Ελβετία – Καταργείται η μπούρκα με δημοψήφισμα: “Η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας”

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι προβλέπεται να εγκρίνουν με μικρή πλειοψηφία μια πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευθεί η μπούρκα, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα και θεωρείται ως τεστ για τη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τις προβολές του δικτύου SRF, βάσει μερικών αποτελεσμάτων, το μέτρο εγκρίνεται με 51% έναντι 49%, με περιθώριο λάθους δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές, όμως ντόπιοι πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι την έχουν αποκαλέσει απαγόρευση της μπούρκα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μέτρο, το οποίο κατά την κυβέρνηση πάει πολύ μακριά, μπορεί να εγκριθεί και η απαγόρευση να γίνει νόμος του κράτους.

“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

’’Δεν έχει θέση στην Ελβετία το σύμβολο του ακραίου Ισλάμ’’

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 -εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης- και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η πρόταση επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009. Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.

enimerotiko.gr

You May Also Like

Κορωνοϊός: Εικόνες σοκ στην Ιταλία. Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει τα πτώματα

Κορωνοϊός: Εικόνες σοκ στην Ιταλία. Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει τα πτώματα

Τετραήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Απαγορεύονται κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή

Πατέρας δολοφονημένου μαθητή διέκοψε την ομιλία του Μπάιντεν για την οπλοκατοχή

Ο Μάνουελ Όλιβερ έχασε τον γιο του στην επίθεση στο σχολείο Παρκλαντ πριν…

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου στην Τουρκία! Περισσότερo από όσο η Ιταλία και η Ελλάδα μαζί

Θα φτάσει αυτή τη φορά στο ιστορικό υψηλό των 475 χιλιάδων τόνων, σχεδόν τόσους όσο η Ιταλία και η Ελλάδα μαζί.

Τουρκία: Για «προεκλογική απάτη» κατηγορούν τον Ερντογάν

Μπετόν δίχως θεμέλια, δήθεν για νοσοκομείο

27χρονος έφτιαξε μια «έξυπνη μπάλα» η οποία κοστίζει πλέον εκατομμύρια

27χρονος έφτιαξε μια «έξυπνη μπάλα» η οποία κοστίζει πλέον εκατομμύρια

Γαλλία: Επιβάλει πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις εισαγωγές λαχανικών και φρούτων

Παρόλα τα μέτρα της κυβέρνησης οι αγρότες συνεχίζουν να κλείνουν τους δρόμους με τρακτέρ σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Βραβεία Όσκαρ 2024: «Σάρωσε» με 11 υποψηφιότητες το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου-13 για το Oppenheimer

Το Χόλιγουντ και όλος ο πλανήτης μπαίνει σε ρυθμούς Όσκαρ