Βάσεις 2021: Εκτός ΑΕΙ αφήνει χιλιάδες υποψήφιους η ΕΒΕ, άνοδος έως και 6.000 μόρια σε σχολές

Οι επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελληνίες σε συνδυασμό με την ΕΒΕ που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, δείχνουν πως θα έχουμε άνοδο στις βάσεις 2021 σε δημοφιλείς σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Πιθανές αυξομειώσεις θα καταγραφούν μόνο στα τμήματα και τις σχολές που κινούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, καθώς και Οικονομίας και Πληροφορικής.

Παράλληλα, χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των 90.851 υποψηφίων που διεκδικούν 77.415 θέσεις, υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω πολύ χαμηλών επιδόσεων, 9.400 άτομα.

Και παρότι ο συγκεκριμένος αριθμός αποτυπώνει θεωρητικά την εφαρμογή της ΕΒΕ, στην πράξη, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός μπορεί να φτάσει τους 20.000 – 25.000.

Και αυτό, επειδή η ΕΒΕ λειτουργεί ως «κόφτης» εισακτέων, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές, από τη δημοσιοποίηση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,94, ως μέσος όρος επίδοσης των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 8.526, δηλαδή το 37,8% του συνόλου του συγκεκριμένου πεδίου.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,58 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 4.200, δηλαδή το 28,63% του συνόλου.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,70 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 3.705, δηλαδή το 29% του συνόλου.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,27 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 8.000 μόρια είναι 9.043, δηλαδή το 37,1% του συνόλου του εν λόγω πεδίου.

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και τμήματα αναμένεται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των αριστούχων και φέτος.

Νομικές και Ψυχολογίες θα ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για όλα τα τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 16.000 μόρια.

Κάτω από αυτό το όριο αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις, όχι θεαματικές, ενώ δεδομένη είναι η άνοδος των βάσεων σε τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 7.000 με 8.000 μόρια.

Παρά τη δεδομένη άνοδο της βάσης τους, λόγω του νέου ορίου που θέτει από φέτος η ΕΒΕ, πολλές σχολές θα ανοίξουν με «κενά» στο συνολικό αριθμό εισακτέων, καθώς δεν θα πετύχουν όλοι όσοι τις διεκδικούν την επίδοση που ορίζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Άνοδος αναμένεται σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές στο σύνολο των σχολών τού συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί, ενώ αντίστοιχα η εφαρμογή της ΕΒΕ θα οδηγήσει προς τα πάνω, ακόμα και κατά 5.000 με 6.000 μόρια, τη βάση εισαγωγής σε πολλές σχολές και τμήματα που πέρσι κινούνταν γύρω στα 3.000 μόρια.

Πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικές αναμένεται να δουν άνοδο, όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα, αλλά και στα περιφερειακά.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας

Οι Ιατρικές, που πέρσι υπέστησαν σημαντικές απώλειες, φέτος αναμένεται να έχουν άνοδο. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Βιολογία, Φαρμακευτική, αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η άνοδος των βάσεων υπολογίζεται – σύμφωνα με τους εκτιμητές – ότι θα είναι καθολική σε όλες τις σχολές.

Ο ανταγωνισμός για μία θέση σε δημοφιλείς επιλογές, όπως οι Ιατρικές και τα Παραϊατρικά, θα είναι υψηλός, ενώ με χαμηλό αριθμό πρωτοετών θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος κάποιες από τις γεωπονικές σχολές, που πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές επιδόσεις στις βάσεις εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και σε όσες κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και άνω αναμένεται στις οικονομικές σχολές κυρίως.

Αυξομειώσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε όσες κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες.

Και εδώ, οι χαμηλόβαθμες σχολές, κυρίως αυτές που έχουν αντικείμενο τη Στατιστική, τα Μαθηματικά, τη Λογιστική και τη Διοίκηση και οι οποίες μέχρι πέρσι κινούνταν μεταξύ 4.000 και 6.000 μορίων, φέτος θα δουν άνοδο ακόμα και 4.000 μορίων, χωρίς όμως να καλυφθεί το σύνολο των εισακτέων τους.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Αχαΐα: Αφέθηκε ελεύθερος ο 25χρονος θείος μετά την ομολογία σοκ για τον θάνατο του 4χρονου

Παραδέχτηκε ότι ο 4χρονος σκοτώθηκε μετά από τροχαίο με τη γουρούνα…

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να επιστρέψουν σύντομα οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειές τους

Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την…

Συνεννόηση Υπουργού Υγείας και Διοικητή ΑΑΔΕ για την παρασκευή αντισηπτικών που θα διατεθούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Συνεννόηση Υπουργού Υγείας και Διοικητή ΑΑΔΕ για την παρασκευή αντισηπτικών που θα…

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών η πρωταθλήτρια στίβου Ελένη Καραμπεσίνη

Η Ελένη Καραμπεσίνη άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 χρόνων μετά από σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια.

Δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο: Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βγουν πιο δυνατά από την κρίση

Δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο: Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βγουν πιο…

ΑΣΕΠ 3Κ/2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 283 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία

Table of Contents Hide ΑΣΕΠ 3Κ/2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις…

Πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19:  Στοιχεία για τα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια 

Πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19:  Στοιχεία για τα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων σε…

Ψάχνουν το παρελθόν του Τάσου Μπερδέση στην Πάτρα – Κλειδί στις έρευνες οι «φόβοι» του πυγμάχου (video)

To θύμα είχε μετακομίσει εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα, οπλοφορούσε και…

Λαβρόφ: “Τακτική Χίτλερ” από την Δύση

Οι ΗΠΑ υποτάσσουν την Ευρώπη και επιδιώκουν τον αφανισμό της Ρωσίας όπως…