Η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών βασίζεται στο τρίπτυχο ενημέρωση-πρόληψη-καταστολή που χαρακτηρίζει και την προτεραιότητα των δράσεων για την αποτελεσματική δασοπροστασία.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου και οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο είναι αυξημένες. Ιδιαίτερα οι παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και εξάπλωση μιας πυρκαγιάς Θα αποκτούν τα στοιχεία εκείνα (ένταση ανέμων, σχετική υγρασία, κατάσταση βλάστησης) που Θα ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την έναρξη και καθορίζουν την πορεία εξέλιξης μιας πυρκαγιάς.

Το ΠΣ, διαθέτει τη δύναμη, τη Θέληση, την οργάνωση, τη γνώση και τα αντανακλαστικά ώστε να αποτρέπει αποτελεσματικά εκδηλούμενες πυρκαγιές. Με ορθολογική διαχείριση αξιοποιεί στο έπακρο τις διαθέσιμες δυνάμεις του σε ανθρώπινο και μηχανολογικό εξοπλισμό, για να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αγροτοδασικών πυρκαγιών και στον περιορισμό των καταστροφών. Λόγω γενικότερων κλιματικών αλλαγών, το ενδεχόμενο, αυξανόμενης έκτασης, έντασης και αριθμού των περιστατικών, ένεκα του πεπερασμένου μεγέθους του ΠΣ επιβάλλει την ιεράρχηση και αξιολόγηση των συμβάντων που αποσκοπεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα: στη διασφάλιση της ζωής κινδυνευόντων ανθρώπων και ζώων, προστασίας σημαντικών εγκαταστάσεων, περιουσιών και παραγωγικού δάσους. Αυτό καθιστά ως επιτακτική ανάγκη την εγρήγορση όλων των πολιτών διαδραματίζοντας έναν ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια δασοπροστασίας και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε αυτό καλύπτοντας τα κενά προστασίας.

“Ετσι, είναι σημαντική η συμβολή τους, αφενός με την έγκαιρη αναγγελία εστιών πυρκαγιάς κι αφετέρου, με την αρχική προσβολή κατάσβεσης με πρόχειρα μέσα όπως μεγάλα χλωρά κλαδιά κ.λπ. εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δασκαλάκης για Πισπιρίγκου: “Είμαι σίγουρος ότι τα σκότωσε”

Βέβαιος για την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου ως προς το θάνατο και των τριών παιδιών τους, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης.

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν βάρδια

Συγκλονιστική φωτογραφία με γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίου την στιγμή που αλλάζουν…

Ιωάννινα: Ιερέας καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικης επί επτά χρόνια

Εκμεταλλευόταν την ευάλωτη θέση των γονέων του κοριτσιού

Καρυστιανού: «Το παιδί μου μεγάλωσε σε έναν άδικο κόσμο, όταν την ανταμώσω ξανά αυτό θα έχει αλλάξει»

Η Μαρία Καρυστιανού μαζί με τους επιζώντες και τους συγγενείς των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη συνεχίζουν τον αγώνα για δικαίωση.

Τι ισχύει αν ο εργαζόμενος δεν πάει στη δουλειά λόγω κακοκαιρίας

Οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας

Άγιοι Ανάργυροι: Αποσωληνώθηκε ο 39χρονος δολοφόνος της Κυριακής

Παραμένει στη ΜΕΘ φρουρόμενος, σε λίγες μέρες θα μεταφερθεί σε θάλαμο για να νοσηλευτεί εκεί

Πόροι 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται ήδη στην οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ»

Πόροι 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται ήδη στην οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση…

ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλεται στους ανέργους το Δώρο Χριστουγέννων

ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλεται στους ανέργους το Δώρο Χριστουγέννων