Γ. Ζαββός: Ήρθε η ώρα των τραπεζών να παίξουν τον ρόλο τους στην οικονομία

της Νένας Μαλλιάρα

Κάλεσμα στις τράπεζες να ετοιμάσουν άμεσα τις εσωτερικές τους δομές ώστε να διοχετεύσουν γρήγορα τη ρευστότητα που είναι διαθέσιμη και έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να σταθούν όρθιες στην κρίση του κορονοϊού, απευθύνει ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Το θέμα της άμεσης και επαρκούς μεταφοράς της διαθέσιμης ρευστότητας, η οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, θα παρακολουθείται ενδελεχώς από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της αρμόδιας Task Force που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης και των αναγκών αντιμετώπισης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθούν και θα λαμβάνονται από τις τράπεζες συχνές εκθέσεις σχετικά με τον ρυθμό και τον όγκο των δανειοδοτήσεων που θα χορηγούνται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την παρούσα κρίση.

“Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε αφενός μεν να βρει επαρκείς πόρους από τον προϋπολογισμό, αφετέρου να διασφαλίσει, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, έναν μεγάλο βαθμό ρευστότητας που θα πρέπει να διοχετευτεί μέσω του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο τώρα και αυτή η εξέλιξη θα είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα έρχεται η ώρα των τραπεζών”, δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, στο Capital.gr.

Όπως τονίζει, “τόσο η καίριας σημασίας παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΚΤ, η οποία διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή ρευστότητα, όσο και οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που διασφαλίζουν ρευστότητα και εγγυοδοτικούς μηχανισμούς από τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ESM, πρέπει να μεταφραστούν τώρα σε άμεσες ενέργειες  χρηματοδότησης και στήριξης της οικονομίας από τις τράπεζες”.

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει ξανά (και ως προτεραιότητα, αφού τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο) τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας.

Υπάρχει αφενός και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η διαθέσιμη ρευστότητα που προορίζεται για την πραγματική οικονομία, είτε αυτή προέρχεται από νομισματικές είτε από δημοσιονομικές πηγές, και υπάρχει αφετέρου σημαντική στήριξη των τραπεζών, ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η ευελιξία που παρέχεται στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλη, τόσο  ως προς την εφαρμογή των κανόνων επάρκειας κεφαλαίων και τους δείκτες ρευστότητας, όσο και σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες  (IFRS 9) και τους κανόνες του ανταγωνισμού.

“Ακριβώς επειδή αυτήν την φορά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι η αιτία του προβλήματος, έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο οιονεί δημόσιας ωφέλειας, όσον αφορά την μεταβίβαση της παρεχόμενης ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά”, τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Όπως υπογραμμίζει, εφόσον υπάρχει το πλαίσιο, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να έχει έτοιμα τα εργαλεία και την ανθρωποτεχνική υποδομή, ώστε να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ως ο αποτελεσματικός ιμάντας μεταφοράς της ρευστότητας σε αυτούς που την έχουν άμεσα ανάγκη αυτήν την περίοδο.

“Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών. Να πάει άμεσα η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει όρθιο τον επιχειρηματικό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσει το εφαλτήριο στην μετά την κρίση εποχή και στον νέο σχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου. Οι τράπεζες πρέπει να αντιδράσουν και να επιδράσουν γρήγορα στις εξελίξεις”,  τονίζει ο κ. Ζαββός.

Όπως προαναγγέλλει στο Capital.gr ο κ. Ζαββός, το θέμα της άμεσης και επαρκούς μεταφοράς της ρευστότητας θα παρακολουθείται στενά από την αρμόδια Task Force του Υπουργείου Οικονομικών και θα ζητούνται συχνές εκθέσεις επιδόσεων από τις τράπεζες. “Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι τράπεζες μπορούν και πρέπει  να σταθούν στο ύψος τον περιστάσεων και να υλοποιήσουν για την οικονομία τη  λειτουργία για την οποία είναι προορισμένες”, καταλήγει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών.

capital.gr

You May Also Like

Εως 413 ευρώ η παρακράτηση σε συνταξιούχους που εργάζονται

Θα προβλέπει επίσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, έναν ακόμη «κόφτη»

«Α21 – Επίδομα Παιδιού»: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Δείτε πώς θα υποβάλλετε αίτηση

Μειώνεται στο 13% το ΦΠΑ στην εστίαση – Τι προβλέπει η τροπολογία

Μειώνεται στο 13% το ΦΠΑ στην εστίαση – Τι προβλέπει η τροπολογία

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Αύγουστο

Τι θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τετραπλασιάστηκε το μερίδιο των online σούπερ μάρκετ το 2020

Τετραπλασιάστηκε το μερίδιο των online σούπερ μάρκετ το 2020

Κόφτης 5% στην κατανάλωση ενέργειας από 1η Δεκεμβρίου

Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος της εξοικονόμησης ενέργειας – Εθελοντική η μείωση…

Ποιοι δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Χαλαρότερο τρόπο ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων…

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Ανατροπή στο παρά πέντε – Λήγει αύριο η προθεσμία [βίντεο]

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 390.000 και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 450.000.

Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων μέχρι το τέλος του έτους

Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων μέχρι το τέλος του έτους