Η σχολική εκδρομή του ’72 που εξελίχθηκε σε τραγωδία – Πνίγηκαν 21 μαθήτριες και η Κρήτη βυθίστηκε στο πένθος

Πνιγμός μαθητριών – Αληθινή ιστορία: Στις 4 Μαρτίου του 1972 το Γυμνάσιο Σπηλαίου Ρεθύμνου ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει ημερήσια εκδρομή στη Γεωργιούπολη των Χανίων. Δυστυχώς, πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, η οποία δεν είχε ευχάριστο τέλος.

 

Φτάνοντας στην ακτή, τα παιδιά μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Έτσι, άρχισαν να κάνουν βόλτες με τα καΐκια. Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι τη σειρά της τέταρτης ομάδας. Εκείνη μοιράστηκε σε δύο ψαράδικα. Είκοσι επτά μαθήτριες στο «Δύο Γιώργηδες» και δεκατρείς μαθητές στο «Δύο αδέλφια».

Χίλια μέτρα μακριά από την ακτή, το καΐκι με τις μαθήτριες ανατράπηκε και οι περισσότερες μαθήτριες μπλέχτηκαν στα δίχτυα του καταστρώματος. Μπλεγμένες στα δίχτυα, οι μαθήτριες, βυθίζονταν και πνίγονταν. Ήταν 13.40. Διαπιστώθηκε από το ρολόι μιας πνιγμένης μαθήτριας.

Ο κυβερνήτης του καϊκιού άρχισε να χτυπά τη σειρήνα. Γρήγορα, κατευθύνθηκε στη στεριά για να αποβιβάσει τους μαθητές. Έπειτα, έτρεξε στο ναυάγιο. Οι εικόνες ήταν αποκρουστικές. Έβγαζαν πτώματα αγκαλιασμένα. Μάλιστα, δύο αδερφές πνίγηκαν μαζί και η οικογένειά τους ξεκληρίστηκε.

 

Πνιγμός μαθητριών: Η αυτοθυσία μιας μαθήτριας

Μια μαθήτρια, η Παρασκευή Γλυνιαδάκη, κατάφερε να διασώσει δύο συμμαθήτριές της. Επίσης, άλλες τρεις κατάφεραν να σωθούν, διότι δεν είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα.

Πνιγμός μαθητριών: Οι σπαρακτικές στιγμές και το πένθος

Όταν μαθεύτηκε η τραγωδία στο Ρέθυμνο, οι γονείς σκορπίστηκαν στους δρόμους και αναζητούσαν τρόπο να μεταφερθούν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ άλλοι αναζητούσαν πληροφορίες.

 

Συνολικά, χάθηκαν 21 έφηβα κορίτσια. Η χώρα συγκλονίστηκε από την πρωτοφανή τραγωδία, ενώ τα χωριά της επαρχίας του Ρεθύμνου σκορπίστηκαν στο πένθος.

Πνιγμός μαθητριών: Οι ένοχοι

Η βάρκα «Δύο Γεώργηδες» δεν είχε άδεια μεταφοράς επιβατών. Διέθετε μόνο άδεια αλιείας. Για τον πνιγμό των 21 κοριτσιών κρίθηκε ένοχος ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης. Μάλιστα, καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 3 χρόνων. Αντίθετα, οι καθηγητές που συνόδευαν τα κορίτσια κρίθηκαν «ένοχοι άνευ συνειδήσεως». Στους καθηγητές επιβλήθηκε ποινή ενός έτους με αναστολή.

ΠΗΓΗ:https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Χαστούκι στη Βασίλισσα: Όταν η Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτι Αμπατιέλου στο Λονδίνο

Χαστούκι στη Βασίλισσα: Όταν η Φρειδερίκη δέχτηκε επίθεση από τη Μπέτι Αμπατιέλου…

Walkman: Το θαύμα της τεχνολογίας που πούλησε πάνω από 420 εκατομμύρια συσκευές

Walkman: Το θαύμα της τεχνολογίας που πούλησε πάνω από 420 εκατομμύρια συσκευές

Τσάρλι Τσάπλιν: Πώς βγήκε από τον τάφο του δυο μήνες μετά την ταφή του και γιατί κηδεύτηκε δυο φορές ο δημοφιλής ηθοποιός

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 3 Μαρτίου του 1977, όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν… βγήκε από…

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Η Ιστορία καταγράφει ξανά το απεχθές κι απάνθρωπο πρόσωπο των Τούρκων

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Η Ιστορία καταγράφει…

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Χρυσές γλώσσες στα στόματα ζευγαριού της αρχαίας Αιγύπτου

Αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε δύο χρυσές γλώσσες στα στόματα ζευγαριού από την Αρχαία…

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές – Ρουμανία: Οδοιπορικό στην Ολτενία», Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 13:00

«Βαλκάνια Εξπρές Ρουμανία  Οδοιπορικό στην Ολτενία»             …