Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το ΙνστιτούτοΕργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. οι  ιδιωτικοί υπάλληλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε ζητήματα ποιότητας της εργασίας τους

 

 

Παρουσιάστηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2019, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας έρευνα εθνικής κλίμακας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία Alco, με θέμα «Η ποιότητα της εργασίας: Παρουσίαση δεικτών και δειγματοληπτικών ευρημάτων».

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000  ατόμων άνω των 17 ετών σε ολόκληρη την επικράτεια από 1 έως 8 Μαρτίου 2019 και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που συνθέτουν την ποιότητα στην εργασία τους.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα η πλειονότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους και ιδιαίτερα ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους:

α) ικανότητα εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τις απολαβές τους,

β) προοπτική βελτίωσης των απολαβών τους,

γ) ένταση και χρόνος εργασίας τους,

δ) διατήρηση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου,

ε) κατανομή ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων και

στ) αναντιστοιχία αντικειμένου εργασίας τους ως προς τις σπουδές και τα προσόντα τους.

 

Στην ίδια έρευνα αναδείχθηκαν επίσης τα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν την ποιότητα στο περιβάλλον εργασίας, όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης γνώμης εντός της εργασίας και διαβούλευσης με τη διοίκηση, η παροχή από την επιχείρηση συνεχούς επιμόρφωσης-κατάρτισης για βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η λειτουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας εντός της επιχείρησης καθώς και η ύπαρξη ειδικής μέριμνας στους χώρους εργασίας για τους ασθενέστερους εργαζόμενους.

 

Η παρουσίαση ανέδειξε επίσης ευρήματα πρόσφατων διεθνών ερευνών αναφορικά με την ποιότητα της εργασίας και τους παράγοντες που την προσδιορίζουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στην τελευταία θέση, ανάμεσα σε 33 χώρες, στους δείκτες «Ένταση Εργασίας» και «Εργασιακή Ανασφάλεια».

 

Αντίστοιχα, στην έρευνα της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών αναπτύσσεται ένα πλαίσιο συνολικής προσέγγισης για την αξιολόγηση της ποιότητας της εργασίας στις πολλαπλές πτυχές της, που αποτελείται από 68 δείκτες που αφορούν την ποιότητα της απασχόλησης από την οπτική του μισθωτού εργαζόμενου (Ασφάλεια και δεοντολογία στην εργασία, Έσοδα και οφέλη από την εργασία, Ώρες εργασίας και εξισορρόπηση επαγγελματικού και προσωπικό χρόνου, Προστασία της Εργασίας και Κοινωνική Πρόνοια, Κοινωνικός διάλογος, Ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάρτιση, Εργασιακές σχέσεις και κίνητρα στην εργασία).

 

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ερευνών που το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα και οι οποίες συνολικά καταδεικνύουν την υποβάθμιση που έχει υποστεί η εργασία και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

 

 

You May Also Like

Κυβερνητική αντεπίθεση για τις παρακολουθήσεις – Το απόγευμα η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό, με…

Ευρωεκλογές: Τα 40 κόμματα που θα συμμετάσχουν. Ποια «κόπηκαν»;

Ευρωεκλογές: Τα 40 κόμματα που θα συμμετάσχουν.  Ποια «κόπηκαν»;

Kόρνα τρακτέρ αλά Michael Jackson στο ρυθμό του «Smooth Criminal»

Τρακτέρ να κορνάει αλά Michael Jackson όμως, δεν είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα!

Μονοδρόμηση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων για ένα χρόνο – Όριο ταχύτητας στα 40χλμ/ώρα

Μονοδρόμηση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων για ένα χρόνο – Όριο ταχύτητας στα…

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τρία μετάλλια η Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τρία μετάλλια η Ελλάδα

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία Μεϊμαράκη

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία Μεϊμαράκη

Κορινθία: Ένταση ανάμεσα σε δημοσιογράφο και «παλαιοχριστιανούς»

Ένταση επικράτησε στην Κορινθία κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης

Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 180 υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 180 υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κύριο γνώμονα την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας, υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020 – 2022. Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και δια μέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2.700.000 με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος. Μέσω της υλοποίησης της εν λόγω δράσης έχει εδραιωθεί και λειτουργεί ένα άρτιο δίκτυο συμβούλων μελισσοκομίας, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, με έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων το οποίο διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας του μελιού. Δικαιούχοι για την υλοποίηση της δράσης 1.1 είναι αγροτικοί – μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα (μελισσοκομικοί σύλλογοι). Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το ελληνικό μέλι συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν το οποίο προάγει διεθνώς την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών αγαθών της πατρίδας μας και υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προώθησης των μοναδικών προϊόντων της πατρίδας μας όπως το μοναδικό ελληνικό μέλι.

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Κρίσεων του ΠΟΤ με συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Κρίσεων του ΠΟΤ με συμμετοχή και…