Έχω θυρεοειδή! Πως να χάσω τα περιττά κιλά;

«Όσο ήμουν σε φάση υποθυρεοειδισμού έβαλα περίπου 10 κιλά. Τώρα, οι ορμονικές τιμές μου είναι ρυθμισμένες. Κάνω αυστυρή διατροφή και γυμναζομαι τακτικά. Γιατί δεν χάνω σωματικό βάρος;» – Κική, 40

Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι η απώλεια βάρους. Ιδιαίτερα τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, καθώς η εξέλιξη της νόσου μπορεί να αλλάξει από υπέρ- σε υποθυρεοειδισμό ευελπιστούν ότι τα κιλά θα φύγουν όταν ρυθμιστούν ιδανικά οι ορμονικές τιμές τους. Βεβαίως απογοητεύονται όταν αυτό δεν επαληθεύεται.

Πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό ή Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα νιώθουν αισθήματα αναξιότητας, καθώς συχνά ακούν φράσεις όπως «Δε φταίει ο θυρεοειδής που παχαίνεις!» ή «Μόλις ρυθμιστούν οι ορμόνες του θυρεοειδή θα χάσεις όλα τα κιλά που πήρες.» (Περισσότερα για το αν παχαίνει ο θυρεοειδής εδώ )

Μερικά άτομα περιμένουν την στιγμή της «ιδανικής ορμονικής ρύθμισης» πώς και πώς καθώς ελπίζουν, ότι τα κιλά θα εξαφανιστούν με «λίγη δίαιτα».

Ίσως νιώθουν ότι θα γίνει ένα μικρό θαύμα και εναποθέτουν όλες τους ελπίδες εκεί.

Είναι αλήθεια ότι πάρα πολλά άτομα χάνουν σωματικό βάρος μόλις ρυθμιστούν οι ορμονικές τιμές. Πολλά άτομα πάλι «εξυμνούν» κάποιες δίαιτες θαύμα ή άλλες γνωστές Hashimoto-Δίαιτες.  Και πράγματι, κάποια άτομα χάνουν κιλά.

Τι συμβαίνει όμως αν δεν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία ατόμων; Δεν είσαι μόνη / μόνος.

 

Γιατί δεν χάνουμε εύκολα τα κιλά μας;

Επειδή ο μεταβολισμός ενός ατόμου με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα διαφέρει από τον μεταβολισμό ενός υγιούς ατόμου. (Περισσότερα σχετικά με το σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό θα διαβάσετε εδώ)

Δεν επαρκεί τελικά σε όλους μόνο η ιδανική ορμονική ρύθμιση για να επανέλθει ο μεταβολισμός πάλι σε «φυσιολογικούς» ρυθμούς.

Χρειάζεται πειθαρχεία και αυτοσυγκράτηση για το υπόλοιπο της ζωής μας, ώστε να επανέλθουμε στο ιδανικό σωματικό βάρος και να το διατηρήσουμε.

Ναι, αυτό είναι δυστυχώς πολύ άδικο!

Πολλά άτομα σκέφτηκαν να ανεβάσουν την δόση της θυροξίνης τους, ώστε να βάλουν τον οργανισμό τους σε τεχνητό υπερθυρεοειδισμό με την ελπίδα ότι έτσι θα χάσουνε τα περιττά κιλά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη κάνετε ποτέ κάτι τέτοιο! Είναι επικίνδυνο για την υγεία σας!

Και δυστυχώς μπορεί και να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν σημαίνει ότι ανεβάζοντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό μας, θα ρυθμιστεί και ο μεταβολισμός μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τα απαλλαχτούμε τα κιλά που μας παιδεύουν τόσο;

Ακολουθούν 10 Tips από το hashimoto.gr για το πως θα αδυνατήσετε ακόμα και με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

  1. Η ιδανική ορμονική ρύθμιση είναι βασική. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα πρέπει να βρει, σε συνεργασία με τον γιατρό του την κατάλληλη δόση θυροξίνης. (Περισσότερα για την ιδανική για τον καθένα μας ρύθμιση θα βρείτε εδώ) Ακόμα μπορείτε να ελέγχετε τα επίπεδα των ελεύθερων ορμονών σας εδώ.
  2. Αλλάξτε σταθερά και αποφασιστικά, όμως σε αργούς ρυθμούς τις συνήθειες διατροφής σας. Γιατί αργά; Επειδή ο θυρεοειδής μας δεν «αγαπάει» καθόλου τις ακραίες δίαιτες. Δείτε εδώ.
  3. Ξεκινήστε την αλλαγή της διατροφής σας με μια αποτοξίνωση.*
  4. Να τρώτε έτσι ώστε να χορταίνετε και μετά να κάνετε ένα διάλειμμά για τουλάχιστον 4 ώρες. Να μην τρώτε στα ενδιάμεσα. Αυτό βοηθάει στο να ρυθμίζει ο οργανισμός τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  5. Μειώστε την κατανάλωση υδατανθράκων π.χ. ψωμί, μακαρόνια
  6. Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών.
  7. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Να τρώτε τακτικά λαχανικά, όμως λιγότερο φρούτα.
  8. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε τυχών ελλείψεις όπως αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. (Για τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις διαβάστε περισσότερα εδώ.)**
  9. Να ασκείστε και να γυμνάζεστε όσο το δυνατόν πιο τακτικά  (Περισσότερα εδώ “Θυρεοειδής και γυμναστική”)
  10. Να πίνετε νερό, να ξεχωρίζετε τακτικά χρόνο για ξεκούραση και να προσπαθείτε να καταπολεμάτε το στρες. ( Περισσότερα την διαχείρηση του άγχους εδώ)

 

Βασικό είναι να μειωθούν αρχικά τα συμπτώματα όσο το δυνατόν περισσότερο και μετά από σωστή ορμονική ρύθμισή. Εφόσον ο θυρεοειδής είναι σωστά ρυθμισμένος και ο οργανισμός βμας λαμβάνει τα απαραίτητα σκευάσματα για τυχών διατροφικές ελλείψεις, μπορούμε από εκεί και έπειτα να βάλουμε στόχο την απώλεια σωματικού βάρους. Χωρίς να έχει γίνει αυτό το βήμα επιβαρύνουμε τον ήδη καταπονημένο οργανισμό να μπει σε μια διαδικασία, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί.

 

Το σημαντικότερο: Μην ελπίζετε σε θαύματα και γρήγορα αποτελέσματα. Να έχετε υπομονή και να μην παρατήσετε!

 

You May Also Like

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται Dentist Ρass για παιδιά από 6 ως 12 ετών – Οι παροχές και η διαδικασία

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για…

Ξεκινούν σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Μ. Παγώνη: Xρειάζεται παρά πολύ προσωπικό – Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ

ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΥΧΕΝΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

Table of Contents Hide ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΥΧΕΝΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ…

Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε

Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε

Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα

Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα

Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες για να τον αποτρέψετε

Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες για να τον αποτρέψετε

Έμφραγμα: 6 συμπτώματα που εκδηλώνουν μόνο οι γυναίκες

Έμφραγμα: 6 συμπτώματα που εκδηλώνουν μόνο οι γυναίκες

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πρόληψη και θεραπεία για την «κατάθλιψη του χειμώνα»

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πρόληψη και θεραπεία για την «κατάθλιψη του χειμώνα»