Από το παράθυρο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μέσω ειδικών συντελεστών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ο συμπληρωματικός φόρος φεύγει για τους πολλούς αλλά επανέρχεται για τους λίγους. Μπορεί 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο να διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022, αλλά 360.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερα. Κάποιοι από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ και κάποιοι άλλοι διπλάσιο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν σήμερα.

Για όσους λοιπόν έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία η κυβέρνηση επιφυλάσσει δύο εκπλήξεις. Η πρώτη αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επιβολή επιβαρυντικών συντελεστών για πολύ μεγάλες περιουσίες.

 

Συγκεκριμένα:

1. Για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρο με ειδική κλίμακα. Δηλαδή, μετά τον υπολογισμό του κύριου φόρου, εφόσον το ακίνητο ξεπερνά τις 400.000 ευρώ θα επιβάλλεται (σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί) και ένας ακόμη φόρος με μία νέα κλίμακα. Βέβαια, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών η νέα αυτή αλλαγή δεν οδηγεί απαραίτητα και σε επιπλέον επιβάρυνση.

2. Για τις πολύ μεγάλες περιουσίες θα υπάρχουν και “επιβαρυντικοί” συντελεστές οι οποίοι θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές. Σύμφωνα με το σχέδιο με την επιβολή του κύριου φόρου θα υπολογίζεται η έκπτωση. Για τα χαμηλής αξίας ακίνητα και για σύνολο περιουσίας έως 100.000 ευρώ θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα. Για περιουσία έως 150.000 η έκπτωση περιορίζεται στο 25%. Όσο αυξάνεται η ακίνητη περιουσία τόσο θα μειώνονται οι εκπτωτικοί συντελεστές και θα μηδενίζονται. Για τις πολύ μεγάλες περιουσίες οι εκπτωτικοί συντελεστές μετατρέπονται σε επιβαρυντικούς συντελεστές. Μέχρι σήμερα οι έχοντες περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν έκπτωση 10% την οποία πιθανόν να χάσουν. Και αντί για έκπτωση θα επιβάλλεται αντίθετα ένας συντελεστής πάνω στο σύνολο της περιουσίας ο οποίος ενδεχομένως να κλιμακώνεται

Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο ξεχωριστά. Μετά τον υπολογισμό του φόρου με τη νέα κλιμάκια και τους συντελεστές θα γίνεται και η έκπτωση στο σύνολο της περιουσίας.

Έστω λοιπόν ότι φορολογούμενους διαθέτει ένα μόνο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και με βάση τη νέα κλίμακα αντιστοιχεί φόρος 220 ευρώ. Στο σύνολο της περιουσίας θα γίνει έκπτωση 30%. Δηλαδή ο συγκεκριμένος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 154 ευρώ.

Άλλο; φοορλογούμενος διαθέτει δύο ακίνητα αξίας το πρώτο 100.000 ευρώ και το δεύτερο 50.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ για το πρώτο ακίνητο ανέρχεται στα 200 ευρώ και για το δεύτερο στα 95 ευρώ. Σύνολο φόρου 295 ευρώ. Στο ποσό αυτό (η αξίας της περιουσίας ανέρχεται στα 150.000 ευρώ οπότε ο εκπτωτικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 25%)  θα γίνει έκπτωση με τον τελικό φόρο να περιορίζεται στα 221,25 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι απαλλαγές 50% και 100% από τον ΕΝΦΙΑ διατηρούνται κανονικά και ο υπολογισμός τους θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021

You May Also Like

Στην Πολιτική Προστασία ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης – Συνάντηση με τον Νίκο Χαρδαλιά

Στην Πολιτική Προστασία ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης – Συνάντηση…

Στο 307% η αύξηση των online αγορών στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας εν μέσω κοροοϊού

Στο 307% η αύξηση των online αγορών στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας…

«Τσουνάμι» συμπαράστασης στην Ιωάννα – Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι δωρεές

«Τσουνάμι» συμπαράστασης στην Ιωάννα – Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι δωρεές

Ελεύθερη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις

Ελεύθερη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις

Κούγιας: Ο Λιγνάδης θα αθωωθεί – Τον καταγγέλλουν ακραίοι ομοφυλόφιλοι….

«Περίμενα έγγραφα για παιδεραστίες και βρίσκω μια δικογραφία με 5 σελίδες»

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις βάζουμε στο αυτοκίνητο (vid)

Ο χειμώνας έχει καταφθάσει και μαζί του και τα πρώτα χιόνια! Συνεπώς, ήρθε…

Μετά μουσικής η εστίαση από το σαββατοκύριακο – Διευρύνεται το ωράριο μέχρι τη 1:30, την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις

Μετά μουσικής η εστίαση από το σαββατοκύριακο – Διευρύνεται το ωράριο μέχρι…

Περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα

Περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Μετά το αίτημα στην Περιφέρεια