Από το “κόσκινο” του εισαγγελέα περνάει η κατασκευή δίδυμης σήραγγας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού στη γεωγραφική περιοχή των Γρεβενών, έργο που κόστισε παραπάνω στο ελληνικό Δημόσιο, ύστερα από προσφυγή της αναδόχου εταιρείας στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιήθηκαν ανώτερης ποιότητας και προδιαγραφών υλικά.

Κατόπιν αναφοράς που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε από την Οικονομική Αστυνομία τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διευρυνθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπαιτίων για το ποσό των 25 εκατ. ευρώ με το οποίο αποζημιώθηκε ο ανάδοχος.

Ως χρονικός ορίζοντας της έρευνας προσδιορίζεται το διάστημα από το 2005 και μεταγενέστερα, ενώ στο “κάδρο” τοποθετούνται τα τότε μέλη της διοίκησης της Εγνατίας Οδού ΑΕ και μηχανικοί. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στην παραγγελία του, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης στο δικαστήριο.

Η ανάδοχος εταιρία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και πέτυχε τη δικαίωσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εξέταση της υπόθεσης, προσκομίστηκαν ανακεφαλαιωτικοί πίνακες εργασιών ότι δήθεν ο ανάδοχος χρησιμοποίησε καλύτερα και ποιοτικότερα υλικά, σαφώς ανώτερα από εκείνα που προέβλεπε η αρχική μελέτη κατασκευής της σήραγγας, δικαιολογώντας έτσι την αύξηση του κόστους.

Από ελέγχους που ακολούθησαν, όμως, φάνηκε ότι το έργο είχε γίνει με υλικά χαμηλότερης ποιότητας, όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική μελέτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης, αξιώνοντας το “έξτρα” ποσό που δαπανήθηκε, ενώ την ίδια ώρα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Κατά τις παραπάνω πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προκύψουν παρόμοια στοιχεία για άλλες δύο σήραγγες του ίδιου οδικού άξονα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

O  Σύνδεσμος  Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στον  Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα

O  Σύνδεσμος  Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στον  Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα

Γ. Κασαπίδης: «Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»

Στα πλαίσια των Ημερίδων με τίτλο «Ασφαλής Πολίτης» στη Δυτική Μακεδονία

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Φλώρινα για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Φλώρινα για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Η Μαρία Αντωνίου στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Η Μαρία Αντωνίου στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα ετών από…

Εκλογή προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών

Με την εκλογή Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης…

Ενημέρωση από την Ε.Ο.Γ. και τη NAFA για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον κλάδο της γούνας

Ενημέρωση από την Ε.Ο.Γ. και τη NAFA για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον…