Με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές που θα έρθουν στην παιδεία και συγκεκριμένα στα όσα θα αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το ενδεχόμενο ακόμη και για νέες συγχωνεύσεις τμημάτων να παραμένει ανοιχτό, συνεδριάζουν στα τέλη της εβδομάδας οι πρόεδροι των ΤΕΙ πανελλαδικά, παρόντος και του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαου Ασημόπουλου.


Πιο συγκεκριμένα και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος: “Κατατέθηκε η πρόταση της επιτροπής διαλόγου για τη διαμόρφωση του ενιαίου χάρτη εκπαίδευσης στη χώρα . Υπάρχουν εισηγήσεις που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτό που αφορά το ίδρυμα περισσότερο, οι προτεινόμενες αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ” .

Όπως εκτίμησε ο κ. Ασημόπουλος, οι προτάσεις αυτές ίσως φέρουν δραστικές αλλαγές στην τρόπο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ όπως ανέφερε μάλιστα “θεωρούμε σημαντικό να ακουστεί η άποψη των αρμόδιων φορέων, των διοικήσεων των ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών”.


Όλα αυτά θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ της χώρας, που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. “Πολλά από αυτά τα οποία προτείνονται είναι προς τη θετική κατεύθυνση, πολλά χρειάζονται μια δεύτερη ματιά. Πρέπει να γίνει αλλαγές μετά από γόνιμο διάλογο, στον οποίο δεν συμμετείχαμε στον βαθμό που επιθυμούσαμε”.


Οι αλλαγές στην παιδεία θα έρθουν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί και προχωρήσει. Οι αλλαγές στις οποίες έχουν ενστάσεις οι πρόεδρο των ΤΕΙ αφορούν, όπως τόνισε ο κ. Ασημόπουλος: την ενσωμάτωση τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα  , την μετεξέλιξή τους σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών ή ακόμη και αν κάποια τμήματα θα χρειαστεί να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο ή θα συγχωνευθούν. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έζησε παρόμοια ‘”σκηνικά” και παλαιότερα, με το σχέδιο “Αθηνά”, το οποίο επέφερε αλλαγές στον χάρτη ης τεχνολογικής εκπαίδευσης στην περιοχή.


Πρόκειται, ωστόσο, για δραστικές αλλαγές που θα έρθουν συνολικά στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης . Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί σε επίπεδο τεχνολογικής εκπαίδευσης και όχι μόνο, σύμφωνα με τον κ. Ασημόπουλο, είναι οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης της παιδείας. Από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους δεν επαρκούν τα κονδύλια για να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά”, κατέληξε.

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.