Με κύριο θέμα συζήτησης την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής περιέγραψε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας στην τακτική συνεδρίαση της ΠΕΔ, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής ( 18/3 )  παρουσία σχεδόν όλων των δημάρχων της περιοχής που ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τις ελλείψεις που υπάρχουν, με στόχο να προταθούν λύσεις, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία των πολιτών.
“Τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι υποστελεχωμένα. Κάποιες κλινικές δεν λειτουργούν, κάποιες υπολειτουργούν, δεν υπάρχουν γιατροί , ενώ ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων και ο τρόπος πρόσληψης των γιατρών δεν είναι σωστός”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ζητώντας από το κράτος να δώσει κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να έρθουν να εργαστούν στην περιφέρεια, μιας και η μετακίνηση γιατρών  για ένα έτος είναι πολύ δύσκολη για τους γιατρούς. Για το λόγο αυτό ζήτησε πολυετής θητεία και μοριοδότηση, ώστε να λυθεί το οξυμένο πρόβλημα.
Όσον αφορά τη στελέχωση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, τόνισε πως επειδή είναι μια μοναδική υποδομή για την περιοχή, είναι “ντροπή” να μην αξιοποιείται ώστε να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους δυτικομακεδόνες.
Στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία που το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων κινδυνεύουν με κλείσιμο, έκανε αναφορά σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, λέγοντας πως το πολιτικό προσωπικό της περιοχής δεν πήρε το μήνυμά του και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως: “Τη δημόσια πολιτική για την υγεία την καθορίζει το υπουργείο Υγείας. πέρασαν πάνω από τρεις μήνες από τη παλλαϊκή συγκέντρωση και δυστυχώς από τότε η κατάσταση επιδεινώνεται, ως συνέπεια υπολειτουργούν τα ΤΕΠ και κινδυνεύουν να κλείσουν μονάδες, ενώ η παιδιατρική λειτουργεί εκ περιτροπής”.

“Οι γιατροί θέλουν στελεχωμένες κλινικές για να έρθουν στα νοσοκομεία”
Οι δήμαρχοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας στη Δυτική Μακεδονία για το λόγο αυτό και προχώρησε σε ενημέρωση σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, τόνισε ο Άγγελος Αγγελόπουλος. Ο ίδιος σχολιάζοντας το οικονομικό κίνητρο που θα δοθεί στους γιατρούς για να έρθουν στην περιοχή, τόνισε πως αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, γιατί οι γιατροί θέλουν κάλυψη συναδέλφων τους για να έρθουν στα νοσοκομεία, μιας και όλοι θέλουν στελεχωμένες κλινικές.
Επίσης, ο ίδιος σχολίασε και τα όσα λένε κάποιοι στην περιοχή πως τα πέντε νοσοκομεία είναι πολλά για τη Δυτική Μακεδονία, πως ανά 1000 κατοίκους χρειάζονται 4 τουλάχιστον νοσηλευτικές κλίνες, ενώ με τη σημερινή κατάσταση αντιστοιχεί μόλις μια κλίνη , μιας και αυτή τη στιγμή σε όλα τα νοσοκομεία αντιστοιχούν 750 κλίνες. Επίσης, για το Μποδοσάκειο να γίνει περιφερειακό Νοσοκομείο, αναρωτήθηκε αν μπορεί να αναπτύξει τον απαραίτητο αριθμό των κλινών για τους πολίτες.

 

Σύσκεψη στο Νοσοκομείο Καστοριάς – Παρόντες  η βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Διοικητής  της 3ης ΥΠΕ

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καστοριάς  κυρίως σε ότι αφορά την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ήταν αυτά που κυριάρχησαν  στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Δευτέρα ( 21/3 ) , με αφορμή την επίσκεψη της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, (Υγειονομικής Περιφέρειας) Γιώργου Κίρκου, στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού.

Τόσο η κ. Τελιγιορίδου όσο και ο κ. Κίρκος διαβεβαίωσαν πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες των εργαζομένων, αλλά και η ποιότητα παροχής Υγείας στους πολίτες της Καστοριάς, αφού ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη μόνιμων και επικουρικών γιατρών, που θα καλύψουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν με Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών 585 προσλήψεις ατόμων, επικουρικού προσωπικού, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ως δώδεκα (12) μηνών, σε Φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς εγκρίθηκαν

1 θέση Δ.Ε. Πληρωμάτων Ασθενοφόρων

1 θέση Τ.Ε. Μαιευτικής

1 θέση Δ..Ε. Βοηθών Φαρμακείου

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν αναφορές για το θέμα της διοίκησης του Νοσοκομείου, το οποίο εξακολουθεί να είναι «ακέφαλο», με την κ. Τελιγιορίδου να δηλώνει πως έως το τέλος Απριλίου θα γίνει τοποθέτηση Διοικητή, ενώ έως τότε γίνεται προσπάθεια να παραμείνει ο εκτελών χρέη Διοικητή, Μάριος Τζιάμαλης.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Τελιγιορίδου μετά το τέλος της σύσκεψης μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε συνεργασία με τον κ. Κίρκο για να βρεθούν οι λύσεις και να έχουμε ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Καστοριάς  τονίζοντας τα εξής ‘’ Σήμερα είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους αρμόδιους για θέματα Υγείας στο Νομό Καστοριάς. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Κίρκο για την παρουσία του , αλλά και για την ουσιαστική συμβολή του όλο αυτό το διάστημα και από δω και πέρα φυσικά για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πράγματι υπάρχει το πρόβλημα με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καστοριάς, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη συνεργασία ανάμεσα στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού και της μονάδας ΠΕΔΥ που μπορεί να δώσει μία λύση προσωρινή μεν , αλλά μπορεί να καλύψει αυτά τα κενά που υπάρχουν . Υπάρχει επίσης το θέμα ότι δεν έρχονται Επικουρικοί γιατροί χαρακτηριστικά δεν υπάρχει και το ενδιαφέρον από γιατρούς να εργαστούν στο Νοσοκομείο με δελτίο παροχής εννοώ τους ιδιώτες προφανώς σε αυτό καταλαβαίνεται δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς λύσεις με την έννοια ότι αυτό είναι προσωπική επιλογή κάποιων για το αν πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Προσπαθεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τους Επικουρικούς με την τριετή σύμβαση και όχι με συμβάσεις ενός χρόνου , υπάρχει το μπόνους που έχει αποφασίσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ για κάθε Επικουρικό γιατρό για τριετία. ‘’

Την πρόθεση της να αναλάβει την επιχορήγηση  των επικουρικών γιατρών με 500 ευρώ μηνιαίως  επανέλαβε στο υπουργείο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να επιχορηγήσει κάθε θέση επικουρικού γιατρού με 500 ευρώ, παρέχοντας εργασιακά και οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής Στ. Γιαννακίδη, στη σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση των δομών υγείας της Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη και βουλευτών της περιοχής.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών στελέχωσης των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, καταθέτοντας τον υγειονομικό χάρτη, αλλά και ολοκληρωμένες και ουσιαστικές προτάσεις, όπως να περιέλθουν οι υγειονομικές αρμοδιότητες στις περιφέρειες.

Η διαχείριση των θεμάτων της υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, με στόχο να δοθούν λύσεις σε βάθος χρόνου, όπως η πρόσληψη επικουρικών γιατρών για μια τριετία, που θα είναι μια αντιμετώπιση του ζητήματος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προκηρύξεων για την κάλυψη μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού.

Η συσσώρευση των προβλημάτων στα νοσοκομεία της περιοχής είναι αποτέλεσμα της εξαθλίωσης που έχει υποστεί ο χώρος της υγείας την τελευταία εξαετία, λόγω των περικοπών στις χρηματοδοτήσεις και των κατά καιρούς ολιγωριών που έδειξαν οι διοικήσεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων από πλευράς υπουργείου και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ανακούφισης των επειγουσών αναγκών. Αδιαπραγμάτευτη γραμμή της περιφερειακής αρχής είναι να μείνει η υγεία μακριά από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τοπικιστικές αντιλήψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η εικόνα του αγίου Μηνά, που μετακινήθηκε με θαυμαστό τρόπο απ’ το Βογατσικό Καστοριάς στο Δρυόβουνο Κοζάνης, κατά το έτος 1859

  Η εικόνα του αγίου Μηνά, που μετακινήθηκε με θαυμαστό τρόπο απ’…

Συνάντηση Γρ. Γρηγοριάδη με το ΔΣ του Εξωραϊστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας

Συζήτηση επί των προβλημάτων της συνοικίας

ΠΕ Καστοριάς: Διατίθενται εκτυπωμένες βεβαιώσεις για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών

  ΠΕ Καστοριάς:  Διατίθενται εκτυπωμένες βεβαιώσεις για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των…

Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης: Άμεση ανάγκη κατάργησης και επανεξέτασης της Υ.Α. για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο

  Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης:  Άμεση ανάγκη κατάργησης και επανεξέτασης της…

Περιοδεία του Γιάννη Κορεντσίδη στη Δημοτική Ενότητα Κορεστείων

Περιοδεία του Γιάννη Κορεντσίδη στη Δημοτική Ενότητα Κορεστείων

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών-Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Καστοριάς θα κόψει τη βασιλόπιτα

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών-Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Καστοριάς θα κόψει τη βασιλόπιτα

«Η ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής»: Επιβράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής»: Επιβράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

Σύλληψη αλλοδαπού στη Φλώρινα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν πάνω από 2.800 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης Την Τρίτη (19-04-2016) τις πρώτες…

Με έξι θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς

Με έξι θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου…