Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
ΤΟΠΙΚΑ
  • Τοπικά
  • Νομός Καστοριάς
  • Άργος Ορεστικό
  • Εκδηλώσεις
  • Αστυνομικά
  • Νεστόριο
  • Δυτική Μακεδονία
News
  • Arts
  • Economy
  • Fashion & Style
  • Food
  • Health
  • Lifestyle
  • Politics
  • Science
  • Sports
  • Technology
  • Travel
Opinion
  • Today’s Opinion
  • Op-Ed Columnists
  • Editorials
  • Contributing Writers
  • Op-Ed Contributors
  • Opinionator
  • Letters
  • Sunday Review
  • Taking Note
  • Room for Debate
  • Public Editor
Most Popular
  • Art & Design
  • World
  • Blog
  • Business
  • Culture
  • Lifestyle
  • N.Y.
  • Newspaper
  • Photos
  • Post
Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Επικαιρότητα

Προσεχώς αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

  • 3 minute read
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Up next
Λαμία: κάθειρξη 8 ετών στο πατέρα που ασελγούσε στην ανάπηρη κόρη του
Published on 09 Ιουνίου 2021
Author
Α. Μ.

Προτάσεις για την βελτίωση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο – ΚΟΤ σε ΔΕΗ και σε άλλους παρόχους ενέργειας υπέβαλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής στην ευεργετική ρύθμιση του Κοινωνικού Τιμολογίου προσπαθεί να λύσει ο Συνήγορος του Πολίτης καθώς πολλοί δικαιούχοι προσέφυγαν προς τον συνήγορο για διαφόρους λόγους. Παρακάτω διαβάστε τι προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη για αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Αρχή εισηγήθηκε στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διεύρυνση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των οικείων φορέων με σκοπό την άμεση άντληση και επικαιροποίηση στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων καταναλωτών για ένταξη στο ΚΟΤ και στο ΜΕΠ.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/2010 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ – όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει- η ένταξη των δικαιούχων καταναλωτών στο ΚΟΤ πραγματοποιείται, κατόπιν αίτησής τους, για ένα ολόκληρο έτος. Στη συνεχεία, η παραμονή στο συγκεκριμένο ειδικό τιμολογιακό καθεστώς των ήδη ενταχθέντων καταναλωτών, προϋποθέτει την υποβολή νέας αίτησης εντός δυο (2) μηνών από τη λήξη της οριζόμενης ή της παραταθείσας προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και τη διενέργεια επανελέγχου της συνδρομής των απαιτούμενων από τον νόμο προϋποθέσεων. Ανάλογες ρυθμίσεις υφίστανται και για την ανανέωση ένταξης ευάλωτων καταναλωτών στο ΜΕΠ, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση έγκρισης της παραμονής τους στο ΚΟΤ επέρχεται αυτόματα η επανυπαγωγή στο Μ.Ε.Π.

Περαιτέρω, βάσει της υπ’ αριθ. 424/2019 απόφασης του Υπουργού Επικρατείας, έχει προβλεφθεί η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της ΑΑΔΕ και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με στόχο την άντληση και διασταύρωση στοιχείων και πληροφοριών για την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτήσεων υπαγωγής στο ΚΟΤ.

Εν προκειμένω, ευάλωτοι καταναλωτές, οι οποίοι είχαν καταστεί δικαιούχοι του ΚΟΤ, προσέφυγαν στην Αρχή διαμαρτυρόμενοι ότι εξήλθαν προσωρινά του προνομιακού καθεστώτος, παρότι πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής σε αυτό, εξαιτίας της μη εμπρόθεσμης υποβολής της απαιτούμενης αίτησης ανανέωσης.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Συνήγορος πρότεινε τη θέσπιση της άπαξ υποβολής αίτησης ένταξης στο ΚΟΤ και στο ΜΕΠ καθώς και της αυτεπάγγελτης διενέργειας ετήσιου διοικητικού ελέγχου επί των νόμιμων προϋποθέσεων παραμονής των καταναλωτών στο οικείο καθεστώς, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις προσωρινής απώλειας νομίμων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της ιδίας παρέμβασης, σε σχέση με τη διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων ένταξης ευάλωτων καταναλωτών στο ΚΟΤ, διατυπώθηκαν από την Αρχή οι ακόλουθες κρίσιμες επισημάνσεις:

* Βάσει της σχετικής απόφασης του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, η εξακρίβωση της ιδιότητας του ΑμεΑ ή της μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης (απόκτηση πρόσθετου τέκνου) διενεργείται αποκλειστικά μέσω της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης εισοδήματος, η οποία όμως αφορά το προηγούμενο του έτους ένταξης στο ΚΟΤ (φορολογικό) έτος. Κατά συνεπεία, νοικοκυριά τα οποία αποκτούν τέκνο ή έχουν στη σύνθεσή τους μέλη που πιστοποιήθηκαν ως ΑμεΑ κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους, δεν δύνανται να απολαύσουν το σχετικό ευεργέτημα ευθύς αφότου επέλθουν οι σχετικές μεταβολές και υποχρεούνται να περιμένουν τη φορολογική δήλωση του επόμενου οικονομικού έτους προκειμένου να δηλώσουν τα νέα στοιχεία αναφορικά με την αναπηρία ή την οικογενειακή κατάσταση και να αιτηθούν εν συνεχεία την υπαγωγή στο ΚΟΤ.

* Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, το σχετικό ευεργέτημα δεν τυγχάνει αναδρομικής εφαρμογής -δηλαδή παρέχεται στους δικαιούχους ευάλωτους καταναλωτές από τον χρόνο έγκρισης της σχετικής αίτησής τους και εφεξής και όχι από τον χρόνο επέλευσης των παραπάνω μεταβολών- γίνεται αντιληπτό ότι η ελλιπής νομοθετική πρόνοια έχει εν προκειμένω ως επακόλουθο τη μη ανεκτή δικαιοκρατικά απώλεια απονεμόμενων δικαιωμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Αρχή πρότεινε:

  • Την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου για την άρση της ανωτέρω δυσμενούς συνθήκης.
  • Τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των ΚΕΠΑ και με το πληροφοριακό σύστημα Δημοτολογίων-Ληξιαρχείων για την άντληση και επικαιροποίηση των απολύτως αναγκαίων σχετικών στοιχείων και πληροφοριών.
ΠΗΓΗ:https://www.dikaiologitika.gr/
You May Also Like
  • Επικαιρότητα

Χανιά – Θάνατος 11χρονης: Συγκλονίζει αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας

Χανιά – Θάνατος 11χρονης: Συγκλονίζει αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρέθηκε στο σημείο…
  • Α. Μ.
  • 27/05/2021
  • Επικαιρότητα

Δεν ξέχασε τώρα την Ελλάδα η Μέρκελ. Κάθε μέρα προσπαθεί να την ξεχάσει

Προκάλεσε εντύπωση, λέει, το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν προέβη σε…
  • Α. Μ.
  • 26/03/2021
  • Επικαιρότητα

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Ποια είναι τα κριτήρια για τις 75.000 θέσεις;

ΟΑΕΔ:  Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Ποια είναι τα κριτήρια…
  • Ορίζοντες
  • 25/03/2019
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές το συντομότερο ζήτησε ο Τσίπρας – «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα»

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές το συντομότερο ζήτησε ο Τσίπρας – «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να…
  • Α. Μ.
  • 06/05/2022
  • Επικαιρότητα

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Στις 5 Απριλίου άνοιγμα των σχολείων και ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις

Το lockdown θα παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα
  • Α. Μ.
  • 26/03/2021
  • Επικαιρότητα

Παγώνη: Δέχομαι σοβαρές απειλές αλλά θα βγαίνω να ενημερώνω τον κόσμο

Στο περιστατικό με τους εικονικούς εμβολιασμούς που έγιναν σε κέντρο της Καρδίτσας αναφέρθηκε η πρόεδρος του…
  • Α. Μ.
  • 07/09/2021
  • Διεθνή
  • Επικαιρότητα

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει τους Ουκρανούς για την νίκη που θα σημειώσει επί της Ρωσίας

Η νίκη είναι μπροστά είπε ο Ζελένσκι.
  • Α. Μ.
  • 07/12/2023

Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στους αστυνομικούς

Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στους αστυνομικούς
  • Ορίζοντες
  • 07/12/2018
  • Επικαιρότητα

Εκτός ορίων ξανά ο Πολάκης στη Βουλή

Εκρηκτικό κλίμα προκλήθηκε εκ νέου στη Βουλή με πρωταγωνιστή ξανά τον Παύλο…
  • Α. Μ.
  • 31/03/2021
  • Διεθνή
  • Επικαιρότητα

Τραμπ: Θα αναγνωρίσει μόνο δύο φύλα

Στρατός στα σύνορα και αναστολή ιθαγένειας
  • Α. Μ.
  • 21/01/2025
IMPEL FURS
GASSI
Oriz
ΚΟΕΜ
CK FURS
ckfurs
ckfurs
  • Επικαιρότητα

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη γενετική βελτίωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής του μαύρου χοίρου

Table of Contents Hide Χρόνος, τόπος και διάρκεια διεξαγωγήςΨηφιακή υποστήριξη μέσω…
  • 15/06/2026
  • 2 minute read
  • Νομός Καστοριάς

SEAQUEST Project Concludes: A New Digital Platform Connects Greece, Bulgaria and Türkiye to Strengthen the Black Sea’s Blue Economy

PRESS RELEASE FOR IMMEDIATE RELEASE Thessaloniki, Greece — December 10, 2025 SEAQUEST…
  • 10/12/2025
  • 5 minute read
  • Travel - Ταξίδια
  • Νομός Καστοριάς

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι
  • 02/12/2025
  • 1 minute read
  • Αθλητικά
  • Νομός Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς
  • 02/12/2025
  • 2 minute read
logo
0
Designed & Developed by Adversal