Μετά το γηροκομείο εγκαταστάθηκε την Δευτέρα ( 11/7 ) και ο δεύτερος κάδος κομποστοποίησης στον Δημοτικό λαχανόκηπο των Εργατικών Κατοικιών.
Οι κάδοι κομποστοποίησης είναι χορηγία του Δήμου Καστοριάς και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015” του Πράσινου Ταμείου.
Πώς χρησιμοποιούμε τον κάδο κομποστοποίησης:

Ο κάδος πρέπει να έχει επαφή με το έδαφος ώστε να εισέρχονται μέσα οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί που μετατρέπουν τα φυτικά κατάλοιπα σε λίπασμα.
Χωρίζουμε τα υλικά σε “πράσινα” και “καφέ”

Ρίχνουμε τα υλικά σε στρώσεις. Μία στρώση πράσινα, έπειτα μια στρώση καφέ, έπειτα ξανά μια στρώση πράσινα κ.ο.κ.

Η ιδανική αναλογία είναι 2 μέρη καφέ, με ένα μέρος πράσινων υλικών

Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους με τον αναδευτήρα που υπάρχει μέσα στον κάδο κομποστοποίησης, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για να αερίζεται το υλικό και να επιταχύνονται οι ζυμώσεις.

Το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά ζεστό (40*C) και υγρό(να μην στάζει όμως). Αν είναι πολύ υγρό, προσθέστε καφέ υλικά. Σε περιόδους ζέστης καταβρέξτε το λίγο. Αν είναι κρύο προσθέστε πράσινα υλικά.

Μια καλή πρακτική είναι να μην τοποθετούμε απ’ ευθείας τα υλικά στον κάδο, αλλά να αφήνουμε ένα απόθεμα πράσινων και καφέ υλικών δίπλα στον κάδο ώστε να τα γεμίζονται οι στρώσεις με την σωστή αναλογία.

Το κομπόστ δεν πρέπει να μυρίζει άσχημα. Είναι έτοιμο όταν έχει οσμή φυτοχώματος.
Μέρος του κομπόστ να χρησιμοποιείται για επικάλυψη των υλικών που ρίχνουμε καθημερινά στον κάδο.

Είναι απαραίτητη η προσθήκη υλικών με σωστές αναλογίες και η τακτική φροντίδα/παρακολούθηση του κάδου τις πρώτες 6-8 εβδομάδες εφαρμογής.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα έχετε έτοιμο κομπόστ σε 5-7 μήνες.

ΥΛΙΚΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πράσινα Υλικά:
*Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα λαχανικών
*κατακάθια από καφέ κακάο, τσάι και άλλα αφεψήματα (και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο)
*Πράσινα φύλα, γκαζόν, αγριόχορτα

Καφέ Υλικά:
*Ξηροί καρποί, τσόφλια από αυγά (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ολόκληρα αυγά)
*Ξερά φύλλα, ξεραμένο γκαζόν και αγριόχορτα, κλαδάκια (όσο τον δυνατόν σε μικρότερα κομμάτια)ροκανίδια, κοτσάνια, άχυρο.
*Στάχτη από τζάκια και καυστήρες ξύλου/πέλλετ

ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ:
-Λάδια, λίπη, βούτυρα
-Κρατικά, κόκκαλα, ψαρικά
-Γαλακτοκομικά
-Πάστες και γλυκά
-Φλούδες από εσπεριδοειδή (Λεμόνια, πορτοκάλια κλπ)
-Χαρτιά υγείας, πάνες μωρών, περιοδικά
-Πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες

Πηγή: dimotikos-laxanokipos-kastorias.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…