Γώγος: Δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων – Πότε πετάμε τη μάσκα

Στην πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες και τι ισχύει με την μίξη των εμβολίων από την μία δόση στην άλλη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

 

Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν έχει νόημα να φοράμε τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία επειδή τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένοι. Άρα είναι κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουνε χτίσει ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό, όχι σαν αυτό που έχουμε τώρα, αλλά σε ένα με δύο μήνες. Βέβαια, ο κ.Γώγος είπε πώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όταν υπάρχει επαφή με άτομο που βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή -ακόμη και εμβολιασμένο- διότι σ’ αυτή την περίπτωση το εμβόλιο μπορεί να μην έχει δουλέψει το ίδιο καλά.

Για τον συνδυασμό δόσεων του εμβολίου ο κ.Γώγος αν και είπε πώς η λογική λέει πώς δεν υπάρχει πρόβλημα στην πράξη είπε πώς αυτή τη στιμγή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει σχετική έγκριση. «Δεν έχει λυθεί ακόμα αυτό το θέμα. Λογικά η ανοσία προκαλείται γιατί και με τα δύο εμβόλια το ίδιο πράγμα κάνουμε. Δίνουμε ένα αντιγόνο και με τη δεύτερη δόση το ξαναδίνουμε. Οπότε θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά για να γίνει στην πράξη χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και μελέτες. Υπάρχει μελέτη που κάνει τη συγκεκριμένη δοκιμή, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έγκριση για κάτι τέτοιο».

Για όσους έχουν περάσει τον κορονοϊό και διστάζουν να εμβολιαστούν ο κ.Γώγος είπε «πώς η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κορονοϊό έχουν κάνει ανοσία οι περισσότεροι, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.

Τέλος, για το θέμα της μουσικής στην εστίαση ο κ.Γώγος προέβλεψε πώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει προς τα τέλη Ιουνίου. «Και εμένα μου λείπει η μουσική. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή», τόνισε.

You May Also Like

Βρυξέλλες: Από κορωνοϊό έχασε την ζωή του ο Έλληνας επιστήμονας Θοδωρής Παπάζογλου

Βρυξέλλες: Από κορωνοϊό έχασε την ζωή του ο Έλληνας επιστήμονας Θοδωρής Παπάζογλου

Εβδομαδιαία αναφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα κρούσματα του κορωνοϊού

  Εβδομαδιαία αναφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα κρούσματα του κορωνοϊού

Με ανοιχτά παράθυρα για 10 λεπτά τα μαθήματα στα σχολεία από Δευτέρα

Με ανοιχτά παράθυρα για 10 λεπτά τα μαθήματα στα σχολεία από Δευτέρα

Κορονοϊός: Οι χρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και όσων δεν εισάγονται στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Οι χρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και όσων δεν εισάγονται…

Νέα γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τον κορωνοϊό

Νέα γραμμή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας για τον κορωνοϊό

Η Τσεχία καταργεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – «Δεν θέλουμε να διχάσουμε την κοινωνία»

Δεν βλέπουμε λόγους για επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός Πίτερ Φιάλα

Κορωνοϊός  COVID 19: Απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα

Κορωνοϊός  COVID 19: Απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα