Η Γ.Σ.Ε.Ε. μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την αμοιβή των αργιών του Πάσχα.

Η Μεγάλη Παρασκευή (14-04-2017) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Το Μεγάλο Σάββατο (15-04-2017) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

 

Για την Κυριακή του Πάσχα (16-04-2017) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες  δικαιούνται τα παρακάτω:

 

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

 

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

 

 

Η Δευτέρα του Πάσχα (17-04-2017) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του οφείλει τα παρακάτω:

  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

 

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

ΓΕΝΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (12/4/2017)

 

Υπολογίστε online το Δώρο Πάσχα

Με την νέα online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α. μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα που δικαιούστε, συμπληρώνοντας τα πεδία που θα δείτε στον σύνδεσμο.
http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα και επιδόματα στις επικουρικές συντάξεις.

Η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί ως προς τις αποφάσεις αυτές

ΔΕΗ: Νυχτερινό ρεύμα για το χειμερινό ωράριο 2017

ΔΕΗ: Νυχτερινό ρεύμα για το χειμερινό ωράριο 2017

Παναγιωτάκης: Συμφωνία τραπεζών-ΔΕΗ για αναχρηματοδότηση 1,3 δισ. ευρώ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανήγγειλε αύξηση των…

Ο Τραμπ καλεί την ΕΕ να αγοράζει ενέργεια από τις ΗΠΑ

«Ήταν πολύ κακή μαζί μας», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Αύξηση των αυτοχειριών στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Αυξημένα περιστατικά αυτοχειριών καταγράφονται στην Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αν…

Μονοδρόμηση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων για ένα χρόνο – Όριο ταχύτητας στα 40χλμ/ώρα

Μονοδρόμηση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων για ένα χρόνο – Όριο ταχύτητας στα…

Κλείνουν έξι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ

Κλείνουν έξι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ

Επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους -Ποιοι και γιατί θα ωφεληθούν

Επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους -Ποιοι και γιατί θα ωφεληθούν

«Οι νέοι και οι νέες επιλέγουν ΕΠΑΛ» – αύξηση του μαθητικού δυναμικού

Σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού κατά το σχολικό έτος 2018-2019 παρατηρείται στα…

Αδ. Γεωργιάδης: Για πρώτη φορά θεσμοθετείται προσωπικός παιδίατρος

”Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω, παρά να μη βρει το φάρμακό του”