Το παραεμπόριο αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ελληνικών επιχειρήσεων και μάλιστα αθέμιτος σε μια περίοδο που τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται με δραματικό τρόπο και οι έμποροι δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν ακόμα και στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων τους.

 

Το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων από 6 ως και 8 δισ. ευρώ από το κράτος ετησίως, ενώ από την αγορά ο τζίρος που χάνεται φθάνει τα 25 δισ. ευρώ ετησίως εξουθενώνοντας οικονομικά τόσο τα κρατικά ταμεία, όσο και τους ίδιους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους έβαλαν λουκέτο συνολικά 15.409 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και παράλληλα έχουν χαθεί πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

 

Τα παραπάνω στοιχεία που αποδεικνύουν πως το παραεμπόριο έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για τη χώρα ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου, επαναλαμβάνοντας την επιτακτική ανάγκη άμεση καταστολής του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην ελληνική αγορά.

 

Και ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν υπέρμετρους φόρους που επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε μια αγορά που «φυτοζωεί», κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγοντας, δραστηριοποιούνται σε κάθε είδους εμπόριο από ρούχα και παπούτσια μέχρι εργαλεία και οπωροκηπευτικά, τις περισσότερες φορές ανενόχλητοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είτε διότι στερούνται ικανού αριθμού προσωπικού, είτε δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία αφήνουν το παραεμπόριο να οργιάζει.

Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου αποτελεί μεγάλη πληγή για όλη τη χώρα, ένα πρόβλημα στο οποίο επανειλημμένως έχουν αναφερθεί οι Εμπορικοί Σύλλογοι ζητώντας από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες την προστασία του κλάδου με εντατικοποίηση των ελέγχων.

 

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αστοχία στην πάταξη του παραεμπορίου ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις, ενώ επανέφερε την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ΙΧ και Ταξί τα Χριστούγεννα

Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ΙΧ και Ταξί τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός – Εμβόλια: 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα

Τα 33 έχουν καταγραφεί έπειτα από εμβολιασμούς με εμβόλια mRNA, δηλαδή με…

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Σε ποιες περιφέρειες ανοίγει την Τρίτη

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Σε ποιες περιφέρειες ανοίγει την Τρίτη

Τσίπρας: «Επικίνδυνος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Να φύγει το συντομότερο»

Table of Contents Hide «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και είναι έτοιμος να αναλάβει…

Μητσοτάκης για ακρίβεια: 400 εκατ. ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών – Καλύπτουμε σημαντικό μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Μητσοτάκης για ακρίβεια: 400 εκατ. ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών – Καλύπτουμε…

Εκλογές ΕΠΟ: Νέος πρόεδρος ο Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο αρχηγός της σπουδαίας Εθνικής ομάδας του Euro 2004 είναι ο νέος…

Χαλκιδική: Ξύλο και συλλήψεις σε εκκλησία παρουσία πιστών, πρόστιμο στον ιερέα

Χαλκιδική: Ξύλο και συλλήψεις σε εκκλησία παρουσία πιστών, πρόστιμο στον ιερέα

Λεμόνι 285 ετών από την Ινδία πουλήθηκε 1.800 δολάρια σε δημοπρασία- Δείτε φωτογραφία

Λεμόνι 285 ετών βγήκε στο σφυρί στο Νιούπορτ της Αγγλίας

ΑΑΔΕ λοταρία αποδείξεων: Δείτε στο aade.gr τους λαχνούς που κερδίζουν

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά από τις δέκα κληρώσεις θα διανεμηθούν από 1.000 ευρώ…

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021