Επί ποδός πολέμου βρίσκεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Νομού Καστοριάς όπως και όλης της χώρας με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό.

Οι αγρότες θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Είναι τα τρία «καυτά» θέματα που ενώνουν όλους τους αγρότες.

Αυτή τη στιγμή αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να κατέβουν τα τρακτέρ στους δρόμους είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Εκεί οι αγρότες όλης της χώρας αποφάσισαν την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους την ερχόμενη Τετάρτη (20/1).

Αρκετοί είναι οι αγρότες και στην Καστοριά, αλλά και στο Άργος Ορεστικό οι οποίοι είναι έτοιμοι για αγώνες ενάντια στην καινούργια αγροτική φορολογική πολιτική που πάει να περάσει η κυβέρνηση . Όπως αναφέρουν οι αγρότες η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι επιβεβλημένη και καλούν όλο τον κόσμο να παλέψουν μαζί τους για το κοινό καλό.

 

Δυναμικές κινητοποιήσεις και από τους Καστοριανούς αγρότες

Στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται σε όλη την χώρα δεν λείπουν και οι Καστοριανές φωνές. Συμμετοχή με την παρουσία αγροτών από τον νομό Καστοριά υπήρχε και στην πρόσφατη ειρηνική κατάληψη του ΟΓΑ Κοζάνης αλλά και στην συνάντηση του συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη όπου αποφασίστηκαν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Από τη Δευτέρα ( 18/1 ) το απόγευμα ήδη μετά από απόφαση των αγροτικών συλλόγων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Καστοριανών Αγροτών, για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα βάλει «ταφόπλακα» στον κλάδο.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, και όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού θα υπάρξει ενημέρωση των αγροτών στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού την Τρίτη το απόγευμα:

‘’ Ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού προσκαλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και του νομού σήμερα 19-01-2016 και ώρα 7.30 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο.

Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα καθώς και οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν! ‘’

 

Απόφαση κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Π.Ε. Καστοριάς

 

 

(ΑΣΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΣΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ- ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΓΕΟΚ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ)

 

Συνάδελφοι (γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς), βλέποντας τα μέτρα που προσπαθούν να φέρουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η νέα ΚΑΠ για τον αγροτικό τομέα στο ασφαλιστικό, φορολογικό και την μείωση των επιδοτήσεων σε ποσοστό 60% με τις οδηγίες της ΕΕ και της ΤΡΟΙΚΑΣ, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι έχουν ξεκάθαρο στόχο να μας βγάλουν από την παραγωγή και την γη μας, και να περάσουν την αγροτική παραγωγή και γη σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών με όπλο το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν. Έχουν στόχο την εξόντωση της μικρομεσαίας τάξης των αγροτών και τον αφανισμό τους.

 

Σας καλούμε να μπούμε μαζικά στον αγώνα για την σωτηρία από το ξεκλήρισμα και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, απομονώνοντας αγροτοσυνδικαλιστές που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και να διεκδικήσουμε μια αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην γενική συνέλευση που συγκαλεί η συντονιστική επιτροπή αγροτών ΠΕ Καστοριάς και θα γίνει στο αμφιθέατρο της ΠΕ (ΝΟΜΑΡΧΙΑ) στις 22-01-2016 ώρα 12μμ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ ως έχει, αποκλειστική δημόσια δωρεάν υγεία, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις

-Επανεξέταση του φορολογικού από μηδενική βάση. Να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά πρέπει με προοδευτική φορολόγηση για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του κλάδου

-Μείωση του κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε αγρούς, αγροτικές αποθήκες, και σταυλικές εγκαταστάσεις, να αφαιρούνται και από το τέλος ακίνητης περιουσίας.

-Άμεση και αντικειμενική αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

-Αποπληρωμή των υπολοίπων από επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2013 και όλων των άμεσων ενισχύσεων όπως εξισωτική και ενιαία ενίσχυση

-Να γίνουν έργα υποδομών όπως φράγματα, αναδασμοί και αρδευτικά

-Να μην φορολογηθεί το νερό που πάει να περάσει από το παράθυρο

-Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-Άμεση κατανομή των βοσκοτόπων με βάση το ζωικό κεφάλαιο

-Εύκολη και γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης σταυλικών εγκαταστάσεων

-Δημιουργία μητρώου αγροτών

 

 

 

 Σε ‘’ ρυθμό ‘’ μπλόκων οι αγρότες

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν για τις 20 Ιανουαρίου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλώνοντας έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί». Αγρότες από την Κοζάνη, τα Σέρβια και την Πτολεμαΐδα αποφάσισαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, αποφασίζοντας να κατέβουν με τα τρακτέρ τους ή στο δρόμο για τα διόδια Πολυμύλου στη  Εγνατία Οδό ή στον Κόμβο Κοίλων.
Πανελλαδικά, μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Εύβοιας, Νίκαια και Τέμπη, στις 20 Ιανουαρίου. Επιπλέον, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων πολλοί εκ των συμμετεχόντων στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης υπογράμμισαν την ανάγκη «για κινητοποιήσεις διαρκείας», τονίζοντας ότι «κάναμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, αλλά τελικά αποτέλεσε μια τουφεκιά στον αέρα, καθώς δεν υπήρξε συνέχεια»,

“Αποφασίσαμε στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο , στις 20 Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη να συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ελλάδα και στις 28 το μήνα να συμμετάσχουμε και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση Agrotica  είναι δική μας, όχι για τους πολιτικούς”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Πρωινό Λόγο ο αγρότης Παναγιώτης Αρνίδης. Ο ίδιος τόνισε πως αγρότες από Κοζάνη (Δρέπανο), Πτολεμαΐδα και Σέρβια θα συγκεντρωθούν προχωρώντας σε κινητοποιήσεις, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη το μέρος, ή στον Πολύμυλο ή στον Κόμβο των Κοίλων.

Στις κινητοποιήσεις αν συγκεντρωθούν πολλά τρακτέρ και αγρότες θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου, διαφορετικά θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά του δρόμου. Αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η έντονη αντίθεση των αγροτών στα νέα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ηλεκτρονικά η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών των επιλεγέντων από τον ΟΑΕΔ στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (8μηνα) του Δήμου Καστοριάς

  Ηλεκτρονικά η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών  των επιλεγέντων από τον ΟΑΕΔ στο…

Πονοκέφαλος: 5 τρόποι για να σταματήσει χωρίς φάρμακα

Πονοκέφαλος: 5 τρόποι για να σταματήσει χωρίς φάρμακα

Δήμος Καστοριάς: Δημοπρατείται το έργο της διαμόρφωσης της εισόδου Τ.Κ. Λεύκης – Β’ Φάση

Tο πρώτο έργο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας

Δήλωση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για το άνοιγμα των σχολείων: Εκεί που σταματάει η λογική, αποφασίζει η κ. Κεραμέως

      Δήλωση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για το άνοιγμα των σχολείων: Εκεί…

Ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός των Ελευθερίων της Καστοριάς

Ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός των Ελευθερίων της Καστοριάς

Σύλληψη 58χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά 4 αλλοδαπών

Σύλληψη 58χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά 4 αλλοδαπών

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τη ΔΕΕΠ Ν.Δ. Καστοριάς

“Στόχος μας, η μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη από άξια στελέχη ”

Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών σε περιοχές καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ζητά η Μαρία Σπυράκη. Στη Μεσοποταμία εστίασε η Ευρωβουλευτής

Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών σε περιοχές καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ζητά η…

Συνελήφθη 24χρονος στην Καστοριά  παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

Συνελήφθη 24χρονος στην Καστοριά  παράνομη διακίνηση αλλοδαπών