Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ενώπιον του Τσαβούσογλου ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος

Στο κενό έπεσε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας και να ξαναφέρει την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση σε μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η πολεμική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία και οι διαδοχικές συναντήσεις της με τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξαν τα στενά όρια των διεθνών προσπαθειών για εξομάλυνση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Μετά τις συνομιλίες της με τον Νίκο Δένδια, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης. Κι αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας, είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Ξεκάθαρη ήταν η θέση που διατύπωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, άρα και το Βερολίνο, για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, σε μια χρονική περίοδο όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να διασυνδέσουν την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους, φτάνοντας στον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και άρα θα πρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά!

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πως η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Νομίζω ότι θα το μάθει», δήλωσε προκλητικά ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TRT.

Στον αδιανόητα στρεβλό ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας απάντησε ευθέως, με γλώσσα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. «Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα διεθνούς δικαίου, κάποια ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή», υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ και ξεκαθάρισε: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση».

Η τοποθέτηση αυτή της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ενόχλησε σφόδρα την τουρκική πλευρά και, ως συνήθως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέλαβε την… εργολαβία να ξιφουλκήσει εναντίον της Ελλάδας.

«Aπό τη Γερμανία θέλουμε να κρατήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και κάλεσε το Βερολίνο να ακούει και τις δύο πλευρές, μην μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του για τις δηλώσεις της Γερμανίδας ομολόγου του από την Αθήνα.

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει έντιμο, διαμεσολαβητικό, ρόλο. Είχε τηρήσει ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε απευθείας μετάδοση, όπως είχε πράξει και στην επεισοδιακή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Δένδια τον Απρίλιο του 2021.

Αμεση αντίδραση

Η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ήταν άμεση και διαυγής, τόσο που δεν επέτρεψε ακόμη και στους πιο σκληροπυρηνικούς Τούρκους το περιθώριο παρανοήσεων. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν έχει πέσει θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς Ε.Ε. και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ε.Ε., και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», απάντησε η Αναλένα Μπέρμποκ. Αντιλαμβανόμενος ίσως πού πάει το πράγμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να ανασκευάσει, εξηγώντας ότι ίσως να έγινε λάθος στη μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα, αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας» ανταπάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην εμμονική προσπάθειά τους να στήσουν δημόσια διεθνή διαπραγμάτευση με στόχο να εγείρουν θέμα αλλαγής του καθεστώτος κυριαρχίας στα νησιά, οι Τούρκοι δεν μπορούν να κρύψουν τη βουλιμία τους. Η απροσεξία του Ταγίπ Ερντογάν και των στενών συνεργατών του όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ομέρ Τσελίκ που στο σύνολό τους επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για τη διαδοχή του «σουλτάνου» της Τουρκίας διευκολύνει την ελληνική επιχειρηματολογία και την προσπάθεια της Αθήνας να αποκρούσει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ταυτοχρόνως, όμως, κάνει απολύτως ξεκάθαρο το πραγματικό πλαίσιο.

Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν σε μια κατάσταση μη πολέμου, με τους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους να εξαπολύουν καθημερινώς πολεμικές απειλές εναντίον της Αθήνας αμφισβητώντας τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Και όσο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορέψει στους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησής του ακόμη και να σηκώνουν το τηλέφωνο από τους Ελληνες ομολόγους τους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο για το άμεσο μέλλον, πολύ περισσότερο που η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr

You May Also Like

Απολογισμός έργων και δράσεων Α’ εξάμηνου 2021 από την Π.Ε. Κοζάνης.

  Απολογισμός έργων και δράσεων Α’ εξάμηνου 2021 από την Π.Ε. Κοζάνης.

Ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς- Τηλέφωνα επικοινωνίας μελών του Συλλόγου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Ολοκλήρωση εργασιών της πρώτης πιλοτικής διαχείρισης καλαμώνων στην λίμνη από την Π.Ε. Καστοριάς

Με στόχο την εξυγίανση, προστασία και ανάδειξη της λίμνης και ταυτόχρονα την…

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με σύνθημα «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής!»

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με σύνθημα «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής!»             

Ό. Τελιγιορίδου: Συκοφαντικό και απαράδεκτο το δημοσίευμα της ΠΕΚΔΥ

  Ό. Τελιγιορίδου: Συκοφαντικό και απαράδεκτο το δημοσίευμα της ΠΕΚΔΥ

Στην Καστοριά η 33η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος

20-22 Οκτωβρίου

Τραγική η κατάσταση στην ΔΕΗ – Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με Ερώτηση στην Βουλή  36 Βουλευτές της…

Συμμετοχή αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων/Νεανίδων

Το Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους

Θύλακας Καινοτομία Π.Ε. Καστοριάς: Έναρξη Εργασιών και Ενημέρωση Τοπικών Φορέων

Ο Θύλακας Καινοτομίας στην Καστοριά αφορά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τις  νεοφυείς start – up επιχειρήσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη

Table of Contents Hide Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να παίρνει μια έγκυος…