Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
ΤΟΠΙΚΑ
  • Τοπικά
  • Νομός Καστοριάς
  • Άργος Ορεστικό
  • Εκδηλώσεις
  • Αστυνομικά
  • Νεστόριο
  • Δυτική Μακεδονία
News
  • Arts
  • Economy
  • Fashion & Style
  • Food
  • Health
  • Lifestyle
  • Politics
  • Science
  • Sports
  • Technology
  • Travel
Opinion
  • Today’s Opinion
  • Op-Ed Columnists
  • Editorials
  • Contributing Writers
  • Op-Ed Contributors
  • Opinionator
  • Letters
  • Sunday Review
  • Taking Note
  • Room for Debate
  • Public Editor
Most Popular
  • Art & Design
  • World
  • Blog
  • Business
  • Culture
  • Lifestyle
  • N.Y.
  • Newspaper
  • Photos
  • Post
Orizontes
  • Τοπικά
    • Νομός Καστοριάς
    • Άργος Ορεστικό
    • Εκδηλώσεις
    • Αστυνομικά
    • Νεστόριο
    • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Υγεία
    • Tips
    • Ομορφιά
    • Διατροφή
    • Παιδί
    • Ψυχική Υγεία
    • Σπίτι
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Διατροφή

Γάλα: Πρέπει να πίνουμε;

  • 3 minute read
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Up next
Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τις Πολιτικές Αρχές και του φορείς της Δυτικής Μακεδονίας
Published on 24 Ιανουαρίου 2021
Author
Α. Μ.

Είναι το γάλα τελικά υγιεινό; Πρέπει να το πίνουν οι ενήλικες ή δεν τους προσφέρει κάτι;

Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια πίνοντας γάλα. Πάντα ξέραμε ότι είναι θρεπτικό, ότι περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία των οστών μας. Έπειτα, μάθαμε ότι περιέχει και αρκετά λιπαρά, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ καλή και χορταστική πηγή πρωτεΐνης, συνεπώς τα υπέρ κερδίζουν τα κατά. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε τρεις κούπες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.

Και όμως, αρκετές φορές έχουμε ακούσει πως εμφανίζονται νέα δεδομένα, που τοποθετούν το γάλα πολύ πιο χαμηλά στην λίστα με τις τροφές που έχουμε ανάγκη—με μερικούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο όφελος στο να το πίνουν οι ενήλικες.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα δεν είναι τόσο ωφέλιμο για τα οστά όσο πιστεύαμε. Μία μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research έδειξε ότι το γάλα δεν ελάττωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες. Μια ακόμα μελέτη, του 2014, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα μπορεί να είχαν και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, αλλά και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία—μάλιστα, η μελέτη αυτή εξέτασε στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτηριών γάλακτος την ημέρα συσχετιζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά μόνο στις γυναίκες.

Προφανώς, αυτές οι μελέτες προκαλέσαν αναστάτωση. Και, επίσης προφανώς, υπεραπλουστευμένες εξηγήσεις, όπως “Το υπερβολικό γάλα σκοτώνει”. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, δεν υπολογίζονταν επιπλέον παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε αρνητική έρευνα, υπάρχουν πολλές που εξακολουθούν να στηρίζουν ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου.

Εκτός κι αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη, συνεπώς, δεν είναι ανάγκη να κόψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή σας. Το γάλα μπορεί να είναι κομμάτι ενός υγιεινού, ισορροπημένου πλάνου διατροφής. Παράδειγμα: Η Μεσογειακή Διατροφή περιέχει γαλακτοκομικά σε μετριοπαθείς ποσότητες, και έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά πως έχει συνολικά μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα και του εγκεφάλου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία.

Ναι, μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς να τα καταναλώνουμε. Αλλά τονίζουμε ξανά· δεν υπάρχει κάποιο ομόφωνο συμπέρασμα ότι το γάλα αγελάδας είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε αν σας αρέσει, και αν δεν το παρακάνετε.

Πέρα από το ασβέστιο, ας μην ξεχνάμε την πρωτεΐνη. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος – και πιο γρήγορος, αν σκεφτούμε πόση ώρα χρειάζεται για να βράσει ένα αυγό μερικές φορές – να προσθέσουμε μια γερή δόση πρωτεΐνης στο πρωινό μας. Επιπλέον, άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης στο πρωινό, όπως το φιστικοβούτυρο, ίσως είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας μας, κερδίζοντας ταυτόχρονα πολλές περιττές θερμίδες.

Αυτή η έξτρα δόση πρωτεΐνης, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα γαλακτοκομικά στην διατροφή μας. Μένουμε σταθεροί στις προτεινόμενες ποσότητες, και φροντίζουμε να αγοράζουμε γαλακτοκομικά με λιγότερα ή 0% λιπαρά. Ειδικά αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρόκειται να μας κάνουν κακό.

Αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη – ή αν ακολουθείτε vegan διατροφή – τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσλάβετε τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τα αμύγδαλα. Επίσης, για επιπλέον βιταμίνη D, μπορείτε να την προσλάβετε από σολομό, αυγά και για vegan διατροφές χυμό πορτοκάλι με προσθήκες της αναγκαίας αυτής βιταμίνης. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές, όπως το γάλα αμυγδάλου και σόγιας, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα. Ακόμα κι αν είναι ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη δεν φτάνει συνήθως ούτε στα μισά αυτήν του αγελαδινού γάλακτος. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις προσθήκες ζάχαρης και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/
You May Also Like
  • Διατροφή
  • Υγεία

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα
  • Ορίζοντες
  • 25/04/2018
  • Διατροφή
  • Υγεία

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το…
  • Α. Μ.
  • 30/05/2022
  • Διατροφή
  • Υγεία

Τα απίστευτα οφέλη της γλυκοπατάτας

Table of Contents Hide Υψηλή θρεπτική αξίαΚαλές για την υγεία του εντέρουΜπορεί…
  • Ορίζοντες
  • 14/01/2019
  • Διατροφή

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές για διαβητικούς

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές για διαβητικούς
  • Ορίζοντες
  • 14/11/2018
  • Tips
  • Διατροφή
  • Υγεία

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.
  • Α. Μ.
  • 28/11/2023
  • Διατροφή
  • Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φιστίκια από σούπερ μάρκετ, βρέθηκαν νεκρές προνύμφες

Συσκευασία φιστικιών ανακαλεί ο ΕΦΕΤ, καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα για την υγεία όσων θα τα καταναλώσουν.
  • Α. Μ.
  • 09/03/2023
  • Διατροφή

6 υπερτροφές κατά του καρκίνου

6 υπερτροφές κατά του καρκίνου
  • Ορίζοντες
  • 13/01/2020
  • Διατροφή
  • Υγεία

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση
  • Ορίζοντες
  • 07/02/2019
  • Διατροφή
  • Υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ξινόγαλου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ξινόγαλου
  • Ορίζοντες
  • 17/01/2018
  • Διατροφή

Οι 35 πιο πλούσιες τροφές με κάλιο – Γιατί είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας

Table of Contents Hide Οι 35 πιο πλούσιες τροφές με κάλιο –…
  • Ορίζοντες
  • 18/03/2021
IMPEL FURS
GASSI
Oriz
ΚΟΕΜ
CK FURS
ckfurs
ckfurs
  • Επικαιρότητα

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη γενετική βελτίωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής του μαύρου χοίρου

Table of Contents Hide Χρόνος, τόπος και διάρκεια διεξαγωγήςΨηφιακή υποστήριξη μέσω…
  • 15/06/2026
  • 2 minute read
  • Travel - Ταξίδια
  • Νομός Καστοριάς

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι

Ο Σύλλογος «Το Απόζαρι» στο Καρπενήσι
  • 02/12/2025
  • 1 minute read
  • Αθλητικά
  • Νομός Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς

Μια ξεχωριστή αθλητική γιορτή από τον Α.Σ. Καστοριάς
  • 02/12/2025
  • 2 minute read
  • Αθλητικά
  • Νομός Καστοριάς

1980: Η Καστοριά κατακτά το κύπελλο Ελλάδος και ο Λάκης ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ κρατάει το κύπελλο

1980: Η Καστοριά κατακτά το κύπελλο Ελλάδος και ο Λάκης ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ κρατάει το κύπελλο
  • 02/12/2025
  • 1 minute read
logo
0
Designed & Developed by Adversal