Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, συνδιοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Καστοριάς. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι δύο βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δημήτρης Πετρόπουλος.

Η κ. Καίτη Μικροπούλου, πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, μοιράστηκε από την εμπειρία του συλλόγου, περιστατικά έμφυλης βίας, στα οποία δήλωσε την πρόθεση της ίδιας αλλά και του συλλόγου, να συνδράμουν.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τα δύο χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς, προβλήθηκαν οι δύο εκστρατείες ευαισθητοποίησης αλλά επιπλέον έγινε και η προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους “The Noir Project” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαρδαρινού.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου.

Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την πρωτοβουλία και τη συνδιοργάνωση, την Αντιδημαρχία Τουρισμού για τη χορηγία .

 

Το 33% των γυναικών έχει υποστεί βία

Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

20.000 κλήσεις σε 4,5 χρόνια

Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900” στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις. “Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα” αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα, που αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900”, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα (15 της Γενικής Γραμματείας και 25 των Δήμων) και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Η κ. Κούβελα επισημαίνει ακόμη ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών αυτών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 αλλά επίσης έχει διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

Το προφίλ των γυναικών-θυμάτων βίας

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2014 σε συνέδριο με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών από την υπεύθυνη του έργου Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Κατερίνα Δρούγα, και αφορούν 4000 γυναίκες που υποδέχτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προκύπτει ότι: Οι γυναίκες αυτές στην πλειονότητά τους είναι Ελληνίδες (85%). Το 26% από αυτές τις γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 46% έγγαμες με παιδιά και το 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο σύντροφο. Το 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, το 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ το 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στους πρώτους 30 μήνες λειτουργίας τους τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχτηκαν 6.284 αιτήματα γυναικών για νομική στήριξη (34%), ψυχολογική στήριξη (29%) και κοινωνική στήριξη (16%). Επίσης πραγματοποιήθηκαν 13.703 συμβουλευτικής, εκ των οποίων το 48% αφορούσε ψυχολογική στήριξη, το 28% κοινωνική στήριξη και το 22% νομική στήριξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Π.Ε. Καστοριάς: Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες

  Π.Ε. Καστοριάς: Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από…

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός σε δασική περιοχή της Καστοριάς, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός σε δασική περιοχή της Καστοριάς, για παράβαση της δασικής…

”Είμαστε έτοιμοι και σας περιμένουμε να περάσουμε μια βραδιά γεμάτη κέφι και χορό”.(Πολιτιστικός Σύλλογος Πευκοφύτου)

Me Σπύρο Παππά- Έλλη Κοσμά και στο Κλαρίνο: Βαλάντης Βρακάς – Κώστας Ευαγγέλου

Γ. Κασαπίδης: Παρακολουθούμε από κοντά την υλοποίηση των έργων υποδομής που αλλάζουν τη Δυτική Μακεδονία

Τα έργα της Σήραγγας της Κλεισούρας, του οδικού άξονα Κοζάνης – Ρυμνίου και του δρόμου του Περιφερειακού Κοζάνης

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 29-31 Μαρτίου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 29-31 Μαρτίου 2024

Παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή και «Μικρό χωριό του Αϊ Βασίλη» από τον Σύλλογο «Μαζί Σου»

Παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή και «Μικρό χωριό του Αϊ Βασίλη» από τον Σύλλογο…

Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς

Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς