Με το Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα καταργείται άμεσα το από δεκαετίες ισχύον καθεστώς της δημοσίευσης των σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις ανακοινώσεων (διακηρύξεις, προκηρύξεις κλπ), στον έντυπο περιφερειακό τύπο.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση.

Αδικαιολόγητη γιατί εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα.

Πρόχειρη και βιαστική γιατί κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί ο διάλογος που ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός υποσχέθηκε στους φορείς του κλάδου.

Επικίνδυνη γιατί θα ευνοήσει ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη καθεστώς σύναψης δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς και εν κρυπτώ!

Καταστροφική γιατί θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στον περιφερειακό τύπο της χώρας, όσο και την ενημέρωση των επιχειρήσεων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα την πρόκληση υψηλού Δημοσιονομικού κόστους.

Η μεθόδευση αυτή συναντά την καθολική αντίδραση όλων των φορέων του κλάδου, εργοδοτών και εργαζομένων για τους εξής λόγους:

Πρώτον γιατί πλήττει άμεσα τις βασικές και αναντικατάστατες αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν ειδικά το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων και ταυτόχρονα παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών της περιφέρειας να πληροφορούνται για αποφάσεις και δραστηριότητες της διοίκησης που αφορούν ή επηρεάζουν τη ζωή τους.

Δεύτερον γιατί η απλή ανάρτηση των σημαντικών αυτών στοιχείων στο διαδίκτυο δεν εξασφαλίζει τα εχέγγυα δημοσιότητας που απαιτούνται για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης και κυρίως αυτά της βεβαίας χρονολογίας, της ευρύτητας της ενημέρωσης και της ασφάλειας της γνωστοποίησης.

Τρίτον γιατί ούτε η γραφειοκρατία θα περιοριστεί, ούτε σοβαρή εξοικονόμηση πόρων θα υπάρξει όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες της αδιαφάνειας. Οι χρόνοι διεξαγωγής των δημοπρασιών δεν αλλάζουν ενώ η δαπάνη για τις δημοσιεύσεις είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των συμβάσεων στις οποίες αναφέρονται. Και είναι γνωστό ότι το θεσμικό και οικονομικό κόστος της αδιαφάνειας είναι πάντα πολύ υψηλό.

Τέταρτον γιατί αποτελεί εγχώρια απόφαση και όχι κοινοτική ή μνημονιακή υποχρέωση. Αντίθετα οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ε.Ε για τις δημόσιες συμβάσεις επιβάλλουν τη διεύρυνση και όχι τον περιορισμό της δημοσιότητας.

Τέλος γιατί ενώ κανείς δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά, ένας ολόκληρος κλάδος θα υποστεί τεράστια ζημιά αφού θα αποστερηθεί έναν βασικό οικονομικό πόρο σε πολύ δύσκολες εποχές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση πολλών περιφερειακών εφημερίδων και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα όσα ως αντιπολίτευση διακήρυττε και να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε ήδη υποβάλλει.

Καλούμε τα κόμματα και όλους τους βουλευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, να μην στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική της αδιαφάνειας και των δυσμενών συνεπειών της για τον περιφερειακό τύπο.

Καλούμε τέλος τους πολίτες της περιφέρειας να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην πληροφόρηση αλλά και την ίδια τη φωνή και την έκφρασή τους που είναι διαχρονικά οι περιφερειακές εφημερίδες της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…