Με το Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα καταργείται άμεσα το από δεκαετίες ισχύον καθεστώς της δημοσίευσης των σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις ανακοινώσεων (διακηρύξεις, προκηρύξεις κλπ), στον έντυπο περιφερειακό τύπο.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση.

Αδικαιολόγητη γιατί εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα.

Πρόχειρη και βιαστική γιατί κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί ο διάλογος που ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε στους φορείς του κλάδου.

Επικίνδυνη γιατί θα ευνοήσει ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη καθεστώς σύναψης δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς και εν κρυπτώ!

Καταστροφική γιατί θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στον περιφερειακό τύπο της χώρας, όσο και την ενημέρωση των επιχειρήσεων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα την πρόκληση υψηλού Δημοσιονομικού κόστους.

Η μεθόδευση αυτή συναντά την καθολική αντίδραση όλων των φορέων του κλάδου, εργοδοτών και εργαζομένων για τους εξής λόγους:

Πρώτον γιατί πλήττει άμεσα τις βασικές και αναντικατάστατες αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν ειδικά το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων και ταυτόχρονα παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών της περιφέρειας να πληροφορούνται για αποφάσεις και δραστηριότητες της διοίκησης που αφορούν ή επηρεάζουν τη ζωή τους.

Δεύτερον γιατί η απλή ανάρτηση των σημαντικών αυτών στοιχείων στο διαδίκτυο δεν εξασφαλίζει τα εχέγγυα δημοσιότητας που απαιτούνται για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης και κυρίως αυτά της βεβαίας χρονολογίας, της ευρύτητας της ενημέρωσης και της ασφάλειας της γνωστοποίησης.

Τρίτον γιατί ούτε η γραφειοκρατία θα περιοριστεί, ούτε σοβαρή εξοικονόμηση πόρων θα υπάρξει όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες της αδιαφάνειας. Οι χρόνοι διεξαγωγής των δημοπρασιών δεν αλλάζουν ενώ η δαπάνη για τις δημοσιεύσεις είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των συμβάσεων στις οποίες αναφέρονται. Και είναι γνωστό ότι το θεσμικό και οικονομικό κόστος της αδιαφάνειας είναι πάντα πολύ υψηλό.

Τέταρτον γιατί αποτελεί εγχώρια απόφαση και όχι κοινοτική ή μνημονιακή υποχρέωση. Αντίθετα οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ε.Ε για τις δημόσιες συμβάσεις επιβάλλουν τη διεύρυνση και όχι τον περιορισμό της δημοσιότητας.

Τέλος γιατί ενώ κανείς δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά, ένας ολόκληρος κλάδος θα υποστεί τεράστια ζημιά αφού θα αποστερηθεί έναν βασικό οικονομικό πόρο σε πολύ δύσκολες εποχές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση πολλών περιφερειακών εφημερίδων και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα όσα ως αντιπολίτευση διακήρυττε και να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε ήδη υποβάλλει.

Καλούμε τα κόμματα και όλους τους βουλευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, να μην στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική της αδιαφάνειας και των δυσμενών συνεπειών της για τον περιφερειακό τύπο.

Καλούμε τέλος τους πολίτες της περιφέρειας να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην πληροφόρηση αλλά και την ίδια τη φωνή και την έκφρασή τους που είναι διαχρονικά οι περιφερειακές εφημερίδες της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ: Βαριά η σκιά των κομματικών δεσμεύσεων του Περιφερειάρχη στο καυτό ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ: Βαριά η σκιά των κομματικών δεσμεύσεων του Περιφερειάρχη στο καυτό…

Έντονη αντίδραση Δασταμάνη στην απαξιωτική στάση Αυγενάκη προς τον Δήμο Γρεβενών για το μέλλον του χιονοδρομικού της Βασιλίτσας (Βίντεο)

Έντονη αντίδραση Δασταμάνη στην απαξιωτική στάση Αυγενάκη προς τον Δήμο Γρεβενών για…

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30 έως 49 ετών

  ΚΕΚ Καστοριάς: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30 έως…

Ενημέρωση της ΔΙΑΔΥΜΑ στην ΠΕΔ για το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην ανακύκλωση

Με ενημέρωση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την πρόταση χρηματοδότησης με 150.000 ευρώ του…

Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2021

Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Π.Ε. Καστοριάς

Δ.Ε.Ε.Π Καστοριάς, Βασίλης Βελλίδης: «22.121.096 ευρώ η στήριξη σε 1.084 επιχειρήσεις της Π.Ε. Καστοριάς»

  Δ.Ε.Ε.Π Καστοριάς, Βασίλης Βελλίδης:  «22.121.096 ευρώ η στήριξη σε 1.084 επιχειρήσεις…

Ο Γρηγόριος Γρηγοριάδης στην κοπή βασιλόπιτας του Συνδέσμου θερμουδραυλικών Καστοριάς

Ο Γρηγόριος Γρηγοριάδης στην κοπή βασιλόπιτας του Συνδέσμου θερμουδραυλικών Καστοριάς