Αλίκη, η μητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας, ήταν κωφή, διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια και ο Φρόιντ της έκανε ηλεκτροσόκ. Στην κατοχή έμεινε στην Αθήνα ντυμένη καλόγρια και βοήθησε πολύ κόσμο

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, ήταν μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Γεννήθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Αγγλία, καθώς ο πατέρας της ήταν ναύαρχος του αγγλικού στόλου και η μητέρα της εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών απέκτησε προβλήματα στην ακοή και διαγνώσθηκε με συγγενή κώφωση, ώσπου να το αντιληφθούν όμως οι οικείοι της της φέρονταν σαν να είχε προβλήματα αυτισμού. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα επικοινωνίας καθώς σε ηλικία 8 ετών ήξερε να μιλάει οχτώ γλώσσες και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συνομιλητές της διαβάζοντας τα χείλη τους.

 Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Αντρέα της Ελλάδας

Από νεαρή ηλικία, η Αλίκη ξεχώριζε για την ομορφιά της. Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, τον πρίγκιπα Ανδρέα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ. Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα.

Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία. Η οικογένεια έμενε τότε στο Τατόι και μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ μετακόμισαν στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, που αργότερα παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας.

Μετά την ήττα στη Μικρά Ασία και τη Δίκη των ‘Εξ, ο πρίγκιπας Ανδρέας θεωρήθηκε και αυτός υπεύθυνος για την καταστροφή. Ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε για ανυπακοή και οδηγήθηκε σε ξεχωριστή δίκη. Η τύχη του πρίγκιπα Ανδρέα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβησαν οι Βρετανοί και ο πλωτάρχης Τάλμποτ τον έσωσε από την εκτέλεση.

Η οικογένειά του ουσιαστικά φυγαδεύτηκε και εξόριστος πλέον εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Παρίσι. Τότε, η Αλίκη, που υπέστη τρομερό σοκ, ήρθε κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία αλλά απέκτησε παράξενη συμπεριφορά. Ισχυριζόταν ότι επικοινωνούσε με τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η σχέση της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει προβλήματα, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας μαζί με τους συγγενείς της να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια. Ο δόκτωρ Σίμμελ που την εξέτασε αποφάνθηκε ότι έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρότεινε τον εγκλεισμό της σε άσυλο της Ελβετίας.

Ο γιατρός της όμως, που υπήρξε προστατευόμενος του Φρόιντ δεν είδε τα αποτελέσματα που περίμενε και έτσι τελικά την ανέλαβε ο ίδιος ο Φρόιντ. Κατέληξε ότι οι θρησκευτικές παραισθήσεις που την διακατείχαν οφείλονταν σε σεξουαλική διαταραχή, γι’ αυτό και έλαβε δραστικά μέτρα. Αποφάσισε να διακόψει την έμμηνο ρύση της και να την υποβάλλει σε ηλεκτροσόκ προκειμένου να εξαλειφθεί η λίμπιντο της. Παρά τις αντιδράσεις της , το 1930 την έκλεισαν σε σανατόριο, όπου παρέμεινε για δυόμιση χρόνια. Η Αλίκη θεωρούσε τη διάγνωση και τη θεραπεία του Φρόιντ καταστροφική και αυθαίρετη.

Όταν η κατάστασή της βελτιώθηκε, μετακόμισε στη Γερμανία, όπου ζούσε κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Χώρισε με τον σύζυγό της, αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο και ο πρίγκιπας Ανδρέας ζούσε πλέον στη γαλλική Ριβιέρα. Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά έπειτα από μερικά χρόνια στην κηδεία της κόρης τους Σεσίλια , η οποία είχε παντρευτεί στη Γερμανία και σκοτώθηκε μαζί με την οικογένεια της σε αεροπορικό δυστύχημα.

 Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1938, η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε σε διαμέρισμα απέναντι από το μουσείο Μπενάκη. Μετά τη γερμανική κατοχή στην Αθήνα, οι Έλληνες βασιλείς εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά η Αλίκη αρνήθηκε να φύγει και μετακόμισε στην οδό Ακαδημίας.

Διοργάνωνε και διένειμε συσσίτια, με προσωπικά έξοδα και προμήθειες που τις έστελνε ο αδερφός της, ο πανίσχυρος Λόρδος Μάουντμπάτεν, που αργότερα ορίστηκε ο τελευταίος αντιβασιλέας της Ινδίας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μ. Βρετανίας. Μάλιστα η Αλίκη, το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, για να την προστατεύσει κατά τον διωγμό των Εβραίων. Η Αλίκη φιλοξένησε τη γυναίκα και τους τέσσερις γιους της στο σπίτι της μέχρι την απελευθέρωση. Η ιστορία έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’90 όταν ο Μίκαελ Κοέν αποκάλυψε ότι είχε σωθεί από την πριγκίπισσα Αλίκη.

Μετά την απελευθέρωση, η Αλίκη ζούσε στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και ντυνόταν ως μοναχή. Μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τήνο, όπου προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι και έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η βασίλισσα της Αγγλίας ζήτησε από το Φίλιππο, να μετακομίσει η πεθερά (και θεια της) στο Μπάγκιγχαμ, καθώς υπήρχε φόβος για τη ζωή της. Άλλωστε ο αδελφός της Μάουντμπάουντεν, ήταν από τους αγαπημένους της συγγενείς. Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών.

mixanitouxronou.gr

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

You May Also Like

Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Ένας ιπτάμενος φιλόσοφος

Table of Contents Hide Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Ένας κόμης που έγινε…

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο,τι χτίζαμε στη Μαριούπολη, τα γκρεμίζουν οι Ρώσοι»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο,τι χτίζαμε στη Μαριούπολη, τα γκρεμίζουν οι Ρώσοι»

300 φόνοι σε μια πόλη: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους άντρες τους για να μη χάσουν τους εραστές τους

300 φόνοι σε μια πόλη: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους άντρες τους…

Εάν νομίζετε ότι αυτή η φωτογραφία είναι μια γιαγιά με τον εγγονό της κοιτάξτε ξανά

Θα πάθετε πλάκα!

Γιαγιά 96 ετών πουλάει το σπίτι της, μαζί με ένα μυστικό 72 ολόκληρων ετών

Γιαγιά 96 ετών πουλάει το σπίτι της, μαζί με ένα μυστικό 72…

Η «Μαύρη χήρα», της Μεγάλης Βρετανίας. Η διάσημη γκάνγκστερ που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον εραστή της αφού τον ανάγκασε να γονατίσει. Πώς έμαθαν τα παιδιά της ότι «η μαμά είναι γκάνγκστερ»

Η «Μαύρη χήρα», της Μεγάλης Βρετανίας. Η διάσημη γκάνγκστερ που δολοφόνησε εν…

Οι 36 οικογένειες των Ελλήνων παλιννοστούντων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και η Πολιτεία τους έχει ξεχάσει

Table of Contents Hide Οι 36 οικογένειες των Ελλήνων παλιννοστούντων που ζουν…

Πώς η διατροφή επηρεάζει το ύψος των παιδιών;

Table of Contents Hide Πώς η διατροφή επηρεάζει το ύψος των παιδιών;Ποιοι…

12 διάσημοι Έλληνες που έγιναν μπαμπάδες μετά τα 50 (φώτο)

12 διάσημοι Έλληνες που έγιναν μπαμπάδες μετά τα 50 (φώτο)

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το νου μας

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το…