Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό ύψος του οποίου θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα

Παράλληλα, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν ή όχι το επίδομα θέρμανσης, θα έχουν έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στο 1,60 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές θα το αγοράζουν στο 1,35 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης αφορά προς το παρόν μόνο τον Οκτώβριο.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι όσοι φέτος χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης (εφόσον είναι δικαιούχοι), ενώ διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Επί της ουσίας, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιο επίδομα, καθώς και όσοι «πιάνουν» τα εισοδηματικά κριτήρια.Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά-1

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αυξάνονται από 14.000 ευρώ σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από 20.000 ευρώ σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα, από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες, σε 350 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ).

Οσοι χρησιμοποιήσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το κρύο της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Σημειώνεται ότι, πλην των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, εξακολουθούν να ισχύουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

Αξία ακίνητης περιουσίας 180.000 ευρώ για τους άγαμους.

Αξία ακίνητης περιουσίας 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

To καλύτερο αφεντικό του κόσμου: Έδωσε σε κάθε υπάλληλο 10.000$ και 2 αεροπορικά εισιτήρια Α’ θέσης (vid)

Η Sara Blakely γνώρισε την αποθέωση από τις υπαλλήλους της, όταν ανακοίνωσε…

Νέες ρυθμίσεις για τα αδέσποτα προωθεί το ΥΠΑΠΕΝ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Μάιο

Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα…

Μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του…

Ανατροπή με τα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως…

K. Δασκαλάκης: Μείνετε σπίτι σας. Ύπουλη εκθετική αύξηση η εξάπλωση του κορωνοϊού

K. Δασκαλάκης: Μείνετε σπίτι σας.Ύπουλη εκθετική αύξηση η εξάπλωση του κορωνοϊού

Ματίνα Παγώνη: «Οι επισκέψεις στα σπίτια μεταδίδουν τον ιό. Να ανοίξουν καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα

Ματίνα Παγώνη: Οι επισκέψεις στα σπίτια μεταδίδουν τον ιό, βάσει των όσων ανέφερε η…

Χωρίς θέρμανση δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη χώρα!

Χωρίς θέρμανση δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη χώρα!

Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγός 11 σημείων για τη συμπλήρωση των εντύπων

Έφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία για 6,4…

Ανοικτή επιστολή: Ο φάκελος του εγκλήματος «Μάτι» δεν έχει κλείσει

Ανοικτή επιστολή: Ο φάκελος του εγκλήματος «Μάτι» δεν έχει κλείσει