Η Αυγή αποτελεί την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία.

Έζησε πριν από 9.000 χρόνια στο σπήλαιο της Θεόπετρας και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η ανάπλαση του προσώπου της στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το 1993, ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών στο σπήλαιο της Θεόπετρας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της η Αυγή, μια γυναίκα που έζησε 9.000 χρόνια πριν στο παραπάνω σπήλαιο.

Σύμφωνα με την Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας, πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία 9.000 χρόνια μετά.

Ύστερα από ραδιοχρονολογίσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία πΧ και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία (stratigraphic sequence).

«Η Μεσολιθική Περίοδος γενικότερα», συνεχίζει η κ. Κυπαρίσση-Αποστολίκα, «είχε ελάχιστα ως τότε εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο, και για τη Θεσσαλία ειδικότερα, κοιτίδα του Νεολιθικού πολιτισμού, υπήρχαν διατυπωμένες απόψεις στη βιβλιογραφία ότι δεν υπήρξε αυτό το background. Ο εντοπισμός στη στρωματογραφία (stratigraphy) ειδικής επίχωσης μεταξύ Παλαιολιθικής και Νεολιθικής, που την αποδώσαμε στη Μεσολιθική, αλλά κυρίως η ανεύρεση της ίδιας της ταφής επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη παρουσία του μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία. Δύο επιπλέον ταφές της ίδιας περιόδου βρέθηκαν στο σπήλαιο τα επόμενα χρόνια, όλες κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις περί ταφικών πρακτικών και δοξασιών. Καθώς το κρανίο της διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση, αποφασίσαμε την ανάπλασή του, προκειμένου, για διδακτικούς λόγους, να εκτεθεί στο υπό δημιουργία τότε ειδικό μουσείο (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας), καταλήγει η διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας».

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί η ανάπλαση του προσώπου της Αυγής.

Επίσης, «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού» θα είναι το θέμα ημερίδας που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Επιστήμονες παρατήρησαν το «σπανιότερο γεγονός που καταγράφηκε ποτέ» σε έρευνα για τη σκοτεινή ύλη

Επιστήμονες παρατήρησαν το «σπανιότερο γεγονός που καταγράφηκε ποτέ» σε έρευνα για τη…

Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής περνά σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη, έκανε σήμερα το πρωί,…

«Έσβησε» για πάντα το άστρο του Στίβεν Χόκινγκ

Ανήμερα των γενεθλίων του Αϊνστάιν

«Και οι χιμπατζήδες έχουν εμμηνόπαυση» – Η ανακάλυψη που ίσως ρίξει φως στην ανθρώπινη κλιμακτήριο

Το «πείραμα» του Νγκόγκο

Επιστήμονες πλησιάζουν στην ανακάλυψη της πέμπτης δύναμης της φύσης

Τα δεδομένα προέρχονται από πειράματα στην αμερικανική εγκατάσταση επιταχυντή σωματιδίων Fermilab Η…

Αυτές είναι οι 10 αποστολές με στόχο τα μυστικά και τους κινδύνους της Γης

Table of Contents Hide Μελέτη των παγετώνων της Δ. Ανταρκτικής για τυχόν…

«Τηλεπάθεια»: Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε… ανθρώπινο εγκέφαλο

Στόχος είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

Επιστημονικό επίτευγμα: Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο

Αμερικανοί χειρούργοι στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν μια καρδιά γουρουνιού σε ασθενή, ο οποίος…

Κορυφώνεται η βροχή των Περσείδων

Οι Περσείδες εμφανίζονται κάνουν κάθε χρόνο αραιά την εμφάνιση τους από τις…