#image_title

Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κατοπινό κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία και για πρόωρο θάνατο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις επόμενες 30 μέρες, αλλά παραμένει αυξημένος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδίως μεταξύ όσων πέρασαν σοβαρή Covid-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Πέτερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 53.613 ανθρώπους, από τους οποίους οι 17.871 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και οι 2.701 είχαν χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Όλοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για σχεδόν πέντε μήνες για πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση, περικαρδίτιδα κ.α.) ή για θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον κορονοϊό, εκείνοι που είχαν αρρωστήσει με Covid-19 αλλά χωρίς ανάγκη νοσηλείας, είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν θρόμβο σε φλέβα και τουλάχιστον δεκαπλάσια να πεθάνουν. Όσοι είχαν νοσηλευθεί με κορονοϊό, είχαν 27 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια φλεβική θρόμβωση, 22 φορές μεγαλύτερη για καρδιακή ανεπάρκεια, 18 φορές για εγκεφαλικό, 15 φορές για καρδιακή αρρυθμία, 14 φορές για περικαρδίτιδα και σχεδόν δεκαπλάσια για έμφραγμα.

Όσοι είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, είχαν 118 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακή αιτία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία. Τόσο οι περισσότερες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου όσο και τα περισσότερα περιστατικά καρδιαγγειακού θανάτου καταγράφηκαν κατά τον πρώτο μήνα μετά την αρχική διάγνωση της Covid-19, αν και ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος και μετά, ιδίως για καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, φλεβική θρόμβωση και περικαρδίτιδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη!

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη!

Αντιγριπικό εμβόλιο: Αυτοί είναι πρώτοι στη λίστα προτεραιότητας

Αντιγριπικό εμβόλιο: Αυτοί είναι πρώτοι στη λίστα προτεραιότητας

Έρευνα: Βιολογικά νεότεροι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πάρκα

«Η ζωή κοντά σε πράσινο βοηθά να διατηρούμαστε πιο νέοι σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία»

Πλήρωμα του ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει στην Αθήνα 7χρονο κοριτσάκι που κινδύνευε

Ο πατέρας αναγκάστηκε να μεταφέρει μόνος το παιδί του

Πώς θα βελτιώσουμε την όρασή μας;

Πώς θα βελτιώσουμε την όρασή μας;

Διαβάστε και δεν θα ξαναπετάξετε τα φλούδια κρεμμυδιού

Διαβάστε και δεν θα ξαναπετάξετε τα φλούδια κρεμμυδιού

ΕΟΦ: «Απαγορευτικό» σε συμπλήρωμα διατροφής – Ανιχνεύθηκε υδράργυρος

Δείτε φωτογραφία

Πανάρχαια άστρα «τέρατα» εντόπισε το James Webb (Βίντεο)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο βρήκε άστρα χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο στα βάθη του Σύμπαντος

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα σας

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα…