Ελένη Ζαφειρίου. Η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν γνώρισε ποτέ την αληθινή της μητέρα

Η ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου είναι γνωστή σαν η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου, αφού ενσάρκωσε αυτό το ρόλο αμέτρητες φορές. Είτε σαν μαυροφορεμένη μάνα κάποιου από τους πρωταγωνιστές, όπως στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», είτε σαν πιο μοντέρνα μητέρα όπως στην ταινία «Η θεία απ’ το Σικάγο».

Στην πραγματική της ζωή, η ηθοποιός δεν γνώρισε τη βιολογική της μητέρα γιατί πέθανε στη γέννα. Αρχικά, η μικρή Ελένη μεγάλωνε με τον πατέρα και τα αδέλφια της, αλλά όταν ήταν νήπιο, υιοθετήθηκε από την ηθοποιό Κυριακούλα Ζαφειρίου.

Η ίδια είχε περιγράψει πώς βρέθηκε στη νέα της οικογένεια, σε αυτοβιογραφία της, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σε τεύχη του περιοδικού «Οδός Πανός»: «…Βρέθηκε, η μάνα μου στη Λάρισα, με τον θίασο του γιου της, την εποχή που γίνεται το παζάρι. Έμενε σ’ ένα ξενοδοχείο, που τα παράθυρά του έβλεπαν στην πλατεία του παζαριού. Καθώς ντυνόταν για να πάει στο θέατρο για πρόβα, άκουγε ένα κλάμα μικρού παιδιού πολύ δυνατό και την ενοχλούσε. Κατέβηκε απ’ το ξενοδοχείο και περνώντας μέσα από το παζάρι, πέφτει απάνω στο παιδάκι, που εξακολουθούσε να κλαίει σκούζοντας. Σταμάτησε, είδε έναν άντρα καθισμένο χάμω σταυροπόδι να πουλάει κάτι. Τον τριγύριζαν δύο αγόρια, και το μικρότερο γκρινιάρικο κοριτσάκι, που εξακολουθούσε να κλαίει. Τίνος είναι αυτό το κοριτσάκι που κλαίει έτσι τόσες ώρες; ρώτησε τον άνδρα που κάθονταν χάμω σταυροπόδι. «Δικό μου είναι πανάθεμά το. Από το πρωί δεν έχει σταματεμό. Μπας και ξέρω τι να του κάνω; Έτσι μούρχεται να το στραγγαλίξω!» «Καλά, και πού είναι η μάνα του;» τον ρωτάει «Δεν έχει μάνα, απόθανε μόλις το γέννησε και με άφησε με τρεις διαόλους». Χωρίς πολλές κουβέντες και μεγάλες σκέψεις του λέει: «Δώσε μου εμένα το κοριτσάκι σου και θα πάμε στο συμβολαιογράφο να κάνουμε ένα συμφωνητικό ότι μου το δίνεις για ψυχοπαίδι». Χωρίς άλλες κουβέντες, έτσι έγινε».

Η Ελένη πήρε το επίθετο της θετής μητέρας της και ξεκίνησε μια καινούρια ζωή, άμεσα συνυφασμένη με το θέατρο. Στα μαθητικά της χρόνια ακολουθούσε τον περιπλανώμενο θίασο του θετού αδελφού της, άλλαζε συνέχεια τόπο διαμονής, σχολείο και παρέες, αλλά δεν την ενοχλούσε. Η μητέρα της έκανε τα πάντα για να της παρέχει στέγη σε κάθε πόλη που επισκέπτονταν για να δώσουν παραστάσεις. Πολλές φορές δυσκολευόταν να βρει ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο να νοικιάσει καθώς ο κόσμος ήταν πολύ καχύποπτος με τους καλλιτέχνες της εποχής. Τους θεωρούσαν αναξιόπιστους και πρόστυχους.

Όπως έχει αναφέρει η ηθοποιός, η μητέρα της μια φορά που δεν κατάφερε να βρει στέγη, αναγκάστηκε να κοιμίσει τη μικρή Ελένη κάτω από μια σκάλα ενός σπιτιού, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη. Την περίοδο εκείνη η Ελένη, εμφανιζόταν σε όποιες παραστάσεις χρειάζονταν παιδικό ρόλο. Έτσι η πρώτη της επαφή με την υποκριτική έγινε σε πολλή μικρή ηλικία και όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν μοιραία για την υπόλοιπη ζωή της.

 Η απόφασή να γίνει ηθοποιός

Η μητέρα της εκτός από τη ζωή στα μπουλούκια, φρόντισε να τη διαπαιδαγωγήσει θεατρικά, από όταν ήταν μαθήτρια. Την πήγαινε συχνά σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα και η μικρή έφευγε κάθε φορά και πιο μαγεμένη. Μάλιστα όπως είχε εξομολογηθεί, η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» που ανέβαινε από το Εθνικό Θέατρο με πρωταγωνιστές τον Βεάκη, τον Μινωτή και την Παξινού, έγινε αφορμή για να πάρει επίσημα την απόφαση να γίνει ηθοποιός. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θεατρικό σανίδι, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Μετά τα 10 πρώτα χρόνια της θητείας της στο Εθνικό Θέατρο πέρασε στο ελεύθερο θέατρο, όπου πήρε μέρος σε έργα ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου για να επιστρέψει ξανά στην αρχική της θεατρική στέγη μετά από μερικά χρόνια. Όσοι την πρόλαβαν στο θέατρο, μιλούν για μια σπουδαία ηθοποιό, με μεγάλο ταλέντο. Οι υπόλοιποι, την απολαμβάνουν ακόμα μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που εμφανίστηκε οι οποίες αγγίζουν τις 100. Είκοσι από αυτές είναι μαζί με τον Νίκο Ξανθόπουλο και 23 είναι της Φίνος Φιλμς, αριθμός ρεκόρ για την εταιρία.

 Η Ελένη Ζαφειρίου έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004 μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το k-m-autobiographies.blogspot


You May Also Like

Το τρολάρισμα και η ατομική ευθύνη/ Γράφει η Τάνια Ώττα

  Το τρολάρισμα και η ατομική ευθύνη/ Γράφει η Τάνια Ώττα

Οικογένεια προσπερνάει έναν άστεγο αλλα ο πατέρας τους δείχνει ότι τα Χριστούγεννα δε γιορτάζονται με τα λεφτά – ΒΙΝΤΕΟ

Τις ημέρες των Χριστουγέννων κάθε οικογένεια περνάει ανέμελες και ευχάριστες στιγμές ζώντας…

“Τι προσφέρει η παράταση της σχολικής χρονιάς για 7 μέρες; Πώς να γίνει μάθημα μες στη ζέστη;”

Table of Contents Hide “Τι προσφέρει η παράταση της σχολικής χρονιάς για…

Αύγουστος Κορτώ για τις καταστροφικές φωτιές: “Μη λέμε εμπρηστής, ας λέμε απευθείας δολοφόνος”

Αύγουστος Κορτώ για τις καταστροφικές φωτιές: “Μη λέμε εμπρηστής, ας λέμε απευθείας…

Οργή Χατζηνικολάου για το υβριστικό σύνθημα για Μητσοτάκη: «Εκεί καταντήσαμε; Δεν το χωράει το μυαλό μου και το στομάχι μου»

Οργή Χατζηνικολάου για το υβριστικό σύνθημα για Μητσοτάκη: «Εκεί καταντήσαμε; Δεν το…

Αλεξανδρινό – «Δώρο στο Χριστό» (ένα συγκινητικό διήγημα)

Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με περισσότερη κατάνυξη.…

Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους

Table of Contents Hide Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν…

Γονείς μην απαξιώνετε τους δασκάλους, βάλτε όρια – Κυρία Υπουργέ κάντε το χρέος σας ως Πολιτεία

Γονείς μην απαξιώνετε τους δασκάλους, βάλτε όρια – Κυρία Υπουργέ κάντε το…

Η αξία της μοναξιάς: Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας

Η αξία της μοναξιάς: Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας