Β. Παπακώστας: “Ποτέ μην κάνετε στο διαδίκτυο κάτι που δε θα κάνατε στην πραγματική ζωή!”

 

Η διαδικτυακή εγκληματικότητα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και η Χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση και αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα!

Με αφορμή την σωρεία περιστατικών με διαδικτυακές απάτες που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και στη Ζάκυνθο, ο –Ε- μίλησε με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα ο οποίος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους κινδύνους από διαδικτυακές απάτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο καθένας μας, ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό ή κοινωνικό προφίλ μπορεί να πέσει θύμα απάτης και ο…χρυσός κανόνας που θα πρέπει κάποιος να ακολουθεί, είναι να μην κάνει στο διαδίκτυο αυτά που δε έκανε στην πραγματική ζωή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανείς δε θα έδινε άκριτα προσωπικά στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του, της πιστωτικής του κάρτας, του λογαριασμού του στα social media σε κάποιον που θα τον σταματούσε στη μέση του δρόμου, ή ακόμη και σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο χωρίς πρώτα να διασταυρώσει το λόγο για τον οποίο αυτά τα στοιχεία του ζητούνται!

«Το δίκτυο δίνει πολλές δυνατότητες και λύνει πολλά προβλήματα, πλην όμως αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται μόνο δημιουργικά αλλά και από επαγγελματίες. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται συνεχώς και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυξάνονται οι χρήστες» ανέφερε ακόμη ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε διαμορφώσει μια κουλτούρα αναγνώρισης των κινδύνων.

«Μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μας ή του γραφείου μας, από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή και το κινητό μας δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως οι απάτες μέσω διαδικτύου δυστυχώς έχουν την …τιμητική τους .

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα διαδικτυακής απάτης, ο κ. Παπακώστας ανέφερε τα γρήγορα τραπεζικά δάνεια, τις θέσεις εργασίας που εγγυώνται δελεαστικούς μισθούς, αλλά και τις συναισθηματικές απάτες μέσα από τις οποίες οι επιτήδειοι προσεγγίζουν τα θύματα τους επικαλούμενοι την ανάγκη να συνάψουν συναισθηματική σχέση.

Μαριλένα Παπαδάτου/ermisnews.gr

You May Also Like

ΠΟΥ: Θα έρθει νέο lockdown εάν δεν γίνει προσεκτικά η άρση των μέτρων

ΠΟΥ: Θα έρθει νέο lockdown εάν δεν γίνει προσεκτικά η άρση των…

Έρχονται πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου…

Έφτιαξαν μνημείο για την 41χρονη Όλγα που πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της

Φόρο τιμής απέτισαν κάτοικοι του δήμου Αργυρούπολης στην Όλγα Δημητρακοπούλου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον σύντροφό της

Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια στις 15 Ιουνίου – Οι νέοι κανόνες για τους αθλούμενους και το προσωπικό

Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια στις 15 Ιουνίου – Οι νέοι κανόνες…

Νέο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο idika.gr/kot για δικαιούχους ΚΕΑ

Σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για…

Τουριστικά επαγγέλματα: Κραυγή αγωνίας από τους υπαλλήλους

Τουριστικά επαγγέλματα: Κραυγή αγωνίας από τους υπαλλήλους

Σκέρτσος για σχολεία: Δεν μπορούμε να τιμωρούμε άλλο τα παιδιά για τους ανεμβολίαστους

Σκέρτσος για σχολεία: Δεν μπορούμε να τιμωρούμε άλλο τα παιδιά για τους…

Έρρικα Πρεζεράκου: Έκκληση βοήθειας για την επιστροφή των γονιών της 7χρονης Αναστασίας από τις ΗΠΑ

Η 7χρονη ανιψιά της έχασε τη «μάχη» από μία σπάνια μορφή καρκίνου…