26 Απριλίου: Ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη λίγο πριν ξημερώσει. Η έκρηξη προκάλεσε «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως τη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.

Ήταν ξημέρωμα στις 26 Απριλίου του 1986, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα που ακόμα υπάρχουν και δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται!

Από το δυστύχημα πέθαναν αμέσως 2 από τους εργαζόμενους στο σταθμό. Τους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 ακόμη θάνατοι ως το 2004 από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη θερμότητα. Επίσης υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ .

Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!

Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή, όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ! Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για τα επόμενα 13 χρόνια!

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Η φάλαινα παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια έκλαιγε μέχρι που ήρθαν να τη βοηθήσουν οι διασώστες (Βίντεο)

Ραγίζει καρδιές: Αυτή η φάλαινα ήταν παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια και έκλαιγε…

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια θετικοί στον κορονοϊό

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια θετικοί στον κορονοϊό

Πολωνία: Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει στο Σύνταγμα την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Πολωνία: Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει στο Σύνταγμα την υιοθεσία από…

Ο νέος “άνθρωπος – αστραπή”: Ένας 17χρονος έκανε σκόνη το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ – Βίντεο

Ο 17χρονος Αμερικανός Έριον Νάιτον έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ U18 στα 200μ.…

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων

Δεκάδες ορφανά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη

Σόιμπλε: Σε κίνδυνο η ύπαρξη του ευρώ «Θα πρέπει τώρα πολιτικά να γίνει το παν προκειμένου να ενισχυθεί η Ευρώπη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Bundestag

Σόιμπλε: Σε κίνδυνο η ύπαρξη του ευρώ

O Τραμπ για την Κάμαλα Χάρις: Είναι πιο μοχθηρή και από την… Ποκαχόντας

O Τραμπ για την Κάμαλα Χάρις: Είναι πιο μοχθηρή και από την……

Τουρκία – Αλβανία: Το δώρο του Ράμα στον Ερντογάν και ο διάλογος μεταξύ τους

Αίσθηση προκάλεσε το ύφος ειλικρινούς απορίας που σχηματίστηκε στο πρόσωπο του Ερντογάν…

Ο Άγγελος Βουρλίδας είναι τo ελληνικό «μάτι» της NASA στον απέραντο ουρανό

Το δίδυμο των δορυφόρων της NASA, Stereo για τους οποίους κατασκεύασε ίσως τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ