Σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο λιμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι πολέμου ή άλλων καταστροφικών γεγονότων.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχή η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στο χείλος του λιμού. Και σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο λιμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι πολέμου ή άλλων καταστροφικών γεγονότων.

Η ξηρασία- η χειρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες- έχει εξαθλιώσει τις αγροτικές κοινότητες στον νότο της χώρας. «Έχουμε ξεκάθαρα συνθήκες λιμού σε αυτές τις πιεροχές και πρόκειται για λιμό που οφείλεται στο κλίμα και όχι σε συγκρούσεις» αναφέρει στο BBC η Σέλι Τακράλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 30.000 άνθρωποι αυτή τη στιγμή βιώνουν τα υψηλότερα διεθνώς αναγνωρισμένα επίπεδα επισιτιστικής κρίσης. Η ανεπάρκεια τροφίμων είναι στο επίπεδο 5. Και υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία καθώς η Μαδαγασκάρη εισέρχεται στη λεγόμενη “lean season”, την περίοδο ανάμεσα στις δύο σοδειές, κατά την οποία δεν υπάρχει συγκομιδή.

«Αυτό που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι άνευ προηγουμένοι. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κλιματική αλλαγή. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα. Αλλά υποφέρουν τις συνέπειές της» τονίζει η κ. Τακράλ.

Στο απομονωμένο χωριό Φαντιόβα οι οικογένειες έδειξαν πρόσφατα σε μία ομάδα του ΟΗΕ που τους επισκέπτεται τι τρώνε για να κρατηθούν στη ζωή.

«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ. Αλλά δεν έχων σχεδόν καθόλου νερό» λέει στο BBC η Ταμάρια, μητέρα τεσσάρων παιδιά. «Αυτά τρώνε τα παιδιά μου κάθε μέρα για 8 μήνες τώρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα αλλο να τα ταΐσω» προσθέτει.

«Σήμερα δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε εκτός από φύλλα κάκτου» λέει η Μπόουλ, μητέρα τριών παιδών. Πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της από λιμό. Το ίδιο συνέβη και σε μία γειτόνισσά της που έχει και εκείνη δύο στόματα να θρέψει.

Πηγή: moneyreview

 

 

You May Also Like

Διεστραμμένες φόνισσες των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Η Νυφίτσα με το σκυλί και η Μισητή Ελίζαμπεθ – Όλες είχαν άθλιο τέλος

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις 14 Μαΐου η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Σύμφωνα με τα μέσα, θα εξεταστεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η Γερμανία ήταν τυχερή που είχε τη Μέρκελ στο τιμόνι

Συνέντευξη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριου και πρώην προέδρου του SPD

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Tesla;

Παρά την επιτυχία που σημειώνει η μάρκα, ο Musk δεν φαίνεται να ικανοποιείται με…

Κορoνοϊός: Amazon, Microsoft, Google και Facebook στέλνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν στο σπίτι

Κορoνοϊός: Amazon, Microsoft, Google και Facebook στέλνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν στο…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν – Nα βγει διεθνές ένταλμα σύλληψης

«Ήλπιζα να μην ξαναδώ ομαδικούς τάφους», είπε στην εφημερίδα Blick η πρώην…

Ο Άγγελος Βουρλίδας είναι τo ελληνικό «μάτι» της NASA στον απέραντο ουρανό

Το δίδυμο των δορυφόρων της NASA, Stereo για τους οποίους κατασκεύασε ίσως τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τελευταία λόγια 13 Ουκρανών στρατιωτών πριν τους σκοτώσουν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τελευταία λόγια 13 Ουκρανών στρατιωτών πριν τους σκοτώσουν

Ισπανία: Τίθεται σε ισχύ η άδεια περιόδου για τις εργαζόμενες

Η πρώτη χώρα της Ευρώπης στην οποία πέρασε το συγκεκριμένο μέτρο

H στιγμή που χτύπησε η τρομακτική καταιγίδα στα Βαλκάνια -Πέντε νεκροί (Βίντεο)

Μετά τον καύσωνα η σφοδρή βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι