Διατροφή και νηστεία | 8 τροφές που εξασφαλίζουν ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα

Μία από τις μεγαλύτερες περιόδους νηστείας ξεκίνησε ήδη πριν λίγες μέρες, η Σαρακοστή, και αναμφίβολα, αν θέλεις και εσύ να την ακολουθήσεις θα πρέπει να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθεις, μιας και θα πρέπει να αποκλείσεις από αυτές τη μεγάλη κατηγορία των ζωικών προϊόντων, που τον υπόλοιπο καιρό παίζει βασικό ρόλο στη διατροφή σου.

Και φυσικά, δεν είναι μονάχα οι διατροφικές συνήθειές σου που αλλάζουν, αλλά βασική συνέπεια είναι και η πιθανή απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σου, που περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μη νηστίσιμες τροφές. Οι κατηγορίες αυτές είναι κυρίως τέσσερις:

  • Πρωτεΐνες
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Βιταμίνη Β12

Τι να προσέχεις στη νηστεία

Επομένως, πέρα από τα πλεονεκτήματα που έχει ο τρόπος αυτός διατροφής -αφού σου χαρίζει μία «χρυσή» ευκαιρία αποτοξίνωσης αλλά εμπλουτίζει και τον οργανισμό σου με βιταμίνες και φυτικές ίνες, λόγω της ενισχυμένης κατανάλωσης λαχανικών- , η νηστεία συνεπάγεται και τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων τροφών, αλλά και των παραπάνω συστατικών, που εκείνες περιέχουν.

Πώς θα κάνεις σωστά νηστεία

Πώς θα κατορθώσεις, λοιπόν, να προσλαμβάνεις όλα τα παραπάνω συστατικά και να εξακολουθήσεις να έχεις ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πρόγραμμα; Αντικαθιστώντας τις ζωικές και γαλακτοκομικές τροφές με άλλες, εναλλακτικές πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β12.


Παρακάτω, θα βρεις τις βασικές τροφές που θα πρέπει να πλαισιώσουν το νέο αυτό πλάνο διατροφής νηστείας.

ΝΑΙ στα όσπρια: Δεν είναι τυχαίο ότι τα όσπρια είναι γνωστά και με την ονομασία «το κρέας του φτωχού», αφού η ονομασία τους αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μία υπερπλούσια πηγή πρωτεΐνης, που την περίοδο αυτή έχεις ανάγκη. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνες B12 αλλά και σίδηρο, εξίσου απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό σου. Εν ολίγοις, η ομάδα αυτή τροφίμων είναι μία από τις ιδανικότερες επιλογές. Ωστόσο, μην το παρακάνεις στις ποσότητες, γιατί παράλληλα, περιέχουν και πολλές θερμίδες!


ΝΑΙ στον χαλβά: Ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας, ο χαλβάς δεν θα πρέπει να λείπει από το διατροφικό σου πλάνο, μιας και περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σου. Έτσι εμπλούτισε τη διατροφή σου προσθέτοντάς τον σε εκείνη, μιας και  την περίοδο αυτή χάνεις ένα σημαντικό ποσοστό του απαραίτητου αυτού στοιχείου, καθώς βασική του πηγή είναι τα ζωικά προϊόντα.


ΝΑΙ στους ξηρούς καρπούς: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές βιταμίνης Β12 αλλά και ασβεστίου. Μην παραλείπεις λοιπόν να τους καταναλώνεις σε καθημερινή βάση, δίνοντας στον οργανισμό σου όλα τα απαραίτητα συστατικά που του χρειάζονται αυτή την περίοδο! Φυσικά, προτίμησε εκείνους που περιέχουν μικρότερες ποσότητες αλατιού.


ΝΑΙ στα μανιτάρια: Η βιταμίνη D συμβάλλει δραστικά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Με δεδομένα ότι την περίοδο αυτή πρέπει να πετύχεις την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό σου αλλά και ότι οι βασικές τροφές που την περιέχουν είναι οι «απαγορευμένες» ομάδες των ζωικών προϊόντων, μπορείς να βρεις εναλλακτικές πηγές της, όπως τα μανιτάρια, αλλά και η έκθεση στον ήλιο(!).


ΝΑΙ στα θαλασσινά: Καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες και τα λοιπά θαλασσινά είναι μερικές από τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα απαραίτητα επίπεδα πρωτεϊνών, αλλά και βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σου, καθώς είναι εξαιρετική πηγή τους. Μαζί με τα όσπρια, αποτελούν τα δύο βασικότερα ήδη τροφών, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνεις από την απόκλιση των ζωικών προϊόντων.


ΝΑΙ στο ταχίνι:Το ταχίνι είναι μία από τους καλύτερες και πιο θρεπτικές επιλογές που μπορείς να κάνεις την περίοδο αυτή. Καταφέρνει να συνδυάσει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, ασβεστίου, αλλά και βιταμινών. Προτίμησε το πρωινό σου να αποτελείται από ταχίνι, προκειμένου να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τον πιο υγιεινό τρόπο!


ΝΑΙ στα αποξηραμένα φρούτα: Μία καλή φυτική πηγή σιδήρου και ασβεστίου, που θα σε βοηθήσει να βρεις τις ισορροπίες στον οργανισμό σου, όσον αφορά σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως στην επιλογή που θα κάνεις, μιας και κάποια από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Βάλε στη διατροφή σου τα πιο υγιεινά από αυτά, όπως τα σύκα, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα!


ΝΑΙ στη σόγια: Τα προϊόντα σόγιας αποτελούν μια εναλλακτική -αλλά και βασική- πηγή ασβεστίου, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών, για τον οργανισμό σου, οπότε, κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή σου. Πιες γάλα σόγιας ή φτιάξε μπιφτέκια από αυτήν, που είναι χορταστικά αλλά και θα καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σου στα συστατικά που χρειάζεσαι.


Καφές: Όσοι αγαπούν τον καφέ γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι μία από τις τροφές που μπορούν να σου μειώσουν το αίσθημα πείνας, καθώς η καφεΐνη που περιέχει ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου και σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη. Φυσικά, απόφυγε να προσθέτεις σε αυτόν μεγάλες ποσότητες κρέμας ή ζάχαρης.


ΟΧΙ στο αλάτι: Εκτός του γεγονότος ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, που δεν βοηθά στα αποτελέσματα απώλειας βάρους, συντελεί δραστικά και στην αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό σου, οπότε, την περίοδο αυτή ειδικότερα, φρόντισε να περιορίσεις τις ποσότητες που χρησιμοποιείς.

You May Also Like

Γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει το συκώτι, κάνει καλό για δίαιτα, σάκχαρο, ψωρίαση, αντίδοτο σε δηλητηριάσεις

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο Silybum marianum είναι το κύριο γιατρικό που…

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.

Βιολογικά τρόφιμα: Τελικά είναι καλύτερα για την υγεία μας;

Από το βιολογικό κρασί μέχρι το βιολογικό τυρί, τα βιολογικά τρόφιμα βρίσκονται παντού

Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητες

Table of Contents Hide Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητεςΤα θρεπτικά συστατικά…

Ποιά βότανα επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύουν την πνευματική λειτουργία;

Table of Contents Hide Τι άλλο προσφέρουν όμως τα βότανα στην υγεία…

Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε τελικά μέσα στην εβδομάδα;

Ο παλιός κανόνας έχει πλέον καταρριφθεί. Τι απαντά η ειδικός;

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ για το καλοκαίρι

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ για το καλοκαίρι