Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) παρέδωσε επίσημα δωρεά ύψους 22.500 ευρώ για τη στήριξη λειτουργίας του Γηροκομείου «Αθηνάς & Λαζάρου Ρίζου» στην Καστοριά. Στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς, κ.κ. Σεραφείμ, καθώς και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Από το 1959 υπάρχει στην πόλη της Καστοριάς το γηροκομείο “Αθηνάς και Λαζάρου Ρίζου”, το οποίο  έπειτα από τόσα χρόνια λειτουργίας, έρχεται αντιμέτωπο με πληθώρα προβλημάτων. Μάλιστα το γηροκομείο διαθέτει ορισμένα αναξιοποίητα κτίρια, τα οποία παρά τις  προσπάθειες του εκάστοτε Δ.Σ. δεν αξιοποιήθηκαν.

Για περίπου έξι δεκαετίες, το γηροκομείο λειτουργεί αδιάκοπτα, αλλά ο χρόνος υπήρξε αμείλικτος, προκαλώντας πολλές φθορές. Τα κουφώματα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και αρκετό κρύο έμπαινε εντός των δωματίων δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που διαμένουν σε αυτό, (σ.σ. αυτή τη στιγμή ζουν στο γηροκομείο δέκα τέσσερις άνθρωποι) , «Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στον TAP», ενημέρωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ «και το αίτημά μας έγινε αμέσως δεκτό και πραγματοποιήθηκε η αλλαγή όλων των κουφωμάτων του κτιρίου. Για την κίνηση αυτή αισθάνομαι την επιτακτική ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, προς όλους όσους συνέβαλαν στη διεκπεραίωση του έργου. Εύχομαι ο Θεός να τους το χρωστάει και να τους το εκπληρώνει κατά τον πλέον καλύτερο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η δωρεά εντάσσεται στον άξονα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP, που αφορά στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που ο TAP έχει συνάψει με το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αρωγής για την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (5 Μαΐου 2016).

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Μουζουράκη επισκέφτηκε την πόλη της Καστοριάς, προκειμένου να δει την ολοκλήρωση της δωρεάς που πραγματοποίησε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου «Είναι μεγάλη μας χαρά όταν μπορούμε να προσφέρουμε και δη σε μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προσφέρει και αυτοί με  τη σειρά τους στην κοινωνία. Είναι υποχρέωση όλων μας, να τους στηρίξουμε».

O ΤΑΡ έχει αναλάβει εθελοντικά τη δέσμευση να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Μάλιστα η κα Μουζουράκη, τόνισε πως μελλοντικά,  και πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα, θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρεμβάσεις προς το κοινό όφελος «Η διαδικασία της υποβολής των προτάσεων, είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Εν ολίγοις ο αγωγός, δεν έχει απλώς ένα  κλειστό πλαίσιο. Ακούμε συνεχώς τις προτάσεις από τις τοπικές κοινότητες, φορέων και αρχών, τις αξιολογούμαι και προχωράμε βάσει της σημαντικότητας της ανάγκης».

Φανερά συγκινημένος ο Υπεύθυνος του Γηροκομείου Μπαλής, δήλωσε πως το κτίριο σώθηκε από κάθε άποψη, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια αποκαταστάθηκαν τα κουφώματα, η στέγη και πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες μικρές λειτουργικές παρεμβάσεις «Το μόνο που μας λείπει τώρα, είναι βαφτεί το εξωτερικού του κτιρίου και να ασφαλτοστρωθεί ο αύλειος χώρος. Εάν ολοκληρωθούν και αυτά τα έργα, θα είναι πραγματικά ένα αξιοπρεπέστατο κτίριο».

Οι Βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς μίλησαν για την ολοκλήρωση του έργου

Παρούσες στην παρουσίαση του έργου ήταν και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

«Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και η παιδεία ενός ανθρώπου φαίνεται καθοριστικά από το πώς αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους. Είδαμε να πραγματοποιείται εκ μέρους του ΤΑΡ μια πράξη προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης.  Το Γηροκομείο, λειτουργεί με την καθοριστική και αποφασιστική συμβολή της Εκκλησίας μας και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Μητρόπολη Καστοριάς για το μεγάλο της έργο, αλλά και για την προσφορά της. Ο Υπεύθυνος του Γηροκομείου, ήταν εκείνος ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και διεκδίκησε στο πλαίσιο των ανταποδοτικών έργων, την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Αγωγού, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κατερίνα Μουζουράκη, τον Υπεύθυνο Δυτικής Μακεδονίας Μιχάλη Γκοσλιόπουλο και πιστεύω ότι η παρουσία τους  στην Καστοριά, πέρα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, θα είναι και μια παρουσία προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης», είπε η κα Τελιγιορίδου.

Η κα Αντωνίου έκανε λόγω για την αμεσότητα που επέδειξε ο ΤΑΡ, ως προς την ολοκλήρωση ενός έργου το οποίο πραγματικά το Γηροκομείο είχε ανάγκη λόγω των φθορών «Και από πλευράς μου οφείλω να ευχαριστήσω  την Εταιρία Κοινωνικής Ευθύνης, το Δίκτυο Κοινωνικής Ευθύνης και Αρωγής και τον ΤΑΡ.  Πριν από περίπου δύο χρόνια, προβήκαμε σε μια αντίστοιχη προσπάθεια με μια άλλη εταιρία προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση της σκεπής του Γηροκομείου. Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο μέρος έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα του κτιρίου. Ως φορείς προσπαθούμε πάντοτε  να βρούμε λύσεις, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο μέγιστο κοινωνικό αγαθό της προσφοράς προς την τρίτη ηλικία, έχοντας μαζί μας πάντα τη βοήθεια από τις εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους δράσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις των κοινόχρηστων κάδων απορριμμάτων

Mέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνονται σε τακτική βάση πλύσεις και απολυμάνσεις των κοινόχρηστων κάδων απορριμμάτων

“Βοήθεια στο Σπίτι”, η Δομή-ναυαρχίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας με σημαντική προσφορά σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

“Βοήθεια στο Σπίτι”, η Δομή-ναυαρχίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας με σημαντική προσφορά…

Η Μαρία Αντωνίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ζητήματα του κλάδου Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων

“Στηρίζουμε έναν εξαγωγικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας”

Εξιχνίαση απάτης σε περιοχή της Καστοριάς/Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών

Εξιχνίαση απάτης σε περιοχή της Καστοριάς/Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών

Τη λαϊκή αγορά επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης

  Τη λαϊκή αγορά επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία:Σύσταση κλιμάκιων ελέγχου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία:Σύσταση κλιμάκιων ελέγχου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Δωρεά τροφίμων από τον Συνδυασμό “ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Φιλανθρωπίας

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Αγία Μαρίνα Τσοτυλίου

Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Τσοτυλίου μετέβη  τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017,…

Εκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς – υγειονομικούς: Η ημερομηνία πληρωμής

Εκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς – υγειονομικούς: Η ημερομηνία πληρωμής