Έκλεισε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας.

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο ΠΕ Κοζάνης, με την υποστήριξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ικανοποίησε εκθέτες, επισκέπτες και υποστηρικτές, καθώς αποτέλεσε μία μεγάλη καινοτομία για την Κεντροδυτική Μακεδονία, δείχνοντας το δρόμο και στις κοινωνίες των γειτονικών νομών.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες, το φεστιβάλ πέτυχε το σκοπό του. Τόσο με την οργανωμένη έκθεση προϊόντων από αυστηρά επαγγελματίες παραγωγούς, όσο και με τις πλούσιες εκπαιδευτικές ημερίδες, μπήκε ο σπόρος ώστε η Αυτοδιοίκηση να στρέψει την προσοχή της στον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντας ουσιαστικά τους παραγωγούς και προβάλλοντας τα προϊόντα του τόπου. Άλλωστε και κατά τα εγκαίνια του φεστιβάλ όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν, πως η αγροτική παραγωγή είναι ο μόνος δρόμος για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, συγχαίροντας τον κ. Κοσματόπουλο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Εκατοντάδες επισκέπτες από τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, προσέγγισαν τα Σέρβια με αφορμή το φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομορφιές των Σερβίων, του Βελβεντού, της Νεράιδας και της ευρύτερης περιοχής και να γευθούν τις σπάνιες γεύσεις της περιοχής.

Την τελευταία ημέρα (Κυριακή 31/7), έλαβε χώρα η ενημερωτική ημερίδα της εταιρείας NOVACERT με θέμα: «Εγκατάσταση νέων γεωργών»: Δυνητικοί δικαιούχοι, Κριτήρια επιλεξιμότητας και ενίσχυση μοριοδότησης». Η εισηγήτρια κ. Τσιάκα Μαρία, έκανε μία αναλυτική περιγραφή για τα προγράμματα που τρέχουν, τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά και έδωσε αναλυτικά παραδείγματα για νέους αγρότες, ώστε να γίνει κατανοητή η όλη διαδικασία που απαιτεί η επένδυση. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και δόθηκαν διευκρινήσεις σε μία σειρά ζητημάτων γύρω από τη διαδικασία της επένδυσης.

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θεωρήθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Agrofest ήταν από τις πολύ λίγες εκδηλώσεις, όπου συσσωρεύθηκε τόση τεχνογνωσία γύρω από τον πρωτογενή τομέα από αρμόδιους θεσμικούς, αλλά και εξειδικευμένους συμβούλους.

Το βράδυ της Κυριακής, στον εξωτερικό χώρο του φεστιβάλ βρέθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκάρων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, το χορευτικό συγκρότημα του οποίου χόρεψε σε ποντιακούς ρυθμούς.
Κατά το πέρας της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Κοσματόπουλος, ευχαρίστησε έναν – έναν όλους τους Εκθέτες για τη συμμετοχή τους και τους απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη δράση που θα αναδείξει τον αγροτικό, γαστρονομικό, τουριστικό και ανθρώπινο πλούτο της περιοχής.

Τέλος, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες δράσεις, που διαφημίζουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTG INCONTRI στο Ρίμινι της Ιταλίας

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTG INCONTRI στο…

Εξιχνιάστηκαν τρείς ακόμη περιπτώσεις κλοπών στην Πτολεμαΐδα

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ

Γέμισε με νιάτα ο Κεντρικός Πεζόδρομος των Γρεβενών για τους Pindos Atletico (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Το αγαπημένο hip hop συγκρότημα της νεολαίας

Αλλάζουν τα δεδομένα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καστοριάς

Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην πόλη της Καστοριάς και…

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Άνοιξαν οι κάλπες των εκλογών για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών…

Έναρξη του Προγράμματος “Κατάρτιση – Συμβουλευτική και καθοδήγηση για την επιχειρηματικότητα και την κυκλική ανάπτυξη στον τουρισμό”.

Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αρωγή της Π.Ε. Γρεβενών για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Αρωγή της Π.Ε. Γρεβενών για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας…

Μετάθεση λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς ημέρας Τετάρτης

Μετάθεση λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς ημέρας Τετάρτης

Η ανάρτηση του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για τη συμμετοχή του στα “Ραγκουτσάρια”

Η ανάρτηση του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για τη συμμετοχή του στα…