Δημόσιο: Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτικά τα επικυρωμένα αντίγραφα

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν προς τον ΕΦΚΑ, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του Νόμου 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α΄/26-03-2014) για την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που υποβάλλονται στο Δημόσιο, παρέχονται σχετικές διευκρινίσεις:

Η εν λόγω ρύθμιση εφαρμόζεται στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3429/2005, καθώς και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.

Συνεπώς όλες οι διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ της Χώρας εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής (όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 2690/1999 (Α΄ 45), που το εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της εν λόγω ρύθμισης (λ.χ. πολίτης ζητά την επικύρωση αντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να το υποβάλει σε: α. τράπεζα, β. ιδιωτική εταιρεία, γ. συμβολαιογράφο).

Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να αποδέχονται, πλέον, τα απλά, ευανάγνωστα αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες και φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης ή των ακριβών αντιγράφων τους. Επιπλέον, οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να αποδέχονται, πλέον, και τα απλά, ευανάγνωστα αντίγραφα των ιδιωτικών και αλλοδαπών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί προηγουμένως από δικηγόρο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Φολέγανδρος: Επίθεση Κούγια κατά της υπεράσπισης του 30χρονου

Ο Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του στρέφεται κατά του συνηγόρου υπεράσπισης του…

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στέφανος Χίος: Ιδρύει το δικό του κόμμα και κατεβαίνει στις εκλογές

Ο δημοσιογράφος ανακοίνωσε τη «Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση».

Μαρινάκης κατά Κωνσταντοπούλου για όσα είπε για τον νεκρό μηχανοδηγό στα Τέμπη: «Η χυδαιότητά σας δεν έχει όρια»

Η πρόεδρος της Πλεύσης είπε ότι ο νεκρός μηχανοδηγός ήταν εθελοντής στο γραφείο Μητσοτάκη

Ανδραβίδα: Επί δέκα λεπτά ο δολοφόνος έπνιγε με τα ίδια του τα χέρια δύο παιδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκούν 4-5 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να πεθάνει…

Αλλάζει ζωή ο Πέτρος Φιλιππίδης: Πουλάει το σπίτι του και μετακομίζει από την Αθήνα – Οι νέες πληροφορίες

Table of Contents Hide Μετακόμιση από την ΑθήναΗ πώληση του σπιτιού και…

Τσιάρας: Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας

Τσιάρας: Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας

Με 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία προς τα νησιά για το Πάσχα

Οι Κυκλάδες, κορυφαίος προορισμός – Ακριβότερα έως 15% τα εισιτήρια