Προ ημερών πραγματοποιήθηκε  το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία όπου και συμμετείχε ως ομιλητής ο Ειδικός Παθολόγος, Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στη Γηριατρική  Αργύριος Τσακάλης, από το Άργος Ορεστικό.  Το συνέδριο, κατά κύριο λόγο αφορούσε στους επαγγελματίες της υγείας, παράλληλα όμως πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το κοινό με σκοπό την ενημέρωσή του.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Ο ιατρός Αργύριος  Τσακάλης είναι Ειδικός Παθολόγος, Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στη Γηριατρική.  Πέτυχε την εισαγωγή του μετά από συμμετοχή σε πανιταλικές εξετάσεις, στην Ιατρική και Χειρουργική Σχολή  του Κρατικού Πανεπιστημίου της Κατάνια Ιταλίας, από το οποίο αποφοίτησε με Βαθμό “Άριστα” το 2004. Εκπαιδεύτηκε και απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εκπαιδεύθηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη, συμμετέχοντας ενεργά επί διετίας στην εύρυθμη λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”. Συμμετείχε ενεργά στα εξωτερικά Ιατρεία Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας της Α’ Παθολογικής του ΑΧΕΠΑ και στο Ιατρείο Διαβήτη Κύησης-Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Όσον αφορά στη μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό, μετέβη στην Ιταλία, στη Μονάδα Γηριατρικής-Γεροντολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κατάνια. Εκεί, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της Σχολής, καθηγητή Domenico Maugeri, μετεκπαιδεύθηκε στη Γηριατρική (κλάδος της Παθολογίας που ασχολείται με την αντιμετώπιση παθήσεων των ηλικιωμένων όπως Διαβήτη, Ανοια, Οστεοπόρωση, Αρθρίτιδα, Πνευμονοπάθεια κ.α).
Έπειτα, συνέχισε την εκπαίδευση του στη Διαβητολογία και το Μεταβολισμό στο Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία, με Υποτροφίες τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μελέτης του Διαβήτη (EFSD Fellowship) όσο και από το Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει εργασίες ως ομιλητής και με αναρτημένες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, και συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα βιβλίου με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διαμένει στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Από τον Φεβρουάριο του 2017 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νεάπολη Κοζάνης.

Δυστυχώς σύμφωνα με τον κ. Τσακάλη, το ευρύ κοινό δεν  έχει επαρκή  ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην υγεία «Με κάθε δυνατό τρόπο, θα πρέπει όλοι μας  να προσπαθήσουμε ακόμα παραπάνω, έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους πληροφορήσουμε τουλάχιστον για τις κοινές και χρόνιες παθήσεις, οι οποίες απασχολούν το συνολικό πληθυσμό στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην πρώτη πεντάδα  αιτιών θανάτου παγκοσμίως  βρίσκεται ο  διαβήτης (τρίτη θέση),  μετά τα καρδιακά νοσήματα και τα καοήθη νεοπλάσματα και πιο πάνω στην κατάταξη από τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι ακριβώς είναι ο διαβήτης, σε ποιες ηλικιακές ομάδες συναντάται και εάν η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, που οφείλεται είτε σε ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης είτε σε ελάττωση της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από τη βρεφική μέχρι την προχωρημένη ηλικία των ηλικιωμένων, σε όλες τις φυλές της γης. Ο όρος Διαβήτης περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους-μορφές της νόσου, που ο καθένας συσχετίζεται πολύ στενότερα με συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Έτσι ο τύπου 1 Διαβήτης πολύ συνηθέστερα εμφανίζεται στους νέους ανθρώπους, ενώ ο τύπου 2 Διαβήτης στη μέση ηλικία και τους ηλικιωμένους.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας θορυβήσουν ότι κάποιος ίσως και να πάσχει από διαβήτη;

Ο Διαβήτης τύπου 2, (η συνηθέστερη μορφή που αποτελεί >90% των διαβητικών) δυστυχώς, στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Έτσι δεν είναι εύκολο να τον αντιληφθούν οι ασθενείς. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί με επεισόδια υπογλυκαιμίας (χαμηλού σακχάρου) μετά το φαγητό. Αν ωστόσο προχωρήσει η νόσος αδιάγνωστη, τότε σε πιο προχωρημένο στάδιο θα εμφανίσει ο ασθενής πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, θάμβος όρασης στην οδήγηση, συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στο γιατρό. Ο διαβήτης τύπου 1 απεναντίας έχει αιφνίδια έναρξη με τα προαναφερόμενα συμπτώματα να είναι πολύ έντονα, με τον ασθενή κάποιες φορές να πέφτει ακόμη και σε κώμα, να μεταφέρεται στο νοσοκομείο και να γίνεται εκεί η διάγνωση του Διαβήτη.
Πώς γίνεται κλινικά η διάγνωση του διαβήτη;

Η διάγνωση του Διαβήτη γίνεται με 3 τρόπους. Ο πιο απλός είναι με μια απλή εξέταση αίματος στην οποία μετράμε τη γλυκόζη αίματος (τιμή σακχάρου) το πρωί νηστικοί. Στο Διαβήτη η τιμή είναι μεγαλύτερη ή ίση απο 126 mg. Ο δεύτερος τρόπος είναι με θετική δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (λήψη από το στόμα 75 γρ γλυκόζης και μέτρηση τιμής στις 2 ώρες. Τιμή πάνω από 200 mg θέτει τη διάγνωση. Με τους δύο παραπάνω τρόπους χρειάζεται να ξανακάνουμε δεύτερο δείγμα εντός ολίγων ημερών, και να είναι θετικό, για να μπει η διάγνωση.
Τέλος η διάγνωση μπαίνει κατευθείαν αν σε τυχαία μέτρηση σακχάρου βρούμε πάνω από 200 mg και ταυτόχρονα ο ασθενής εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της τριάδας (πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους).
Ο διαβήτης θεραπεύεται; Με την πάροδο του χρόνου οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν αλλάξει;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χρειάζεται εφ’ όρου ζωής θεραπεία. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, εξατομικευμένες στις ανάγκες του κάθε ατόμου, που θα τον βοηθήσουν να έχει το σάκχαρο ρυθμισμένο, και έτσι να ζήσει μία φυσιολογική ζωή. Έχουμε διάφορα φάρμακα στη φαρέτρα μας, με την τελευταία δεκαετία να έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο, καθώς έχουν ανακαλυφθεί νέα, αποτελεσματικότατα φάρμακα με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή, όχι μόνο στη ρύθμιση του σακχάρου αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, της πίεσης κ.α.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν κάποιος ξεκινήσει αργά τη θεραπεία;

Ο Διαβήτης αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αρρύθμιστος, τότε οι υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα θα προκαλέσουν βλάβες σε πολλά όργανα του οργανισμού, όπως η καρδιά και τα αγγεία, οι νεφροί, τα μάτια, τα νεύρα κ.α . Πρόκειται για τις χρόνιες επιπλοκές του Διαβήτη στα όργανα αυτά. Πιο σπάνια εμφανίζονται και οξείες επιπλοκές όπως η διαβητική κετοξέωση που μπορεί να οδηγήσει σε κωματώδη κατάσταση τον αρρύθμιστο ασθενή.
Πώς μπορεί να προστατευτεί ο κάθε άνθρωπος από το να παρουσιάσει διαβήτη;

Η καλύτερη προστασία είναι η ενημέρωση του κοινού και η πρόληψη της νόσου ούτος ώστε να προλάβουμε το διαβήτη στα πολύ αρχικά στάδια ή σε προδιαβητική κατάσταση. Ο ειδικός γιατρός με τον σωστό προληπτικό έλεγχο (αιματολογικό τσεκ-απ, λήψη σωστού ιστορικού και εξέτασης) θα ελέγξει τα άτομα που έχουν διαβήτη ή είναι σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον (λόγω ιστορικού, κληρονομικότητας, άλλων προδιαθετικών παραγόντων κ.α) και θα προτείνει σωστή υγιεινο-διαιτητική παρέμβαση και θεραπεία όπου κρίνεται αναγκαίο.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, πιστεύετε ότι τα κρούσματα διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση ή μείωση;

Η οικονομική κρίση δεν ανέτρεψε την ήδη τις τελευταίες δεκαετίες ανοδική τάση εμφάνισης Διαβήτη στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, η πολλές φορές υιοθέτηση λανθασμένης διατροφής, λόγω και την κρίσης αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής,  με έτοιμα φαγητά ταχυφαγείων (φαστ-φούντ) και την κατανάλωση άλλων φθηνών λιπαρών διατροφικών επιλογών και αναψυκτικών που συγκαταλέγονται στις οικονομικές λύσεις για τη τσέπη του Έλληνα, φαίνεται να συνέβαλλε και αυτή (βάσει στατιστικών και μελετών) στην αύξηση της παχυσαρκίας και των περιστατικών διαβήτη.
Πλέον η νόσος έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Οι διαβητικοί υπολογίζονται σε πάνω από 400 εκατομμύρια παγκοσμίως, και οι προβλέψεις μιλούν για αριθμό 600 εκατομμυρίων μέχρι το 2040. Επίσης ,στις μέρες μας περίπου 300 εκατομμύρια πάσχουν από προδιαβήτη ( δηλαδή πρόδρομη κατάσταση με τιμές γλυκόζης νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg είτε τιμές 2 ώρες μετά τα γεύματα μεταξύ 140 και 199 mg) οι οποίοι διατρέχουν αρκετά αυξημένο κίνδυνο να γίνουν διαβητικοί στο μέλλον. Τα νούμερα δείχνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος για την Παγκόσμια υγεία.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η αύξηση παιδικής παχυσαρκίας. Συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το διαβήτη;  

Πράγματι η επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο διαβήτης αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή της παχυσαρκίας. Δυστυχώς τα ελληνόπουλα συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας πανευρωπαϊκά, αλλά πολύ ψηλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Βάσει δύο μελετών στον ελληνικού πληθυσμού ( Healthy Growth και Energy) άνω του 10% των παιδιών είναι παχύσαρκα και 28-30% υπέρβαρα. Από τα παραπάνω νούμερα, καθίσταται  πλέον σαφές ότι αρκετά από τα ελληνόπουλα αυτά, διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν διαβητικά στο μέλλον. Για αυτό κρίνεται σκόπιμη και σημαντική η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ομιλία της Ο. Τελιγιορίδου στη Βουλή στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Ομιλία της Ο. Τελιγιορίδου στη Βουλή στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης στο ΕΣΠΑ

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης…

Εικόνες από τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων…

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στη δράση “Let’s Do It Greece”

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ευχαριστεί θερμά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,…

Σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στη στην Καστοριά, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών πραγματοποιήθηκαν αστυνομικοί…

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δύο μεγάλων κλοπών σε επιχείρηση γουναρικών στην Καστοριά

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δύο μεγάλων κλοπών σε επιχείρηση γουναρικών…

<<Βούλιαξε>> από κόσμο η κεντρική πλατεία του Άργους Ορεστικού

Μια μοναδική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες, όσοι παρευρέθηκαν στη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Υπέροχο μουσικό ταξίδι με τις φωνές των Πλιάτσικα, Φάμελλου, Δρογώση δίπλα στα πλινθόκτιστα σπίτια

Ήταν μία υπέροχη, μαγική μουσική βραδιά. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μανώλης Φάμελλος…