Καταρχήν συμφωνία, για τα έργα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα προταθούν προς έγκριση στην Κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, υπήρξε μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεοδώρου Καρυπίδη στο Γραφείο του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, κατά την οποία διευθετήθηκαν τα βασικά πεδία συμβολής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των έργων/ενεργειών, καθώς και τα κριτήρια κατανομής του ποσού των 32,0 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των Περιφερειών.

Οι δήμαρχοι Νεστορίου, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Εορδαίας και Αμυνταίου, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωπος της ΑΝΚΟ, συμφώνησαν αρχικά σε ορισμένα σημαντικά έργα που θα προταθούν προς έγκριση από την Κοινοπραξία TAP, εφόσον εγκριθούν πρώτα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και Δημοτικά Συμβούλια, για να εισέλθουν στη συνέχεια σε φάση υλοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται, τα μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου στην Καστοριά, έργα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, καθώς και προγραμματισμός της τηλεθέρμανσης για το Άργος Ορεστικό και την Καστοριά, υποδομή υποστήριξης του οινολογικού τουρισμού και πολιτισμού στο Δήμο Αμυνταίου, διαχειριστικές μελέτες δασών στο Δήμο Νεστορίου, έργα στήριξης του πολιτισμού και αποκατάσταση αρχοντικού, υποστήριξη υλοποίησης του Σχεδίου διαχείρισης λίμνης Καστοριάς στο Δήμο Καστοριάς, έργο πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Δήμο Εορδαίας και δράσεις συναφείς με την ενέργεια.

 

Σε κλίμα συναίνεσης, συνεργασίας και συναντίληψης συμφωνήθηκαν, αρχικά, μερικά σημαντικά έργα που θα προταθούν προς έγκριση από την Κοινοπραξία TAP, εφόσον εγκριθούν πρώτα από τα αρμόδια αποφασιστικά όργανα (Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και Δημοτικά Συμβούλια) και στη συνέχεια θα εισέλθουν σε φάση υλοποίησης.

 Μεταπτυχιακά Τμήματα και Πολιτιστικό Κέντρο μέσω ΤΑΠ για τον Δήμο Καστοριάς

 

Κατά την συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρου και των Δημάρχων των Δήμων από όπου διέρχεται ο ΤΑΠ, στα πλαίσια αξιοποίησης των πόρων Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) 2015-2019, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής κατ’ αρχήν συμφώνησε σε ότι έχει σχέση με τον Δήμο και τις ανταποδοτικές δράσεις.

 

  1. Υποστήριξη λειτουργίας στην Καστοριά, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξειδίκευσης σε συναφή θέματα με την ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 1.000.000 €

Φορέας υλοποίησης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φορέας υλοποίησης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

  1. Πολιτιστικό Κέντρο Καστοριάς

Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 1.600.000€

Φορέας Υλοποίησης – Δήμος Καστοριάς

 

  1. Αποκατάσταση Αρχοντικού

Εκτιμώμενος Προϋπολογισμός   140.000€

Φορέας υλοποίησης Δήμος Καστοριάς

Μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας τηλεθέρμανσης Καστοριάς – Άργους Ορεστικού και περιαστικών οικισμών.

Εκτιμώμενος Προϋπολογισμός 102.000€

Προτείνων φορέας Δήμος Καστοριάς

Φορέας Υλοποίησης ΑΝΚΟ

5.Χρηματοδότηση δράσεων εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Λίμνης Καστοριάς

 Εκτιμώμενος Προϋπολογισμός 210.000€

Φορέας Υλοποίησης Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Λαϊκή Αγορά – Εμποροπανήγυρις Μεσοποταμίας

 Εκτιμώμενος Προϋπολογισμός 100.000€

Φορέας Υλοποίησης Δήμος Καστοριάς

Από τις Δημοτικές Ενότητες που διέρχεται ο ΤΑΠ, ήδη έχουν προσδιορισθεί από τους προέδρους τα έργα προτεραιότητας και αναμένεται το ύψος του προϋπολογισμού, ώστε στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) να υλοποιηθούν επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

 Επιχορήγηση του Δήμου Νεστορίου από τον TAP στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών

Την Δευτέρα ( 7/3 ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η τελική συμφωνία μεταξύ του Περιφερειάρχη και των πέντε εμπλεκόμενων Δημάρχων σχετικά με την οριστική κατανομή των αντισταθμιστικών οφελών από την εταιρεία TAP AG.

Η συμφωνία ήταν ομόφωνη και θα επικυρωποιηθεί μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων. Ο Δήμος Νεστορίου θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 440.000€.

Το υπόψη ποσό αξιώθηκε από τον Δήμο για την σύνταξη υλοτομικών μελετών των πέντε δασικών δημοτικών εκτάσεων που διαχειρίζεται και απασχολούνται με την δραστηριότητα αυτή 300 περίπου δασεργάτες και προμηθεύουν με καυσόξυλα τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Νεστορίου.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα δόση άμεση λύση στο πρόβλημα της ομαλής και διαρκής προμήθειας με καύσιμη ύλη για τη θέρμανση των δημοτών μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης θα διασφάλιση και τις θέσεις εργασίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Καστοριάς.

Πέραν των ανωτέρω διασφαλίζεται με τον πλέον έγκυρο τρόπο η αειφόρα εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων που συνεπάγεται την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα ολόκληρης της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Έργα ύψους 1.300.000 ευρώ τα αντισταθμιστικά του ΤΑΠ για τον Δήμο Άργους Ορεστικού

Στο 1.300.000 ευρώ ανέρχονται τα “οφέλη” του δήμου Άργους Ορεστικού από τον ΤΑΠ.

Δείτε αναλυτικά τα έργα:

Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πόλης Άργους Ορεστικού

Έργα στα δημοτικά διαμερίσματα και στα αγροκτήματα της Μηλίτσας και των Αμπελοκήπων, στο πλαίσιο αιτημάτων των κατοίκων (Αγροτική οδοποιία, Διαμόρφωση δρόμου Αμπελοκήπων-ρέμα Γκιόλε- Κάθετος άξονας Εγνατίας, Διαμόρφωση δρόμου Μηλίτσας-Άγιο Πνεύμα-Κάθετος άξονας Εγνατίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

The Sustainable Floor: To 1ο υβριδικό Online Store & Co Working Space στη Μόδα, από τον όμιλο επιχειρήσεων AthensFashionClub

  The Sustainable Floor: To 1ο υβριδικό Online Store & Co Working…

Η Πωλίνα έρχεται στην Καστοριά για ένα τρελό ’80s – ’90s πάρτι!

Η Πωλίνα έρχεται στην Καστοριά για ένα τρελό ’80s – ’90s πάρτι!

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του Εθνικού Δικτύου της Π.Ε. Καστοριάς

Τη διάθεση πίστωσης ποσού 1.000.000,00 € με Φ.Π.Α., για την υλοποίηση του…

Με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα σε διάφορα σημεία από την Π.Ε. Καστοριάς

Mε στόχο την προστασία των έργων ύδρευσης και άρδευσης που εξυπηρετούν τους…

Σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο Καστοριάς σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

  Σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο Καστοριάς…

Σύλλογος Αρμονία: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

«Μία σταγόνα στον ωκεανό αλληλεγγύης»