Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι FT, η πρόταση έρχεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας το Κιέβου να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Η Ουκρανία θα δεσμευτεί να αγοράσει αμερικανικά όπλα αξίας 100 δισ. δολαρίων, με χρηματοδότηση από την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Κίεβο και η Ουάσιγκτον θα υπογράψουν επίσης συμφωνία ύψους 50 δισ. δολαρίων για την παραγωγή drones με ουκρανικές εταιρείες που έχουν πρωτοστατήσει στην τεχνολογία αυτή μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Το Κίεβο μοιράστηκε τις προτάσεις για νέες συμφωνίες ασφάλειας με τις ΗΠΑ, σε μια λίστα θεμάτων με τους Ευρωπαίους συμμάχους πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τέσσερα πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

ft-η-ουκρανία-προτείνει-αγορά-όπλων-made-in-usa-100-δ-563769160

Το έγγραφο δεν αναφέρει ποια όπλα ζητά να προμηθευτεί η Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά το Κίεβο έχει εκφράσει σαφώς την επιθυμία του να αγοράσει τουλάχιστον δέκα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot για την προστασία πόλεων και κρίσιμων υποδομών του, καθώς και άλλους πυραύλους και εξοπλισμό.

Οπως σχολιάζουν οι Financial Times, η πρόταση της Ουκρανίας αποσκοπεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του Τραμπ να ωφελήσει την αμερικανική βιομηχανία. Ερωτηθείς τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν δίνουμε (σ.σ. δωρεάν) τίποτα. Πουλάμε όπλα».

Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ουκρανία σκοπεύει να παρουσιάσει νέες προτάσεις στις ΗΠΑ, αφότου ο Τραμπ φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με τη θέση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα την περασμένη εβδομάδα.

Επαναλαμβάνει το αίτημα της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, το οποίο ο Τραμπ είχε υποστηρίξει, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να αλλάζει στάση, μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε τη Δευτέρα στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουάσιγκτον, ότι θα ήθελαν τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου για την επίτευξη εκεχειρίας πριν από το επόμενο βήμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς εκεχειρία», είπε χαρακτηριστικά. «Ας εργαστούμε λοιπόν πάνω σε αυτό και ας προσπαθήσουμε να πιέσουμε τη Ρωσία, γιατί η αξιοπιστία των προσπαθειών που καταβάλλουμε σήμερα εξαρτάται τουλάχιστον από μια εκεχειρία».

ft-η-ουκρανία-προτείνει-αγορά-όπλων-made-in-usa-100-δ-563769226

Στο έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρεται ότι η Ουκρανία υποστηρίζει πως μια «διαρκής ειρήνη δεν θα πρέπει να βασίζεται σε παραχωρήσεις και δώρα προς τον Πούτιν, αλλά σε ένα ισχυρό πλαίσιο ασφαλείας που θα αποτρέπει επιθετικές ενέργειες μελλοντικά».

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα βίντεο σε ρωσικά μέσα δείχνουν πως το Κρεμλίνο δεν αντιμετωπίζει σοβαρά την προοπτική ειρηνευτικής συμφωνίας και ότι δεν έχει σε εκτίμηση την ηγεσία του Τραμπ, επικαλούμενο απαξιωτικά σχόλια του Ρώσου τηλεοπτικού παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολοβιόφ. Σε ένα από αυτά, ο Σολοβιόφ ειρωνεύεται τον Τραμπ επειδή «απειλεί» τη Ρωσία, λέγοντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να «καταστρέψει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα».

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και επιμένει πως η εκεχειρία είναι το πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι το Κίεβο απορρίπτει την πρόταση που έκανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Τραμπ στην Αλάσκα, να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με αντάλλαγμα την απόσυρση ουκρανικών στρατευμάτων από τμήματα των κατεχόμενων περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Μια τέτοια κίνηση, τονίζει το Κίεβο, θα έθετε τα «θεμέλια για νέα και ταχεία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς την πόλη του Ντνίπρο» και θα επέτρεπε στον Πούτιν «να πετύχει τους στόχους του με άλλα μέσα».

Η Ουκρανία θεωρεί ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να επιλύσει τα εδαφικά ζητήματα πριν από τις συνομιλίες για μια διαρκή ειρήνη θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο στο μέτωπο χωρίς να διασφαλίζει την ασφάλεια του Κιέβου.

Επιμένει επίσης ότι πρέπει να λάβει πλήρη αποζημίωση από τη Ρωσία για τις καταστροφές που υπέστη από τον πόλεμο, πιθανότατα μέσω των ρωσικών κεφαλαίων ύψους 300 δισ. δολαρίων που είναι «παγωμένα» σε δυτικές χώρες.

Οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων, τονίζει το Κίεβο, θα πρέπει να προσφερθεί μόνο εάν η Ρωσία τηρήσει τη μελλοντική συμφωνία και «παίξει δίκαια».

You May Also Like

Πρόταση δυσπιστίας: Η ομιλία Καραμανλή έβαλε «φωτιά» στη Βουλή

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:«Δεν φταίει αυτός που ήταν υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια».

Χαλκιδική: Ξεσπούν οι συγγενείς του 19χρονου, χωρίς άδεια τα μηχανήματα του λούνα παρκ

Παραδόθηκε ο χειριστής του παιχνιδιού

Έρχεται νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα-Πόσα υπολογίζονται

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η νέα διασταύρωση για τον εντοπισμό…

Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους σχολικούς φύλακες

Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους σχολικούς φύλακες Σχετικό διευκρινιστικό έγγραφο θα…

Κεραμέως για σχολεία – ΝΕΑ πρωτόκολλα: Πού δε θα φοράνε μάσκα οι μαθητές

Κεραμέως για σχολεία – ΝΕΑ πρωτόκολλα: Πού δε θα φοράνε μάσκα οι…

Ψάρι επιτέθηκε σε γυναίκα που έκανε τη γοργόνα σε ενυδρείο στην Κίνα

Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

ΚΕΔΕ: Διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό δήμων από την έκτακτη επιχορήγηση

ΚΕΔΕ: Διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό δήμων από την έκτακτη επιχορήγηση

Ψήφισμα συνεδρίου ΕΝΠΕ: «Η νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει κανονιστική αυτονομία στα θέματα ευθύνης της»

 Αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας, μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή…