Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου, η διαδικασία χορήγησης δωρεάν φαρμάκων σε ανασφάλιστους δικαιούχους, με την χρήση του ΑΜΚΑ.

Η ΗΔΙΚΑ έχει ειδική εφαρμογή που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εαν δικαιούνται δωρεάν φάρμακα Mε την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν όσοι δικαιούνται, να προμηθεύονται δωρεάν φάρμακα από τη  Δευτέρα 1η Αυγούστου, καθώς ξεκινά η διαδικασία χορήγησης που προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως ενημερώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Η διαδικασία για τον έλεγχο ένταξης στο πρόγραμμα δωρεάν φαρμάκων γίνεται μέσω της εφαρμογής για την αίτηση του Κοινωνικού Ελάχιστου Εισοδήματος. Βάζοντας τους κωδικούς του TAXISNET και αμέσως μετά το ΑΜΚΑ τους οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην εφαρμογή και πρέπει να επιλέξουν την επιλογή Ασφαλιστική ικανότητα όπως παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika.gr στις σχετικές φωτογραφίες.

ΒΗΜΑ 1: Ανοιγουμε την σελιδα https://keaprogram.gr και επιλεγουμε απο το μενου “Εισοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet”

kea

ΒΗΜΑ 2: Συνεχεια με TAXISNET

kea1

ΒΗΜΑ 3: Βάζουμε τους κωδικούς μας

kea2

ΒΗΜΑ 4: Πατάμε εξουσιοδότηση

kea3

ΒΗΜΑ 5: Συμπληρώνουμε το ΑΜΚΑ μας

kea4

Και επιλέγουμε το κουμπί Ασφαλιστική ικανότητα επάνω στην μπάρα της σελίδας

kea3333

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή:

Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.

Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Και για τις δυο περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα και περιουσιακά κριτήρια: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Επιπρόσθετα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος.

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά.

Εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων θα εξετάζονται για την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλεία είναι δωρεάν από την ημερομηνία δημοσίευσης το νόμου 4368, δηλαδή από 21/2/2016. Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

α. Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου δεν πραγματοποιείται   έλεγχος   εισοδήματος,   αφού   εφαρμόζεται   η   ευνοϊκότερη διάταξη.

Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β’), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά για διευκόλυνση των Υπηρεσιών σας προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67 %)

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Βόλος: Βλήμα από στρατιωτική άσκηση έπεσε… επτά χιλιόμετρα μακριά και σκότωσε πρόβατα

Επτά πρόβατα σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ τα υπόλοιπα 16 σκορπίστηκαν τρομοκρατημένα στη γύρω…

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία: Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ

Το δολάριο άγγιξε τις 10 λίρες και ενώ ο βασικός μισθός παλιά…

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν Έλληνας μεγιστάνας των πετρελαίων και εφοπλιστής.

Μ. Πόλυγγερ (ΛΣΑ): Αναστάτωση στον χώρο των λογιστών – φοροτεχνικών για τις ΜΥΦ

Μ. Πόλυγγερ (ΛΣΑ): Αναστάτωση στον χώρο των λογιστών – φοροτεχνικών για τις…

«Δράκος» των Εξαρχείων: «Έκανα τις επιθέσεις γιατί ήθελα να πάω με γυναίκα»

«Και από τη φυλακή να βγω πάλι θα θέλω να πάω με γυναίκα»

Σοκ με το αεροσκάφος που αναποδογύρισε στον Καναδά (video)

Αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι, τρεις σοβαρά, σύμφωνα με τις αρχές.

Παλαιό Φάληρο: Αυτό είναι το μαγιό που φορούσε το 3χρονο κοριτσάκι

Πού στρέφονται οι Αρχές για την ταυτότητα του κοριτσιού

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία

Ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ – Κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί

Ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ…