Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας κλιμάκωση της ύφεσης και ενίσχυση της ανεργίας μέσα στο 2016.

 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 25,2% φέτος από 24,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι το 74,3% των ανέργων, που ανέρχονται σε 1,17 εκατομμύρια αναζητούν εργασία για πάνω από 12 μήνες και το ποσοστό αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει φέτος.

 

Την ίδια ώρα η ύφεση για το 2016 θα είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν στο προηγούμενο, κινούμενη στο 1%.

 

Παράλληλα προσθέτει ότι τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα επηρεάσουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και την απασχόληση στο λιανεμπόριο και την εστίαση, παρά την προβλεπόμενη νέα άνοδο του τουρισμού και υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας.

 

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΙΟΒΕ καταγράφονται στην τριμηνιαία έκθεση του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με την επισήμανση ότι οι σχετικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση που είναι ένα αναγκαίο (αν και όχι από μόνο του επαρκές) βήμα για την απαρχή ενός πιθανού κύκλου θετικών εξελίξεων. Τότε, α υπάρχουν και οι βάσεις για σημαντική ανάπτυξη σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους τονίζει το Ινστιτούτο.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών επισημαίνει πως για πρώτη φορά η οικονομία βρίσκεται σε τόσο οριακή κατάσταση με ελέγχους κεφαλαίων επί εννιά μήνες ενώ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη. Επισημαίνει ότι το στοιχείο που αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα ανησυχίας είναι ότι διαπιστώνεται σταδιακά στο τελευταίο διάστημα ότι οι εξελίξεις στην κρίση της ελληνικής οικονομίας έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό αυτονομηθεί από τα λοιπά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

«Όσο πιο σύντομα και με περισσότερο αξιόπιστο και πλήρη τρόπο ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη. Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει πλέον άλλη σημαντική καθυστέρηση, ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους θα είναι θετικός και αναμένεται ότι θα καλύψει σε ένα βαθμό την ύφεση των πρώτων μηνών» αναφέρεται στην έκθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

AirBnB: Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία;

Η απάντηση ανάλογα με τα ακίνητα

Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η Σαουδική Αραβία

Table of Contents Hide Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η…

Καύσιμα: «Καύσωνας» στις τιμές ενόψει της εξόδου του Αυγούστου

Πού κατατάσσεται η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, δημόσιο και ΝΑΤ πριν τα Χριστούγεννα

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, δημόσιο…

Τουρισμός: Οι ελπίδες μεταφέρονται για τα τέλη Ιουλίου

Για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μεταθέτουν οι φορείς και επαγγελματίες της…

Έρχεται χαράτσι στα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Έρχεται χαράτσι στα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας στα logistics

Table of Contents Hide Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας στα logistics Η…

Πώς θα υποβληθεί η Υ/Δ για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800,00€); Τι ισχύει για τη μείωση μισθωμάτων;

Πώς θα υποβληθεί η Υ/Δ για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800,00€);…

Αποζημίωση 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο 2020

Αποζημίωση 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο 2020