Την ανάγκη να υπάρξει, για το θέμα της δημιουργίας χώρων εγκατάστασης προσφύγων, ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος των Θεσμικών Φορέων με τις τοπικές κοινωνίες και να αναλυθούν όλα τα δεδομένα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση, επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Το μείζον θέμα του προσφυγικού και της δημιουργίας χώρων εγκατάστασης των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν μακριά από τις πατρίδες τους, μας απασχολεί όλους.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Αυτοδιοικητικές Αρχές οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη και να συνεκτιμήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών. Είναι λάθος ένα ανθρωπιστικό θέμα να μετατραπεί σε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Κρίνουμε απαραίτητο να υπάρξει ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος των Θεσμικών Φορέων με τις τοπικές κοινωνίες και να αναλυθούν όλα τα δεδομένα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη και η πλέον πρόσφορη λύση σ’ ένα έτσι κι αλλιώς υπαρκτό πρόβλημα.

Να μην οδηγηθούμε σε ξενoφοβικές συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στους Έλληνες και δεν δίνουν λύσεις για τους πρόσφυγες. Οι “εν κρυπτώ” παρεμβάσεις μόνο προβλήματα γεννούν και καταρρακώνουν τις όποιες αποφάσεις στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας, πριν καν αυτές υλοποιηθούν.

Όσον αφορά στην εγκατάσταση προσφύγων στα Πατώματα Γρεβενών, υπάρχει πρόβλημα ανακολουθίας, δεδομένου ότι ο νέος οικισμός δημιουργήθηκε για τους σεισμόπληκτους Καλοχίου, Καλαμιτσίου και Μεσόλακκου.

Ως Δυτικομακεδόνες διεκδικούμε δίκαιο, αναλογικό και συνετό καταμερισμό, ανά την ελληνική επικράτεια, των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί. Καταμερισμό που να λαμβάνει υπόψη ότι ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία κρατάει “Θερμοπύλες” στη σύγχρονη Ελλάδα και διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Απαιτούμε ειλικρινή διάλογο, στον οποίο είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με καθαρές θέσεις, αίσθημα ανθρωπισμού αλλά και ευθύνης έναντι της Πατρίδας μας, του Γένους μας και των επόμενων γενεών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…