Αλέξης Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια από την δολοφονία που δεν ξέχασε κανείς, το μοιραίο βράδυ, η κηδεία και η εξέγερση

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, και ο 15χρονος τότε Αλέξης είχε βγει στα Εξάρχεια μαζί με την παρέα του και τον εορτάζοντα Νίκο Ρωμανό. Μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στάθηκε αρκετή για να χάσει τη ζωή του, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

αλεξης

Το χρονικό της οργής

Η μοιραία σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος όπως και οι φίλοι του.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο της Ελλάδας, στην αρχή με συγκεχυμένες πληροφορίες, με αρκετή παραπληροφόρηση και στη συνέχεια με συγκεκριμένη οργή.

Χιλιάδες βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που τυλίγεται στις φλόγες, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εβδομάδας ταραχών.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με μεγαλύτερες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνονται νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην Αθήνα

Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως αναφέρει το sansimera. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.

 

Η κηδεία του Αλέξη με εκατοντάδες κόσμο

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, ήταν ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.

Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαύλισε την ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλέον λόγο για «εξέγερση».

ΠΗΓΗ: https://www.enimerotiko.gr

You May Also Like

Αγωνία για την εξεταστική στα ΑΕΙ

ΧΑΟΣ στα ΑΕΙ – Ο αριθμός των καταλήψεων σχολών στα ελληνικά πανεπιστήμια αυξάνεται….

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενόψει Χριστουγέννων, συγκεντρώνει τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα που ζουν στο όριο της φτώχειας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενόψει Χριστουγέννων, συγκεντρώνει τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης…

Κορωνοϊός: Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου το «λουκέτο» στα σχολεία

Κορωνοϊός: Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου το «λουκέτο» στα σχολεία

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου 2020

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου 2020

Φωτιές: Διασωληνώθηκαν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Φωτιές: Διασωληνώθηκαν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Ο Ιβάν Σαββίδης ιδρύει αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πώς θα λέγεται και που θα πετάει

Ο Ιβάν Σαββίδης ιδρύει αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πώς θα…

30 χρόνια τηλεόραση Ant1: Αυτές είναι οι μακροβιότερες εκπομπές

30 χρόνια τηλεόραση Ant1: Αυτές είναι οι μακροβιότερες εκπομπές

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση 200 ευρώ για tablet, laptop

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση 200 ευρώ για tablet, laptop

ΟΑΕΔ: Βγαίνει η προκήρυξη για 15.000 προσλήψεις ανέργων

ΟΑΕΔ: Βγαίνει η προκήρυξη για 15.000 προσλήψεις ανέργων

Βασιλακόπουλος: Γιατί το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε – Ανάγκη για νέο μείγμα μέτρων

“Θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την…