Διάλεξη με θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, την Τετάρτη 4-12-2019, στις 14:00΄, στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με το γενικό θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα».

Στη διάλεξη, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, θα παρουσιαστεί το θέμα της συνύπαρξης με την αρκούδα, την προφύλαξή της από ασύμμετρες απειλές, καθώς και η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε.Τ. στο πρόγραμμα, μέσα από τέσσερεις προσεγγίσεις με σχετική θεματολογία:

  • Η ζωή δίπλα μας, Γιάννης Ζιώγας Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, Αναπληρωτής Καθηγητής, Π.Δ.Μ.
    · Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα: η άλλη διάσταση του δάσους και των ορεινών οικοσυστημάτων, Γιώργος Μερτζάνης Δρ. Βιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩ
    · Παρουσίαση του προγράμματος ARCPROM, Σπύρος Ψαρούδας Γεωπόνος Γεωργοοικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής ΚΑΛΛΙΣΤΩ
    · Η Τέχνη στην επικοινωνία – Branding και οπτική ταυτότητα, Λουκία Αργυριάδου Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Εξεύρεσης Πόρων ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Βιογραφικά συμμετεχόντων

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Το 2010 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, (διορίζεται τον Ιανουάριο 2012). Το 2017 εκλέγεται Αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Τ. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος από το 2016 και Κοσμήτορας από το 2017. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of VisualArts (1991, Νέα Υόρκη), είναι διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2013). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποίησε residencies στη Νέα Υόρκη και έχει διδάξει ως επισκέπτης καλλιτέχνης σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος), Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ/407. Από το 2007 διοργανώνει την καλλιτεχνική διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.

Ο Γιώργος Μερτζάνης, βιολόγος, κάτοχος διδακτορικού στην ζωϊκή οικολογία (με εξειδίκευση στην βιολογία και οικολογία της καφέ αρκούδας), τα τελευταία 35 χρόνια, έχει δραστηριοποιηθεί συστηματικά τόσο στον επιστημονικό/ ερευνητικό τομέα όσο και στον διδακτικό τομέα,όπως,επίσης, και στον τομέα των παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Έχει δώσει σχετικές ομιλίες και διαλέξεις στα αντίστοιχα θέματα και έχει 37 συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ισάριθμες ανακοινώσεις. Δίδαξε με τη βαθμίδα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΒΕΤ) (ακαδημαϊκό έτος 2001-2002), καθώς και στο μεταπτυχιακό του Α.Π.Θ. (2008, 2009) και, τέλος, στο μεταπτυχιακό του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δ.Π.Θ. (ακαδημαϊκά έτη 2015-2016, 2016-2017 and 2017-2018). Έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπήρξε ο επιστημονικός συντονιστής σε δέκα (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα του LIFE-Nature (DGENV) (1994-2019) και ο συντονιστής της α΄ και β΄ φάσης (2002-2009) του καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος για την «Παρακολούθηση και αξιολόγηση ων επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά και στο οικοσύστημα από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού, τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά». Είναι μέλος του LCIE (Large Carnivore Initiative for Europe), του IUCN/BSG (Bear Specialist Group) καθώς και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ο Σπύρος Ψαρούδας, ιδρυτικό μέλος της Καλλιστώς, είναι γεωπόνος-γεωργοοικονομολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο στην αγροτική οικονομία. Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε κοινωνικά κινήματα από τα μαθητικά του χρόνια και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τη δεκαετία του ’80. Από το 1993 συμμετέχει στην κατάρτιση και το συντονισμό προγραμμάτων για τη διατήρηση μεγάλων σαρκοφάγων και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της «Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000» (την Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών) και Σύμβουλος – Εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου στη ΝΑ Ευρώπη. Εκπροσωπεί από το 2003 τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εθνικής εμβέλειας στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Εκπροσώπησε τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εθνικής εμβέλειας στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017. Από τον Ιούλιο του 2017 είναι τακτικό μέλος της «Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000», και μαζί με την Ιόλη Χριστοπούλου από το WWF εκπροσωπούν τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Λουκία Αργυριάδου αποτελεί στέλεχος του τμήματος επικοινωνίας της Καλλιστώς και εργάζεται ως Fundraising Officer. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και απέκτησε τον πρώτο της μεταπτυχιακό τίτλο στην Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την εργασία της στην Καλλιστώ, φοιτεί στο City College του Universityof Sheffield για την απόκτηση του δεύτερου μεταπτυχιακού της τίτλου στο Digital Marketing & Social Media. Η συνεργασία της με την Καλλιστώ ξεκίνησε χάρη στη συμβολή του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», μέσω του οποίου της δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της και παράλληλα να συμμετέχει από την πλευρά της και να ενισχύει τις δράσεις της οργάνωσης.

Τίτλος Παρουσίασης: Συνυπάρχοντας με την αρκούδα
Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στις 14:00΄
Αίθουσα: Μέγας Αλέξανδρος
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
3ο χλμ Φλώρινας Νίκης

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Κοσμήτορας
Γιάννης Ζιώγας
Αναπληρωτής Καθηγητής

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…