία ενός συγγενή ασθενούς που αποχωρούσε προχθές από το νοσοκομείο , λέγοντας προς τον γιατρό “συγχαρητήρια, επέλεξες και ζεις ανάμεσα σε θαυμάσιους ανθρώπους”! Αυτές τις αναμνήσεις κουβαλούν από την πόλη της Κοζάνης. “Όλοι οι Κοζανίτες πρέπει να είναι υπερήφανοι, δείχνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, δείχνοντας το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αδελφοσύνης. Εκφράζοντας όλους αυτούς, λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ”, είπε κλείνοντας ο κ. Συριανός, με μάτια δακρυσμένα.

Παιδιά χωρίς τους γονείς τους
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί και νοσηλεύεται ένας ασθενής, πρόσφυγας στο νοσοκομείο, ενώ ο 16χρονος Αφγανικής καταγωγής που έκανε αιμοκάθαρση, έλαβε εξιτήριο και θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Η ιστορία του συγκλονίζει μιας και βρίσκεται στην Ελλάδα συνοδεία ξαδέρφων του. Επίσης, μεταξύ των Σύριων προσφύγων βρίσκονται και τρία παιδάκια που οι γονείς τους είναι στη Γερμανία και τα συνοδεύει η θεία τους.

Μεταξύ των προσφύγων και ένας Παλαιστίνιος, που δεν θεωρείται πρόσφυγας αλλά μετανάστης και τον αναγκάζουν να επιστρέψει πίσω. Ωστόσο , ο ίδιος κλαίει και απεγνωσμένος λέει στις αρχές πως ζούσε στη Συρία και δίπλα του έπεφταν βόμβες. Όταν τον ρώτησαν τι εθνικότητα είχε δήλωσε την Παλαιστινιακή, με αποτέλεσμα να μένει “εγκλωβισμένος”. Ανθρώπινες ιστορίες , Ανθρώπινες ιστορίες , ανθρώπινες τραγωδίες…

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…